İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderÜrün Özellikleri:
CAS No: 77938-63-7
Erime Noktası/Donma Noktası: 83°C
Görünüm/Yapı: Beyaz,toz
Saflık: %100
Moleküler Ağırlık: 198.171g/mol
Moleküler Formül: C6H14Ç7.H2O
- Üzüm şekeri olarak da adlandırılan dekstroz(glizkoz), bitkilerin çoğunun öz suyunda, üzüm ve diğer meyve sularında bulunan bir karbonhidrattır. İnsan kanının da bir bileşeni olan dekstroz, emiliminden önce herhangi bir sindirim işlemine uğramamakta, sukroz gibi vücuda alınabilmesi için bir inversiyona gereksinim duymamakta ve enerji kaynağı olarak şekere göre daha çabuk kullanılmaktadır.
- Dekstroz monohidrat, bir molekül kristal suyu içeren, saflaştırılmış ve kristallendirilmiş D-glikozudur.
- Nişastanın hidrolizini takiben yapılan saflaştırma, evaporasyon ve kristalizasyon gibi işlemlerin sonucunda elde edilmektedir.
- Saf haliyle 100’lük bir dekstroz eşdeğerine sahiptir , bu da %100 saf dekstrozun başka maddelerle bir karışımın olmadığını gösterir.
- Dekstrozun monohidrat türü; nişastanın hidrolizini takiben yapılan saflaştırma, evaporasyon ve kristalizasyon gibi işlemlerin sonucunda elde edilmektedir.
- Fırıncılık ürünlerinde maya besin yeri bileşeni olarak görev yapan dekstrozun olmaması durumunda mayalar, hamurun kalitesine doğrudan etkileyecek şekilde nişasta ve gluteni kendilerine besleyici bileşen olarak kabul etmekte, bu durumda mayalama sürecinde önemli gecikmelere yol açmaktadır. Eğer maya besini olarak şeker kullanılırsa, maya tüketmeden önce bunu dekstroza dönüştürmek ihtiyacı duymaktadır.
Bu durum, daha fazla miktarda maya kullanımına da yol açmakta, sonuçta fırınlama öncesi uzun süreli bekletmeden kaynaklanan ekmek somununun solgun ve tazelik kaybı yaşamasına da neden olmaktadır.
- Fermente olabilecek bir karbonhidrat olan dekstroz, karbondioksit için de en ekonomik kaynağı oluşturmaktadır.
- Hazır gıda ürünleri, süt ürünleri, karbone edilmiş içecekler, reçel ve jölede de yaygın şekilde kullanım alanı bulan dekstrozun sukroza göre en büyük avantajı, ılımlı bir tatlılığa sahip olması ve gıdaya özgü aromayı yok etmemesi ve sukroz kadar güçlü koruyucu etki göstermesi sayılabilmektedir.
Kullanım Alanları:
- Dekstroz, gıdalarda şekerleme, kek, içecek, bisküvi, kurabiye, reçel, jöle ve bal ürünlerinde besin takviyesi ve tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
- Dekstroz, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde banyo ürünleri, temizlik ürünleri, göz makyajı, cilt bakım ürünleri, makyaj ve saç bakımı ürünlerinin formülasyonunda kullanılabilir.
- Dekstroz tarım/hayvan yemi/tavuk yemi olarak kullanılabilir.
- Ayrıca C vitamini ve diğer moleküller için ''taşıyıcı'' olarak da kullanılabilir.