Potasyum Sorbat, E202, 24634-61-5
Molekül Formülü (Potasyum Sorbat); C6H7KO2
Molekül Ağırlığı; 150,22 g/mol
Kimyasal Adı; Potasyum Sorbat
CAS Numarası; 24634-61-5
Potasyum sorbat E Kodu E202 dir.
Potasyum sorbat, Küf ve maya önleyicisi ve peynirler için mantar önleyici bir kimyasaldır. Doğal olarak ortaya çıkan ve mikrobiyal bir bileşik olan sorbik asit’ in potasyum tuzudur. Ve koruyucu olarak kullanılır.
Kozmetik ve cilt bakım maddelerini üretmek için, paraben kimyasalına alternatif olarak kullanılan hafif koruyucu bir bileşiktir.
Diğer gıda koruyucularına kıyasla, bakteriler karşı daha etkilidir. Bundan dolayı geniş spektrumlu bir koruyucu olarak kabul edilmemektedir. Ürünlerin tamamen korunmasını sağlamak için, Potasyum Sorbat’ın diğer koruyucularla birlikte kullanılması gerekmektedir.
Potasyum Sorbat’ın diğer isimleri aşağıdaki gibidir;
- Potassium Sorbate
- Sorbistat Potassium
- 2,4-Hexadienoic Acid, potassium salt
- Potassium 2,4-hexadionate,(E,E)
- Potassium hexa-2,4-dienoate
- Sorbistat-K
- 2,4-hexadienoic acid potassium
- Sorbat
- Potassium Sorbate Granuler
Potasyum Sorbat Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri:
Potasyum Sorbat, beyaz veya hafif krem renginde bir kimyasaldır. Toz ve granül formda bulunur. Erime noktası 270 °C dir.
Yoğunluğu 1.361 gr/cm3 tür. 20 °C su içerisinde berrak bir sıvı ortaya çıkararak çözünür. Çözeltisi renksiz hafif sarı bir renk alır.
Potasyum sorbat’ın kararlılığı güçlü oksitleyici ajanlarla tepkimeye girmeyecek kadar kuvvetlidir. Parçalanma aşamasına kadar ısıtıldığında, K20’dan gelen toksik olan dumanı çevreye yaymaktadır.
20 °C de etanol içerisinde 2 g/mlt çözünürlüğe sahiptir.
Çözünürlüğü 58.2 g/100 mlt dir.
Potasyum Sorbat Kullanım Alanları:
- Şarap üretimlerinde kullanılan yaygın bir koruyucu kimyasaldır. Şarap üretiminde fermantasyon tamamlandıktan sonra bir formda eklenir. Üretilmiş bir şarapta mayalar ve kalıplar tarafından bozulmayı önlemek amacıyla Potasyum Sorbat kullanılır. Bu uygulamada mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek suretiyle etki yapar. Fermantasyonu tamamlayan şaraplara eklenir. Şarap üretiminde fermantasyondan sonra eklenen şekerlerin, fermantasyon işlemini sonlandırmasını sağlar.
- Gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır. Gıdalarda koruyucu olarak kullanılmasındaki kimyasal etki sorbik asit’in potasyum tuzundan kaynaklanır. Buradaki etki ile patojenlerin büyümesi engellenir.
- Peynir, yoğurt, süt ürünleri, margarinler, ekşi krema ve mayonez içerisinde kullanılır.
- Kulak damlalarının imalatında koruyucu madde olarak Potasyum Sorbat kullanılır.
- Meyve ürünleri ve kurutulmuş meyveler de dahil olmak üzere, patojenlerin potansiyel bir şekilde büyümesini önlemek için Potasyum Sorbat içerirler.
- İçecekler, asitleştirilmiş veya fermente edilmiş sebzeler, salatalar, zeytinler, tütsülenmiş veya tuzlanmış balıklar, soslar, şuruplar ve jöleler de sorbat içerebilir.
- Islak mendil içerisinde bakteri olmuşumu ve ıslak mendil kullanıldıktan sonra cilt üzerinde bıraktığı nemli tabakada bakteri oluşumu ciddi bir sorundur. Benzoik asit ve salisilik asit ile birlikte kullanılarak ıslak mendilde koruyucu bileşim oluşturmaya yardımcı olur.
- Kozmetik sektöründe cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır. Bu tür uygulamalarda ünün bozulmasını önlemek amacıyla kullanılır.
- Vücut, cilt ve saç için protein kaynağı olarak üretilen kozmetik ürünlerinde kullanılır.
- Yüz, göz ve cilt bakım ürünlerinde veya kozmetik bakım ürünlerinin formülünde kullanılmaktadır.
- Kolik bebeklerde meydana gelen gaz sancılarının giderilmesi amacıyla sitrik asit ve bazı esktraktlarla birlik bu rahatsızlıkların tedavisi için üretilen ilaçların imalatında kullanılır.
- Meyve suyundan oluşan sert şekerlerin üretiminde koruyucu olarak Potasyum Sorbat kullanılır.
- Hayvanları için üretilen kuru mamaların imalatında koruyucu madde olarak kullanılır.
- Dezenfektan jeli ve Ultrason jeli üretiminde bakteri oluşmasını önlemek ve jelin daha uzun süre raf ömrü olmasını sağlamak için koruyucu olarak kullanılır.
- Yufka imalatında pH düşürerek kalsiyum propiyonat ile birlikte kullanılır. Bu sayede antimikrobiyal özellik sergileyerek küf oluşumunu engeller.
- Meyve aromalı enerji içeceklerinin imalatında, vitaminlerin yanında koruyucu madde olarak sodyum benzoat ile birlikte kullanılır.