İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderLORİK ASİT, Lorik Asit, LAURİK ASİT, Laurik Asid, Lauric Acid, dodekanoik asit, 143-07-7
Lorik asit, kimyasal formülü C12H24O2 olan doğal bir yağ asididir. Adını laurin ağacından almaktadır ve Hindistan cevizi yağı, palmiye yağı ve süt yağı gibi bazı bitkisel yağlarda doğal olarak bulunur.
Lorik asit, doymuş bir yağ asidi olduğu için genellikle sabun yapımı ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Ayrıca, kozmetik ürünlerinde emülsifiyer ve nemlendirici olarak kullanılır. Ayrıca, lorik asit, gıda endüstrisinde birçok üründe kullanılan bir katkı maddesi olarak da kullanılır.
Lorik asit, birçok farklı endüstride kullanılan bir yağ asididir. Bunlar arasında:
Bu nedenle, lorik asit, birçok farklı endüstri için önemli bir hammadde olarak kabul edilir.
Lorik asit, yağ asitlerinden biridir ve doğal olarak bazı bitki ve hayvan kaynaklarında bulunur. Ancak endüstriyel üretimde genellikle oleik asit ve linoleik asit gibi diğer yağ asitlerinden üretilir.
Lorik asit, oleik asitin hidrojenasyonu (hidrojen gazı kullanılarak doymuş hale getirilmesi) yoluyla üretilebilir. Bu işlem, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta katalizör olarak nikkel veya platin kullanılarak gerçekleştirilir.
Lorik asit ayrıca, ricinoleik asit adı verilen diğer bir yağ asidinin hidrojenasyonuyla da elde edilebilir. Bu işlemde de yine nikkel veya platin gibi katalizörler kullanılır.
Laurik asit, orta zincirli doymuş bir yağ asididir. Birçok bitkisel yağın yanı sıra Hindistan cevizi ve hurma çekirdeği yağlarında bulunur. Hindistan cevizi yağı, aktif kısımlara ayrıldığında içinden çıkan bileşenlerden biri de laurik asittir. Bu yağ asidi, Hindistan cevizi yağ asitlerinin yaklaşık olarak yarısını oluşturur. Orta uzunlukta ve uzun zincirli bir yağ asidi olan ve Hindistan cevizinden elde edilen bu yağ, monolaurin üretiminde de sıklıkla kullanılır.
İngilizcede lauric acid olarak bilinen laurik asit Hindistan cevizi yağından elde edilen güçlü bir bileşendir. Dodekanoik asit olarak da tanımlanan bileşen, karbon atom zincirine sahip olup doymuş bir yağ asidi özelliği taşır. Bu yönüyle laurik asit, orta zincirli yağ asitlerinin pek çok özelliğini bünyesinde barındırır. Laurik aside ait tuz ve esterler ise laurat olarak tanımlanır. Laurik asit doğada tek başına bulunan bir madde değildir. Bu sebeple söz konusu bileşeni tek olarak alıp tüketmek mümkün olmaz. Laurik asit için Hindistan cevizi yağı veya taze Hindistan cevizi meyvesi tüketmek gerekir.
Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar
Laurik asit yapısı gereği pek çok farklı endüstride kullanılır. Aşağıda bu bileşenin kullanım alanlarını bulabilirsiniz:
Kozmetik dünyasında geliştirilen ürünlerde laurik asit önemli yere sahiptir. Kozmetik ve endüstriyel ürünlerin aktif maddelerinden biri olan bu bileşen, özellikle antimikrobiyal yapısı nedeniyle tercih edilir.
Laurik asit cilde faydaları olan maddelerden biridir. Cildi nemlendiren bileşen birçok bakım ürününün vazgeçilmez içeriklerinin başında gelir. Laurik asit içeren ürünlerle cilt daha yumuşak bir yapıya kavuşur.
Laurik asidin öne çıkan en önemli faydalarından biri de antimikrobiyal özelliklere sahip olmasıdır. Bu yönüyle laurik asit kullanılan ürünler, ciltte bulunan bakterilerin ortadan kalkmasına yardım edebilir.
Mikrop öldürücü özelliği ile bilinen laurik asit aynı zamanda ciltte bulunan sivilce ve aknelerle de mücadele eder. Sivilceli ve akneli ciltlerdeki sorunların giderilmesinde etkin rol oynar.
Laurik asit serbest radikallerin neden olduğu hasarları ortadan kaldırmaya ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olur. Böylece cilt daha genç ve sağlıklı görünmeye başlar.
Cildi yatıştırıcı özelliklere sahip olan laurik asit cildi rahatlatan etkilere sahiptir. Laurik asit aynı zamanda ciltteki tahrişi azaltma konusunda da etkili bir bileşendir.
Laurik asit içeren Hindistan cevizi yağı, kuru ciltlerin nemlendirilmesinde oldukça etkilidir. Kuru cildi nemlendiren ve pul pul dökülme gibi şikayetleri azaltan Hindistan cevizi yağı sayesinde ideal nem dengesini yakalamak mümkün hale gelir.
Laurik asit, Hindistan cevizi yağı ve palmiye yağında bulunur. Hindistan cevizi içerisinde yaklaşık %50 oranında yer alır. Laurik asidin en yüksek doğal kaynağı Hindistan cevizi ilen palm yağı da yaklaşık %45 oranında laurik asit içerir. Doğal bir yağ asidi olan bu bileşenin aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle Hindistan cevizi yağına alerjiniz varsa ürünü bir uzmana danışarak tüketmelisiniz.