Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E270 Laktik Asit, Süt Asidi, Etilidenelatik Asit, Rasemik Laktik, 50-21-5, E 270 Laktik Asit %80 Food Grade

E270 Laktik Asit, Süt Asidi, Etilidenelatik Asit, Rasemik Laktik, 50-21-5

Molekül Formülü (Laktik Asit): C3H6O3
Molekül Ağırlığı: 90,078 g/mol
Kimyasal Adı: 2-Hidroksipropionik Asit
CAS Numarası: 50-21-5

2-Hidroksipropionik asit en yaygın şekilde meydana gelen hidroksikarboksilik asittir. İlk olarak 1780 yılında İsveçli Kimyager Sheele tarafından keşfedilmiş kimyasal maddedir. Laktik asit doğal olarak oluşan organik asit türevidir.

Şekerin fermantasyonunda (Oksidasyon, Metabolizma) normal olarak değerlendirilen bir ara maddedir. Laktik asitin konsantre formu gastrointestinal fermantasyonu önlemek için kullanılır.

Karboksilik asit türlerindendir. Farklı konsantrasyonlarda üretilebilir. Bu konsantrasyonlar %50, %88, %90 olarak bulunmaktadır.

Laktik Asitin DL- formu insanlarda biyolojik olarak aktif izoform olan rasemik izomeridir. Karboksilik asitler bir baz mevcut ise bunlarla etkileşime girmek için hidrojen iyonu verirler. Bu özellikleri ile hem organik hem de inorganik olan tüm bazlarla reaksiyona girerler.

Altı veya daha az karbon atomuna sahip karboksilik asitler suda serbestçe veya orta derecede çözünür. Altıdan fazla karbon içerenler suda az çözünür.

Diğer İsimleri :

  • 2-Hidroksipropanoik Asit
  • DL-Formu
  • L-Formu
  • 50-21-5
  • 2-Hidroksipropionik Asit
  • Süt Asidi
  • Etilidenelatik Asit
  • Polilaktik Asit
  • Rasemik Laktik
  • USP Grade
  • Alfa-Hidroksipropionik Asit
  • Propionik asit 2-hidroksi-
  • 2-Hidroksi-2-Metilaktik asit
  • Peynir Altı Suyu
  • Çözeltisi
  • L-Formu Kalsiyum Tuzu
  • E 270

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :

Hafif rahatsız edici kokusu bulunan, asitliği olmayan berrak ve renksiz bir sıvıdır.

Bazı formları sarı kokulu şuruplu bir sıvıdır. Veya sarı kristal özelliğine sahiptir.

Sulu çözeltisi asidik özelliğe sahiptir.

Erime noktası 18 °C dir.

Laktik Asit kaynama noktası 122 °C dir.

25 °C deki yoğunluğu 1,209 g/mlt dir.

Saklama sıcaklığı 2-8 °C dir.

Kararlılık olarak kararlı bir kimyasal maddedir. Yanıcı bir maddedir. Güçlü oksitleyici maddeler ile uyumsuzdur.

Metaller ve doku için aşındırıcı bir kimyasaldır.

pH olarak, %10 luk sulu çözeltisi yaklaşık 1.75 pH’a sahipt

Laktik Asit Kullanım Alanları:

  • Laktik Asit’in yaklaşık %85 i gıda ve gıda ile ilgili uygulamalarda kullanılmaktadır. Geri kalan %15 lik kısım ise gıda endüstrisi olmayan alanlarda kullanılmaktadır.
  • Gıdalara asitlik kazandırmak için Laktik Asit kullanılmaktadır. Fakat diğer asitlere nazaran daha hafif asitlik özellik katmaktadır.
  • Çok iyi bir koruyucu özelliğe sahip olmasından dolayı, gıdalarda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Lahana turşusu, zeytin ve sebzelik turşularda dekapaj ajanları olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında pH tamponlama maddesi, bakteri önleyici ve küf oluşumunu önlemek için de kullanılır.
  • Bakteri ve küf oluşumunu önlemek için hayvan yemlerinde önemli bir asittir. pH seviyesini düşürerek etki etmektedir. Bunun yanında hayvanlarda ishal oluşumunu engelleyici özelliğe sahiptir.
  • Yem kalitesini artırmak için laktik asit kullanılır.
  • Petrol kuyularında kireçlenmeyi önleyerek çökelme ile birlikte sıkıştırma işlemini kullanarak petrol kuyusunun matrisine bir çözelti gönderilerek işlem yapılır. Bu işlem sonucunda petrol kuyusunun verimi artırılır. Fumarik Asit, sitrik asit ve bazı kopolimerler ile birlikte karıştırılarak uygulanır.
  • Deri tabaklama alanında teknik dereceli Laktik uzun zamandır kullanılmaktadır. Burada derilerin ayrıştırılması ve bitkisel tabaklamada asitleştirici olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında çok farklı tekstil terbiye işlemlerinde ve yünün asitle boyanması işleminde teknik dereceli Laktik asit kullanılmıştır.
  • Maliyetinden dolayı ucuz inorganik asitler bu kimyasalın yerini almıştır. Fakat atık tuzların imhası ile ilgili çevresel faktör kısıtlamaları Teknik dereceli laktik asit kullanımını bu alanda tekrar hakim kılacaktır.
  • Kozmetik sektöründe temel makyaj malzemelerinin imalatında kullanılmaktadır.
  • Endüstride kullanımı ise fiber, boya, pestisit ve kaplama alanlarında çok yaygındır.
  • Bitkilerin büyümesini düzenleyici özelliğinden dolayı tarım ilaçlarının imalatında laktik asit kullanılmaktadır.
  • Gıda katkı maddesi olarak aromatik özellik katmasından dolayı kullanılabilmektedir.
  • Pestisit olmayan mantar ilaçlarının imalatında kullanılmaktadır.
  • Deri sektöründe bu asit türünün kullanılmasının nedeni, pH i düzenleyerek Proteinlerin deriden çıkarılmasını sağlamaktadır.

Diğer Kullanım Alanları:

  • Yakıtlar ve yakıt katkı maddelerinin imalatında kullanılmaktadır.
  • Antiseptik hidrojel üretimi sırasında pH 4.0-7.0 arasına dengelemek için kullanılan asit turevinden bir tanesidir.
  • Kaplama maddeleri ve yüzey işleme kimyasalı olarak kullanılmaktadır.
  • Petrol üretiminde özel işleme kimyasalı olarak kullanılmaktadır.
  • Pastik ve kauçuk ürünlerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Laktit yapımında kullanılır. Petrol kuyularında kullanılır.
  • Biyolojik olarak bozunabilir plastik ve lifler için polilaktik asit olarak kullanılır.
  • Şekerleme veya sert şekerlerin üretiminde sitrik asit ile birlikte ekşi tat vermek ve tatlandırıcılardan kaynaklanan istenmeyen özellikleri maskelemek için kullanılır.
  • Saç derisinde sebumu azaltmak için bakterilerin üremesini engellemek amacıyla asitliği düşürmek için kullanılır. Bir diğer asitlik düşürücü madde ise salisilik asittir.
  • Şarap üretiminde malolaktik bakterileri (LAB), Dikarboksilik asit olan Malik asit’i, monokarboksilik Laktik Asit ve Karbondioksit’e dönüştürürler. Ve şarap içerisindeki ekşi tat azaltılır.
  • Tamponlu asit çözeltilerinin imalatında kullanılan organik asitlerden bir tanesidir.
  • Kürk bakımı için üretilen şampuanlarda şelatlama ajanı ve nemlendirici ajan olarak laktik asit kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle