İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderBETA BUTİLEN GLİKOL, Beta Butilen Glikol, B-Bütilen Glikol, Metiltrimetilen Glikol, Butil Glikol, 1,3-Butilen Glikol, Bütandiol, BBG, 107-88-0
Molekül Formülü 1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol): C4H10O2
Molekül Ağırlığı: 90,12 g/mol
Kimyasal Adı: 1,3 Bütandiol
CAS Numarası: 107-88-0
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol), organik uygulamalar çerçevesinde oldukça yüksek kaynama noktasına sahip olan polar yapıda organik çözücüdür. Polihidrik alkol sınıfında yer alır.
Glikol sıfında yer alan bir kimyasaldır. Renksiz temiz akışkan bir sıvı görünüme sahiptir.
Propilen Glikol veya Gliserol kullanıldığı zamanlarda alternatif kimyasal olarak kullanılır.
Yüksek saflığa sahiptir ve koku problemi bulunmamaktadır. Çok iyi nemlendirici özellikleri vardır.
Butilen Glikol üretimi başlangıç kimyasalı olarak Etil Alkol ile yapılır. Etil Alkol kullanılmasının sebebi ucuz ve kolay tedarik edilebilir olmasından kaynaklıdır.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) üretimi Elektrokimyasal reaksiyon ile Etil Alkol çözeltisinin, NaOH çözeltisi varlığında Asetaldehite dönüştürülmesi sağlanır. Daha sonra bölünmüş bir elektrolitik hücrede, anot bölmesinde entegre bir reaksiyonun yürütülmesi ve katot bölmesinde de bir başka entegre reaksiyonun yürütümü sağlanarak, bu reaksiyonların tamamı birlikte yürütülür.
1,3-Butilen Glikol üretimi sürecinde Etil Alkol, bir elektrolitik hücrenin Anot bölmesinde Asetaldehide oksitlenir. Bu süreçte oluşan Asetaldehit, aldol için yoğunlaştırılır. Ve aldol bir elektrolitik hücrenin katot bölmesinde 1,3-Bütandiol indirgenir.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) üretimindeki bu süreç yüksek enerji gerektirir. Bunun için üretimindeki en büyük maliyetlerden bir tanesidir.
Son zamanlarda biyokütle tabanlı 1,3-Butilen Glikol üretimi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Lakin bunun için öncelikle bu üretimi katalizleyecek mikroorganizmaların üretilmesi gereklidir.
Renksiz akışkan temiz bir görünüme sahip bir kimyasaldır.
Kaynama noktası 203 °C- 204 °C arasındadır. 1,3-Butilen Glikol pH değeri ise 20 °C de 6-7 arasındadır. Bu da demek oluyor ki sıcaklık 1,3-Butilen Glikol pH değerini etkilemektedir.
Erime noktası ise 50 °C den küçüktür.
Parlama noktası 108°C dir.
1,3-Butilen Glikol yoğunluğu 1.005 g/cm3 tür. Bu yoğunluk 20 °C deki sıcaklık değeri için geçerlidir.
1,3-Bütandiol çözünürlük olarak suda çözünebilir. Alifatik Hidrokarbonlar, benzen, toluen ve Karbontetraklorür de çözünür. Eterde az çözünür.
1,3-Butilen Glikol cilt tahrişine neden olabilir. Ciddi Göz tahrişine neden olabilir.
Solunum yolu ile maruz kalınması durumunda ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı bu kimyasala maruziyetin oluşması durumunda solunum yolu tahrişi ile aşınma gerçekleşebilir.
1,3-Bütandiol depolanması sırasında doğrudan Güneş görecek alanlara konumlandırılmamalıdır. Kendi sınıfı ile aynı kimyasallarla aynı alanda depolanmalıdır. ADR standartlarına göre uygun olmayan kimyasal maddelerden uzak tutulmalıdır.