İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderKurkumin gıdalarda renklendirici olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir. Gıdaya turuncu-sarı tonlarında bir renk sağlar. Doğal renklendiriciler sınıfında yer alır. Gıda katkı maddesi olarak bazı pancar ve zerdeçal köklerinden elde edilmektedir.
E100, gıda renklendiricisi olarak kullanılan kurkuminin (zerdeçalın aktif bileşeni) kodudur. Kurkumin, zerdeçal bitkisinden elde edilen doğal bir renklendiricidir ve gıdalara sarı renk vermek için kullanılır. Sağlık açısından da olumlu özelliklere sahip olduğu bilinen kurkumin, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleriyle dikkat çeker.
Güçlü bir kokusu vardır ve keskin bir tada sahiptir. Kimyasal formülü ise C21H20O6 dır. Kurkumin su ve asitte çözünmez. Fakat etanol ve asetik asitte çözünmektedir. Ayrıca ışığa karşı duyarlılığı vardır. Bu yüzden de gıdalarda kullanımı diğer renklendiricilere göre daha azdır.
E100, gıda endüstrisinde doğal sarı rengi sağlamak için tercih edilir. Sentetik sarı renklendiricilere doğal bir alternatif olarak kabul edilir ve birçok farklı gıda ürününde bulunabilir. Kurkumin, asitli ve nötr ortamlarda rengini iyi korur, bu yüzden özellikle süt ürünlerinde ve asidik yiyeceklerde tercih edilir.
Kullanıldığı Gıdalar:
Kurkuminin sağlık açısından da olumlu etkileri nedeniyle, takviye gıda ürünlerinde ve sağlıklı atıştırmalıklarda da kullanıldığı görülmektedir.
E100 (kurkumin), doğal ve genellikle güvenli bir renklendirici olarak kabul edilir. Askorbik asit (C vitamini) gibi, dünya genelinde birçok sağlık otoritesi tarafından güvenli bulunmuş ve onaylanmıştır. Özellikle antioksidan özelliği nedeniyle, sağlık açısından olumlu etkileri bulunduğu düşünülmektedir. Ancak, çok yüksek dozlarda tüketilmediği sürece zararlı bir etkisi olmadığı kabul edilir.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre işlenmiş peynirler, katı-sıvı yağlar, sürülebilir meyve sebze ürünleri, işlenmiş patates ürünleri, et ürünleri gibi gıdalarda kullanılabilir. Ayrıca kurkumin köri baharatının ana maddesidir. Kurkumin için belirlenmiş olan E kodu E100’dür. Gıda etiketlerinde bu şekilde görebilirsiniz.
Gıda katkı maddesi dendiği zaman aklımıza ilk gelen soru zararlı olup olmadığıdır. Yapılan araştırmalara göre kurkuminin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Alerjik Reaksiyonlar: Kurkumine karşı çok nadir de olsa bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Ciltte döküntü veya hafif mide rahatsızlığı gibi belirtiler oluşabilir.
Mide Sorunları: Yüksek miktarda kurkumin tüketimi bazı kişilerde mide bulantısı, hazımsızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ancak, bu etkiler genellikle takviye olarak yüksek doz kurkumin alındığında görülür.
Kan Sulandırıcı Etki: Kurkuminin kan sulandırıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yüzden, kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin kurkumin içeren ürünleri yüksek dozda tüketmemesi önerilir.
Safra Kesesi Sorunları: Kurkumin, safra akışını artırabileceğinden, safra taşı gibi sorunları olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir.
E100, yani kurkumin, doğal bir renklendirici olarak birçok gıdada güvenle kullanılır ve sağlık açısından risk taşımaz. Aksine, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde sağlık için faydalıdır. Ancak, çok yüksek miktarlarda alerjik reaksiyonlar veya mide sorunları gibi yan etkiler görülebileceğinden, dengeli tüketimi önemlidir.