Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

UV Absorber, Benzotriazol, Benzofenon, Hidroksibenzoat, uv adsorban, UV Tutucu, UV Emici Madde, 131-57-7, Difenil Keton, Benzofenon-3 (UV-9), Benzoil Benzen, Dphenyle ketone, Benzophenone-3 , Benzo phenone-3 

UV Absorber, Benzotriazol, Benzofenon, Hidroksibenzoat, uv adsorban, UV Tutucu, UV Emici Madde, 131-57-7, Difenil Keton, Benzofenon-3 (UV-9), Benzoil Benzen, Dphenyle ketone, Benzophenone-3 , Benzo phenone-3 

Benzophenone-3 

Molekül Formülü (Benzophenone-3): C14H12O3
Molekül Ağırlığı: 182.22 g/mol
Kimyasal Adı: Benzophenone-3
CAS Numarası: 131-57-7

Üzüm gibi meyvelerde ve bitkilerde bulunan bir aroma maddesidir. Fotokimya alanında ışığa karşı duyarlılığı artıran bir kimyasaldır.

Aynı zamanda oksibenzon olarak da adlandırılır. Organik yapıda bir kimyasaldır. Kozmetik sektöründeki birçok kişisel bakım ve kişisel temizlik ürünlerinin imalatında kullanılan kimyasalların belirli bir süre içerisinde ve Güneş ışığına maruz kalmaları durumunda koruyucu etkisi gösterir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Diphenylmethanone
  • Difenil Keton
  • Benzoil Benzen
  • Dphenyleketone
  • a-oxodphenylmethane
  • a-oxoditane
  • 131-57-7

Nasıl Üretilir?

Benzophenone-3 üretimi için bir kaç yöntem bulunmaktadır.

  1. Yöntemde Benzil Klorür ve Benzenin yoğunlaştırılması işlemi gerçekleştirilir. Daha sonraki süreçte Nitrik Asit ile oksidasyon gerçekleştirilir.
  2. Yöntemde Karbon Tetraklorür benzen ile reaksiyona sokulur ve daha sonra hidrolize edilerek kondenzasyon sağlanır.
  3. Üretim yönteminde Alüminyum klorür varlığında benzoil klorür ve Benzen’in yoğunlaşması ve etanol ile kristalleştirilmesi ile elde edilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Çiçek kokusuna sahip beyaz katı kristal formdadır. Güle benzeyen bir kokusu vardır.

Kaynama noktası 305 °C dir.

Erime noktası 47.8 °C dir.

Benzophenoe-3 sudaki çözünürlüğü yoktur.

Yapısı gereği asetik asit, aseton ve karbon disülfürde çok çözünmektedir. Metanol ve benzen içerisinde orta derecede bir çözünürlüğe sahiptir.

Yoğunluğu 1.4 g/cm3 tür.

Benzophenone-3 Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Genel Temizlik ürünlerinden olan sabunlar Güneş ışığına maruz kaldığında kokularında ve renklerinde bozulma meydana gelir. Bu alanda UV ışığına maruz kalan maddelerin bozulmasını önlemek için Benzophenone-3 kullanılır.
  • Organik sentezde kullanılan türevleri stiren için polimerizasyon inhibitörü olarak kullanılır.
  • Yapıştırıcı ve plastik kaplama formüllerinde katkı maddesi olarak kullanılır.
  • Verniklerde, boyalarda ve cilâların imalatında kullanılmaktadır.
  • Polisakkaritlerin bulunduğu ortamda monosakkaritleri bağlamak için kullanılmaktadır.
  • Gıdaların imalatında lezzet artması gibi kabiliyetlere sahiptir.
  • Ultraviole ışın varlığında kürlenme oluşumu yaşayan baskı mürekkeplerinin imalatında kullanılabilir.

2-Hydroxy-4-methoxybenzophenone

CAS: 131-57-7

Molecular Formula: C14H12O3

UV absorberler zararlı UV ışınını absorbe ederek işlev görürler. Radyasyonsuz prosesler ile UV ışığındaki enerjiyi zararsız titreşimsel enerjiye dönüştürebilirler.

UV ABSORBER VE HALS ((Hindered Amine Light Stabilisers-Engellenmiş Amin Işık Stabilizatörleri) HANGİ ALANLARDA KULLANILIR ?

Gıda sektörü

Kablo imalatı

Boya sektörü

Boru imalatı

Pencere profil imalatı

Lastik üretimi

Kauçuk ve mühendislik polimer uygulamaları

Ambalaj ( Sera örtüleri)

UV ABSORBER

Benzotriazol kimyasal yapısına sahip UV absorberler belirli dalga boyu aralıklarında çalışarak polimerleri güneş ışınlarına karşı korur ve polimerlerin sararmasını engeller. Benzotriazoller den kullanımı en yaygın olan UVA’lardır. PVC, poliolefin (PE, PET, PP, PS), mühendislik plastikleri (PA 6,66, ABS, PC, SAN), polyester, elastomerler ve coating uygulamalarında farklı tipleri kullanılmaktadır.

UV Absorber nedir?

UV Absorber yüzeyleri korumak için kaplamalarda kullanılan güneşin zararlı etkilerini azaltırlar. Bu ürünlerin yüzeylere eklenmesi Ultraviyole ışınlara dayanımı arttırır ve yüzeyin renk parlaklığını koruyarak polimerin ve bu bağlamda son ürünlerin ömürlerini uzatırlar. UV Absorberları engelleyiciler ile karıştırmamak gerekir. Ayrıca ışığı engellemek yerine korudukları yüzeydeki polimerleri muhafaza edebilmek için kendilerini adeta feda ederler.

Bu yüzden yüzeye güneşten gelen UV ışınları ile mücadele etmek  için kullanılırlar. Çünkü bu katkı maddelerinin UV ışınlarını çekme eğilimleri vardır. UV ışınlarının kaplamaların alt tabakasına ulaşmasını önlerler. Bu noktada UV Absorberlar güneş ışığının polimere ulaşmasına izin vermeyerek onun yerine UV ışınlarını emerek kaplamayı korurlar.

UV ışınlarının yaydığı enerji yok olmadığı için UV Absorberların emdiği ışınlar bir yere gitmelidirler. Bu yüzden UV Absorberlar, UV ışınlarından gelen enerjiyi ısıya dönüştürler ve emilen ısıyı yayarak iletirler. Bu şekilde UV Absorberlar UV ışınlarını korudukları malzemeye zarar vermeden güvenli bir şekilde serbest bırakırlar.

İhtiyaç duyulan ürünün miktarı, UV absorberın konsantrasyonuna ve yüzeyin kalınlığına bağlıdır. UV Absorber konsantrasyonu ve yüzey kalınlığı arasındaki ilişki doğrusal değildir. Kullanılması gerekilen miktarlardan daha fazla miktarlar malzemenin etkinliği azaltır. Daha kalın malzemelerin öngörülenden daha yüksek konsantrasyonlara ihtiyacı olabilir. Formülatörlerin fotodegrasyonu önlemesi gereken konsantrasyonu bulmak için kapsamlı testler yapması gerekir.

Bu testler doğru UV Absorberı bulmak için önemlidir. Tüm ürünler UV dalga boyu spektrumunun tamamını absorbe etmez. Bu ürünler seffaf değildirler. Bunun sebebi de genellikle ışığı değil UV ışınlarını emdiği içindir. 400nm dalga boyunda UV Absorlerlar mavi ışık dalgalarını engeller. Bunun nedeni alttaki malzemenin sarı görünmesine neden olmamaktır.

Aşınma çok yavaş gerçekleşse de diğer UV koruma biçimleri kendilerini yenilerken UV absorberlar zamanla yıpranacaktır. Malzemede UV hasarı ile ilgili sorunları önlemek için kaplamanın UV Absorberlar ile yeniden uygulanması periyodik olarak yapılmalı veya başka bir koruma yolu aranmalıdır. Alternatif olarak tek kullanımlık  veya sadece düzenli olarak güneşe maruz kalan ürünler gibi kısa vadeli çözümler için UV Absorberlar kullanılabilinir.

UV Absorber ne için kullanılır?

Ultraviyole ışınlar polimerik malzemelerin kimyasal bağ yapılarına zarar verdiği için formüllere UV Absorber eklenir. Güneş’in ultraviyole ışığına uzun süre maruz kalan herhangi bir yüzey ciddi zararlar alır. UV Absorber malzemeler uzun süre boyunca UV ışınlarına maruz kaldığında bile iyi performans gösterebilecek ürünler üretmek için kritik öneme sahiptirler. Bu katkı maddelerinin kullanılması güneş altında durması ve aynı zamanda bütünlüğünü de koruması gereken ürünler için birçok fayda sağlarlar.

Bu UV Absorberlar yüksek enerjili UV ışınlarını emerek polimere daha az zararlı olan düşük enerji seviyesinde serbest bırakılarak çalışırlar. UV ışınlarının yıkıcı etkisiyle mücadele etmek için uzun süreli dış mekan uygulamalarının ilk günlerinde ya bozulmaya karşı içsel dirençleri olan polimerler ya da UV ışınını tercihen absorbe etmek veya yansıtmak için kullanılan karbon siyahı veya titanyum dioksit gibi yardımcı katkı malzemeleri şeçilmelidir.

UV Absorber Çeşitleri Nelerdir?

  • Benzotriazoller
  • Benzofenonlar
  • Hidroksibenzoatlar

UV ABSORBER’lar UV Absorber’lar (UV Emiciler) zararlı ultraviyole ışınlarını emerek, UV ışığındaki enerjiyi zararsız titreşimler taşıyan enerjiye dönüştürürler ve böylece polimeri radyasyondan korurlar. UV Absorber’lar kendileri hızlı bir şekilde bozulmazlar, ancak UV enerjisini, polimer matris boyunca dağılan zararsız ısı enerjisi seviyelerine dönüştürürler. UV emiciler, soğurma işleminin fiziksel sınırlamaları nedeniyle etkinliklerinde sınırlıdır ve soğurma yetenekleri, fotodegradasyonu etkili bir şekilde geciktirmek için yeterli soğurma meydana gelmeden önce, yüksek konsantrasyonlarda katkı maddesi ve polimer kalınlığına duyulan ihtiyaç tarafından yönetilir. Benzofenonlar, berrak poliolefin sistemleri için genel amaçlı iyi UV emicilerdir ve pigmentli bileşiklerde de kullanılabilir. Benzotriazoller esas olarak polistirende kullanılır. Her ikisi de polyesterlerde de kullanılabilir. Konsantrasyonlar genellikle yaklaşık %0.25-1.0’dir.

UV Absorberler’in kullanım alanları; boya, poliüretanlar, PVC, mühendislik plastikleri, yapıştırıcılar ve elastomerlerin ışık stabilizasyonunda olabilir. UV Absorber’lerinin HALS (Hindered Amine Light Stabilisers-Engellenmiş Amin Işık Stabilizatörleri) veya benzoat gibi diğer ışık stabilizerleri ile kombinasyonları sinerjist etki gösterir.

Benzoat ışık stabilizerleri, HALS’ler gibi polimerlerdeki foto-oksidasyon proseslerini serbest radikal ara ürünleri ile kimyasal reaksiyona girerek durdururlar. Benzoatlar tek başına kullanılmak yerine, genellikle HALS ve/veya UV absorberler ile birlikte kullanılırlar. UV emicilerin temel işlevi, polimerde bulunan bir kromofor (Ch) varlığında UV radyasyonunu emmektir. Amaç, Ch * oluşma şansı bulmadan önce polimere zararlı olan UV ışığını filtrelemektir. Her şeyden önce, bir UV emici 290 ve 350 nm aralığında çalışmalıdır. UV emicilerin amacı, zararlı UV ışığını absorbe etmek ve onu hızla zararsız ısıya dönüştürmektir. Bu işlem sırasında emilen enerji, molekül bileşenlerinin titreşim ve dönme enerjisine dönüştürülür. UV emicilerin etkili olması için, bu işlemin substrat içindeki karşılık gelen reaksiyondan daha hızlı gerçekleşmesi ve ne UV emicinin ne de stabilize etmesi amaçlanan polimerin enerji dönüşümü sırasında zarar görmemesi önemlidir.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle