Beta-Butilen Glikol, B-Bütilen Glikol, Metiltrimetilen Glikol, Butil Glikol, 1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol), 107-88-0
Molekül Formülü 1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol): C4H10O2
Molekül Ağırlığı: 90,12 g/mol
Kimyasal Adı: 1,3 Bütandiol
CAS Numarası: 107-88-0
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol), organik uygulamalar çerçevesinde oldukça yüksek kaynama noktasına sahip olan polar yapıda organik çözücüdür. Polihidrik alkol sınıfında yer alır.
Glikol sıfında yer alan bir kimyasaldır. Renksiz temiz akışkan bir sıvı görünüme sahiptir.
Propilen Glikol veya Gliserol kullanıldığı zamanlarda alternatif kimyasal olarak kullanılır.
Yüksek saflığa sahiptir ve koku problemi bulunmamaktadır. Çok iyi nemlendirici özellikleri vardır.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- 1,3-Bütandiol
- Butil Glikol
- 1,3-Bütan diol
- 1,3-Butilen Glikol
- 1,3-Dihidroksibütan
- 1-Metil 1,3-Propandiol
- Metiltrimetilen Glikol
- Beta-Butilen Glikol
- 1,3-Butanodiol
- B-Bütilen Glikol
- Bütan-1,3-diol
Nasıl Üretilir?
Butilen Glikol üretimi başlangıç kimyasalı olarak Etil Alkol ile yapılır. Etil Alkol kullanılmasının sebebi ucuz ve kolay tedarik edilebilir olmasından kaynaklıdır.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) üretimi Elektrokimyasal reaksiyon ile Etil Alkol çözeltisinin, NaOH çözeltisi varlığında Asetaldehite dönüştürülmesi sağlanır. Daha sonra bölünmüş bir elektrolitik hücrede, anot bölmesinde entegre bir reaksiyonun yürütülmesi ve katot bölmesinde de bir başka entegre reaksiyonun yürütümü sağlanarak, bu reaksiyonların tamamı birlikte yürütülür.
1,3-Butilen Glikol üretimi sürecinde Etil Alkol, bir elektrolitik hücrenin Anot bölmesinde Asetaldehide oksitlenir. Bu süreçte oluşan Asetaldehit, aldol için yoğunlaştırılır. Ve aldol bir elektrolitik hücrenin katot bölmesinde 1,3-Bütandiol indirgenir.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) üretimindeki bu süreç yüksek enerji gerektirir. Bunun için üretimindeki en büyük maliyetlerden bir tanesidir.
Son zamanlarda biyokütle tabanlı 1,3-Butilen Glikol üretimi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Lakin bunun için öncelikle bu üretimi katalizleyecek mikroorganizmaların üretilmesi gereklidir.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Renksiz akışkan temiz bir görünüme sahip bir kimyasaldır.
Kaynama noktası 203 °C- 204 °C arasındadır. 1,3-Butilen Glikol pH değeri ise 20 °C de 6-7 arasındadır. Bu da demek oluyor ki sıcaklık 1,3-Butilen Glikol pH değerini etkilemektedir.
Erime noktası ise 50 °C den küçüktür.
Parlama noktası 108°C dir.
1,3-Butilen Glikol yoğunluğu 1.005 g/cm3 tür. Bu yoğunluk 20 °C deki sıcaklık değeri için geçerlidir.
1,3-Bütandiol çözünürlük olarak suda çözünebilir. Alifatik Hidrokarbonlar, benzen, toluen ve Karbontetraklorür de çözünür. Eterde az çözünür.
İnsan Sağlığına Etkileri Nasıldır?
1,3-Butilen Glikol cilt tahrişine neden olabilir. Ciddi Göz tahrişine neden olabilir.
Solunum yolu ile maruz kalınması durumunda ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı bu kimyasala maruziyetin oluşması durumunda solunum yolu tahrişi ile aşınma gerçekleşebilir.
Nasıl Depolanır?
1,3-Bütandiol depolanması sırasında doğrudan Güneş görecek alanlara konumlandırılmamalıdır. Kendi sınıfı ile aynı kimyasallarla aynı alanda depolanmalıdır. ADR standartlarına göre uygun olmayan kimyasal maddelerden uzak tutulmalıdır.
1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) Kullanım Alanları Nerelerdir?
- 1,3-Butilen Glikol aroma maddeleri üretiminde çok yaygın bir şekilde kullanılan organik bir çözücüdür.
- Bazı poliüretan ve polyester reçinelerde kullanılan ko-monomerdir.
- Biyoloji alanında hipoglisemik bir ajan olarak kullanılır.
- Saç kıvırma ve düzleştirme amacıyla üretilen bileşenlerin içerisinde cildi yumuşatmak için ve aynı zamanda temizleme etkisi bulunan 1,3-Butilen Glikol kullanılabilir.
- Bir formülasyon yardımcı kimyasalı olarak sosis muhafazalarının üretiminde kullanılmaktadır.
- İnsan cildi hiperpigmentasyona uğrar ve kırışıklık meydana gelir. Cilt hiperpigmentasyonunu ve kırışıklığı engellemek için Flavonoid ve B Vitamini içeren kozmetik formüllerinde suda çözünür çözücü olarak 1,3-Butilen Glikol kullanılır.
- Sanayide birçok alanda ara ürün olarak kullanılmaktadır.
- Sivrisinek kovucu vücut losyonlarının imalatında nemlendirici özelliği için kullanılır. Kıvamlaştırıcı olarak Xanthan Gum kullanılır.
- Hyaluronic Acid sentezinin artırılmasını sağlaması amacıyla kırışıklık dolgusu için üretilen cilt kremlerinin imalatında kullanılır. Aynı zamanda ciltten su çıkışını engellemektedir.
- 1,3-Butilen Glikol kozmetik sektöründe kozmetik ürünlerinin imalatı sırasında, kozmetik ürünlerinin üretildikten sonra nemini kaybetmesini ve kurumasını engelleyen bir bariyer oluşturur.
- Yine kozmetik sektöründe çözünmeyen kimyasalların kristalleşmesini önlemeye yardımcı olmaktadır. 1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) bu özelliğinden dolayı çok tercih edilen bir kimyasaldır.
- Propilen glikol, Gliserol ve Sorbitol gibi benzer organik bileşiklerle karşılaştırıldığında bunlar arasındaki en kuvvetli antimikrobiyal ajan olarak 1,3-Butilen Glikol (1,3-Bütandiol) değerlendirilebilir.
- Şaç derisi tedavi edici şampuan formülasyonlarında kaliteli nemlendirici madde olarak kullanılır.
- Cilt rengi açıcı kozmetik bileşenlerinde çözücü ve nemlendirici madde olarak işlem görmektedir.
- Gram pozitif ve gram negatif mikroorganizmalardan ziyade mantar, küf ve mayaların uzaklaştırılması aşamasına ve inhibe edilmesi için büyük etkilere sahiptir.
- Cilt bakım ve saç bakım ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır.
- Sentetik kauçuk reçinelerin imalatında kullanılmaktadır.
- Kozmetik sektöründe kullanılan koruyucuların etkilerini artırmak için kullanılmaktadır. Çok az kullanılması sonucunda koruyucu olarak kullanılan kimyasalın miktarı büyük oranda azalmaktadır.
- Gözlerde şişlikler giderilmesi için kafein ile üretilen kremlerin imalatında yardımcı madde olarak kullanılır.
- Gözlerde meydana gelen şişkinliklerin giderilmesi için kafein ile birlikte mono propilen glikol yerine kullanılabilir.