İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderKAKAO YAĞI, Kakao Yağı, Organic Cocoa Butter ,Cocoa Butter , Cocoa oil, COCOA FAT, Cocoa bean oil, 84649-99-0 , 8002-31-1
CAS NUMBER: 84649-99-0 / 8002-31-1
EINECS NUMBER: 283-480-6
Kakao yağı, meyve kökenli bitkisel yağlar içerisinde uzun yıllardır yaygın olarak bilinen örnekler arasında yer alıyor. Saf haldeyken oldukça yoğun bir yapıda olan bu yağ çeşidi, ağırlıklı olarak cilt bronzlaştırıcı etkisiyle kendisinden söz ettiriyor. Fakat kakao yağının kullanım alanları, elbette bununla sınırlı kalmıyor. Çikolata yapımı başta olmak üzere gıda sektöründe de geniş bir kullanım alanına sahip olan kakao yağı; ayrıca saç, cilt ve tırnak bakım uygulamalarında da deyim yerindeyse mucizeler yaratıyor. Haydi, öyleyse bu değerli yağı çok daha yakından tanıyalım!
1. Kakao Yağı Nedir?
Kakao yağı, tropikal kakao meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen bitkisel bir katı yağ çeşidini oluşturuyor. Oda sıcaklığında sarımtırak bej renge sahip olan kakao yağı, kokusu itibarıyla ise tıpkı çikolataya benziyor. Ürün, ortalama 35 dereceden daha düşük sıcaklıkta tutulduğunda hızlı bir şekilde margarinden daha yoğun bir kıvam alıyor. Bu nedenle kullanımı görece zor olabilen kakao yağı, kaşık vb. bir gereç ile alındıktan sonra vücut sıcaklığında ise kolayca eriyor.
2. Kakao Yağı Nasıl Elde Edilir?
Kakao yağının çıkarılabilmesi için önce kakao çekirdekleri, meyvenin iç kısmından ayrılıyor. Çıkarılan çekirdekler, taze haldeyken yoğun miktarda tanen içerdiğinden, acı tadının gitmesi için önce yaklaşık bir hafta beklemeye bırakılıyor. Fermantasyon denilen bu işlemde, çekirdekler geleneksel yönteme bağlı olarak çukur bir alanda yığın haline getiriliyor ve olgunlaştırılıyor.
Fermantasyon işleminden dolayı çekirdek yığınının bulunduğu alanda doğal bir ısı artışı gerçekleşiyor. Bu da çekirdeklerin acı tadını geride bırakarak, renk ve aroma bakımından gelişmesini sağlıyor. Ardından çekirdekler, yağını bırakması için soğuk presleme araçlarıyla iyice sıkıştırılıyor. Tüm bu işlemlerin sonunda elde edilen kakao yağı, başka işlem gerekmeksizin doğrudan tüketime hazır hale geliyor. Gönül rahatlığıyla tüketim için tercihinizi, geleneksel yollarla elde edilen ve katkı maddesi içermeyen organik kakao yağından yana yapabilirsiniz!
3. Kakao Yağı Ne İçerir? Besin Değerleri Nedir?
4. Kakao Yağı Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?
5. Beslenmede Kakao Yağının Faydaları Nelerdir?
Antioksidan bakımından zengin bir besin olan kakao yağı, vücudu olumsuz etkileyen serbest radikallerin toksik etkisinden arınmaya yardımcı oluyor. Bu yoğun kıvamlı yağ, içerdiği faydalı yağ asitleriyle uygun miktarda tüketildiğinde dolaşıma bağlı rahatsızlıkların oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca uykusuzluk sorunu için de tercih edilebilen kakao yağı, sindirim ve boşaltım sistemlerinin normal işleyişinin korunmasında da rol oynuyor.
6. Kakao Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Kakao yağı faydası bakımından ele alındığında, etkisini en çok da harici kullanımda gösteriyor. Yoğun besleyici özelliğe sahip olan bu yağ, kuruluğa bağlı sorunların giderilmesine destek sağlayarak cilde nemli ve esnek bir görünüm kazandırıyor. Bu özelliğinin yanı sıra içerdiği antioksidanlarla da cildin genç görünümünün korunması için anti-aging bakım etkisi sağlıyor.
Kakao yağının içerisinde bulunan faydalı yağlar ve mineraller; ciltteki rahatsızlıklar, çatlak görünümü ve yara izi gibi problemlerin onarım sürecini hızlandırarak daha pürüzsüz bir görünüme kavuşmaya destek oluyor. Ayrıca güneş ışınlarının ciltteki hızlı olumsuz etkilerini önleyerek, daha eşit tonlu ve yoğun bir bronz görünüm sağlıyor.
7. Kakao Yağı Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kakao yağının, uygulama bakımından kullanım amacına göre temel farklılıkları bulunuyor:
7.1. Gıda Amaçlı Tüketim
Kakao yağı yoğun bir kıvama sahip olduğu için diğer besinlerle birlikte tüketilmesi amaçlandığında, homojen bir kıvam elde edilebilmesi adına önce eritilmesi öneriliyor. Ancak yağı doğrudan tavada eritmek yerine benmari usulü eritilmesi öneriliyor. Kakao yağının sahip olduğu yoğun aromadan dolayı, tariflerde diğer yağlarla karışım olarak kullanılması daha çok tercih ediliyor. Ayrıca kakao yağının içerdiği yoğun miktardaki doymuş yağlar, fazla tüketildiğinde kilo alımı, damar tıkanıklığı vb. durumlara yol açabileceği için günlük çok az miktarda tüketim ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
7.2. Cilt Bakımı Amaçlı Kullanım
Kakao yağı ve cilt, pek çok amaç doğrultusunda uyumlu bir ikili oldukları için ürün cilde doğrudan uygulanabiliyor. Ancak yağın yoğun yapısı komedojenik (gözenek tıkayıcı) etkiye yol açabileceğinden, özellikle yüz için hafif yapılı diğer ürünlerle birlikte az miktarda uygulanması veya bir süre bekletilerek nazik bir şekilde arındırılması gerekiyor.
Aksi halde kakao yağı, gözeneklerin nefes alamamasına yol açarak belirli kullanımdan sonra geniş gözenek görünümüne veya yağlanmaya bağlı cilt problemlerine yol açabiliyor. Saçlarda ise fazla kullanıldığında donmaya eğilimli yapısından dolayı mat ve yağlı bir görünüme yol açabiliyor. Kısaca, ürünün konsantre yapısı gereği tüm uygulamalarda çok az miktarda uygulanması yeterli oluyor.