Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

GLUTAMİN, Glutamin, Glutamine, L-GLUTAMİN,  56-85-9

Glutamin, Glutamine, Glutamik Asit Amid, Levoglutamid, L-Glutamin (Glutamine), 56-85-9

Molekül Formülü (L-Glutamin): C5H10N2O3
Molekül Ağırlığı: 146.14 g/mol
Kimyasal Adı: L-Glutamine
CAS Numarası: 56-85-9

Esansiyel özellikte olmayan aminoasitler arasında yer alır. Bazı durumda hafif esansiyel hal almaktadır. Bu durumlar yoğun atletik durumu ve gastrointestinal bozuklukların oluşması durumudur. Hem uyarıcı hem de nörotransmitterlerin inhibitörüdür. Bunun yanında sinir sistemi için enerji sağlayan bir aminoasittir.

Genetik kod tarafından kodlanan 20 aminoasit arasında yer almaktadır. Glutamik Asit’in yan zincirlerinde ki hidroksillerden bir tanesinin amin fonksiyonel ile değiştirmesi ile meydana gelen amid türevi bir kimyasal bileşiktir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Glutamin
  • Glutamine
  • Glutamik Asit-5-Amid
  • Glutamik Asit Amid
  • L-Glutamid
  • 56-85-9
  • (S)-2,5-Diamino-5-oksopentanoik asit
  • Levoglutamid
  • 2-Aminoglutaramik Asit,L-

L-Glutamin (Glutamine) Nasıl Üretilir?

L-Glutamin (Glutamine) şeker pancarı suyundan elde edilmektedir. Vahşi tür glutamat üretimi yaparken Korineform bakterileri yardımı ile elde edilmektedir.

Üretim sürecinde Brevibacterium Flavum aktif rol almaktadır. Bu bakteri sülfaguanidine dirençlidir. Fakat mutant Brevibacterium Flavum ile daha yüksek verimle sentezlenmektedir.

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz kristal veya toz formundadır.

Erime noktası 185 °C dir.

Çözünürlük olarak 25 °C de 41.3 mg/L dir. Metil alkol ve etil alkol içerisinde çözünmektedir. Aseton, kloroform ve etil asetat içerisinde çözünmemektedir.

Yoğunluğu 1.364 g/cm³ tür.

pH düzeyi 25 °C içerisinde 14.6 g/L lik çözeltisi olması durumunda pH 5-6 düzeyindedir.

Isıtıldığında toksik gazlar yaymaktadır.

L-Glutamin (Glutamine) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Tarım sektöründe bitkilerde nitrojen kaynağı olarak kullanılan bir aminoasittir.
  • GI epitel dokularının hasar görmesi durumunda Glutamine içeren takviye edici gıdalar kullanılır. Bu takviye edici gıdaların üretiminde kullanılır.
  • Yem katkı maddesi olarak premisklerde kullanılmaktadır.
  • Mide ve Oniki parmak bağırsaklarında meydana gelen ülser tedavisinde kullanılır.
  • Alkolik insanların tedavisinde diyet takviyelerinde kullanılır.
  • Kozmetik sektöründe, cilt bakımı ve saç bakım ürünlerinde antistatik olarak kullanılır.
  • Böbrek hücrelerinin tedavisinde asit-baz dengesini sağlayıcı olarak kullanılır.
  • Kanser hastalarının tedavisinde meydana gelen yan etkilerin azaltılması veya inhibe edilmesi için üretilen takviyelerin imalatında kullanılır.
  • İlaç sektöründe yaraların, yanıkların ve travmaların tedavisinde kullanılır.
  • Kasların yıkılmasını en aza indirmek için üretilen tabletlerin imalatında kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle