İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderALÜMİNYUM STEARAT, Aluminium stearate, rofob3, Aluminium tristearate, 637-12-7
CAS Numarası: 637-12-7
AB Numarası: 211-279-5
IUPAC Adı: alüminyum;oktadekanoat
Kimyasal Formül: C54H105AlO6
Alüminyum stearat, beyaz renkli, mumsu bir tozdur (metalik sabun), mineral ispirtoda veya sıcak yağda çözülür.
Yağlı boyaya az miktarda (%2 veya daha az) eklendiğinde kısa süreli, tereyağı kıvamında bir kıvam elde edilir.
Alüminyum stearat pigment ve yağın ayrılmasını ortadan kaldırır, vernikleri önemli ölçüde koyulaştırır.
Alüminyum stearat ve keten tohumu yağı konsantresi önceden hazırlanıp gerektiğinde boyaya eklenebilir.
Alüminyum stearat, yüksek kaliteli stearik asit kullanılarak çöktürme işlemiyle üretilir ve aşağıdaki özellikleri gösterir: İyi jel oluşturma ve kalınlaştırma etkisi, mükemmel su iticilik, şeffaflık ve çinko stearat veya kalsiyum stearat ile sinerjik etki.
Alüminyum Stearat, ısıtıldığında bitkisel yağlarda iyi çözünen beyaz renkli bir toz, mumsu tozdur (metalik sabun).
Alüminyum stearat glikol, alkali, BTX, klorlu hidrokarbonlarda çözünür. Alüminyum stearat yüksek konsantrasyonda ise soğutmada jelleşme görülebilir.
Alüminyum stearat aşağıdaki özellikleri gösterir:
iyi jel oluşturma ve kalınlaştırma etkisi, mükemmel su iticilik, şeffaflık ve çinko stearat veya kalsiyum stearat ile sinerjik etki.
Alüminyum stearat, diğer metalik stearatlarla karşılaştırıldığında hidrokarbon çözücülerde (örneğin mineral ispirto) nispeten yüksek bir çözünürlük sergiler.
Alüminyum stearat su, alkol ve eterde çözünmez; ancak sıcakken benzen, asitler ve yaygın çözücülerde kolayca çözünür.
Alüminyum distearat, alüminyum stearatın en yaygın kullanılan türüdür. Alüminyum distearat, boyalarda, mürekkeplerde ve greslerde koyulaştırıcı olarak; deri ve iplerde su itici olarak; plastiklerde ve iplerde yağlayıcı olarak kullanılır.
Alüminyum distearat ayrıca çimento üretiminde su yalıtımı ve hava sürükleme amacıyla ve sıcak eriyen kağıt kaplama bileşiklerinde kullanılır.
Alüminyum monostearat, alışılmadık derecede ağır gövde oluşturma özelliklerinden dolayı boya, mürekkep, gres ve mum üretiminde kullanılır.
Son yıllarda hidrofobik alüminyum monostearat, anaerobik bakteriler için düşük çözünürlüklü bir denitrifikasyon substratı ve fosfat çöktürme için bir alüminyum kaynağı olarak test edilmiştir.
Alüminyum stearatın, evsel kanalizasyon sistemlerinden gelen oksitlenmiş atıkların denitrifikasyonu için akışlı bir kapta kullanılma potansiyeli vardır.
Alüminyum stearatın, kostabilizatörle birlikte önceden ısıtılmış metal sabun karışımının polimerin hızlı kararmasını geciktirdiği, ancak esas olarak bir azalma gösterdiği de belirtildi. Alüminyum stearat, yüksek kaliteli stearik asit kullanılarak çöktürme işlemi ile sentezlenir.
Bu, susuz piridin içindeki stearik aside alüminyum izopropoksit eklenerek yapılır ve piridin kompleksinin çökelmesi sağlanır.
Piridin daha sonra vakum altında uzaklaştırılarak alüminyum stearat elde edilir. Alüminyum stearat, ısıtıldığında plastik bir kütle oluşturan, hem organik hem de inorganik maddelerin özelliklerini taşıyan, ince, hacimli, kokusuz ve renksiz bir tozdur.
Alüminyum stearat, diğer metalik stearatların özelliklerinin çoğunu bünyesinde barındırır ve bunların en önemlisi olarak kabul edilir.
Alüminyum stearatların birden fazla türü vardır ve bunlar genellikle alüminyum mono-, di- ve tri-stearat olarak sınıflandırılır.
Erime noktası, serbest yağ asitleri ve özellikle jelleşme özellikleri gibi fiziksel özellikleri bakımından farklılık gösterirler.
Düşük viskoziteli yağlar alüminyum di- ve tri-stearat ile en iyi şekilde koyulaştırılırken, daha sert jelden oluşan çok viskoz yağlar alüminyum mono- veya di-stearatlarla birleştirildiğinde koyulaştırılır.
Tüm alüminyum stearatlar son derece hidrofobiktir ve olağanüstü şeffaflık ve metal yüzeylere mükemmel yapışma özelliğine sahiptir.
Alüminyum di- ve tri-stearat, su itici özelliğinden dolayı inşaat sektöründe hidrofobik madde olarak kullanılır.
En eski ve en basit yağlı boyalar, pigmentler ve kuruyan yağların karışımlarıydı.
Zamanla kurutucular, reçineler, dolgu maddeleri, bazen de katkı maddeleri ve süspansiyon yardımcıları da eklendi.
Alüminyum stearat, pigmentlerin yağda asılı kalmasını sağlayarak ayrılmasını önlemek, pigmenti ıslatmak için gereken yağ miktarını azaltmak ve/veya yağ ile jel oluşturarak boyanın gövdesini artırmak ve böylece daha az pigmente ihtiyaç duymak için kullanılmıştır. %100 saf tuzlar halinde bulunan kalsiyum ve çinko stearatların aksine, ticari olarak kullanılan alüminyum stearat stokiyometrik olmayan bir bileşiktir.
Üç değerlikli alüminyum, bir veya iki stearat anyonuyla birleştirilebilir ve yükün dengesi hidroksil anyonları tarafından nötralize edilir.
Disaltların hazırlanması veya kullanımı için sulu sistemler, çeşitli miktarlarda stearat, hidroksil ve su üniteleri içeren bir dizi ürüne yol açıyor gibi görünüyor.
Di-tuzdan daha yüksek stearat hazırlamak için susuz sistemlere ihtiyaç vardır.
Alüminyum stearatın ticari preparatları ağırlıkça %2 ila %7 arasında serbest stearik asit içerebilir.
Yazar tarafından iki ticari numunenin ağırlık analizi sonucunda serbest stearik asit oranı sırasıyla %2 ve %3 olarak bulunmuştur.
Metal sabunlarının hazırlanmasında kullanılan ticari stearik asit çoğunlukla sadece %90 saflıkta olduğundan, ilk preparatlar önemli miktarda palmitat (palmitik asitten) da içerebilir.
Diğer yağ asitleri (palmitik, oleik, linoleik vb.) de safsızlık olarak mevcuttu.
Alüminyum stearat, ısıtıldığında bitkisel yağlarda çözünür ve eğer sabunun yeterli konsantrasyonu kullanılırsa soğutulduğunda jelleşme meydana gelir. Boya yapımında kullanılan genel uygulamada, yağın büyük kısmı eklenmeden önce alüminyum stearat pigmentle birlikte öğütülür.
Gardner bir dizi deneyde metal sabunlarının pigmentler üzerindeki etkilerini test etti. Alüminyum stearatın pigment parçacıklarının yüzeyini kapladığı ve çökmeyi önlemeye yardımcı olduğu ve pigmenti ıslatmak için gereken yağ miktarını azalttığı bulundu.
Pigmentleri kaplamak için gereken alüminyum stearat miktarı ağırlık bazında değişiyordu, ancak ağırlıkça %2 (ağırlıkça stearat/ağırlıkça yağ) alüminyum stearat çözeltisi, yüzeyi değiştirmede %0,5 veya %4 çözeltilerden daha etkiliydi. Sabunlar pigmentlerin yüzeyini kaplar ve sterik etkiler veya elektriksel yük mekanizmalarıyla parçacıkların kümeleşmesini önler. Bu, pigmentlerin süspansiyon halinde kalmasını sağlar.
Alüminyum stearat miktarının artmasıyla yağ pigment karışımı viskoz hale gelir ve uygun miktarda alüminyum stearat kullanılarak boya daha düşük pigment konsantrasyonunda jelleşebilir. Daha az miktarda pahalı pigment kullanılması gerektiğinden, bu daha "ucuz" bir boya yaratmak için kullanılabilir.
Stearat kullanımının önemli bir avantajı, yağ ve pigmentin boya tüpü içerisinde uzun süreler boyunca büyük ölçüde ayrılmamasıdır. Günümüzde sanatçı boyaları üreticileri, formülasyonlarında alüminyum stearat'ı bileşen olarak listelemeden sıklıkla kullanmaktadırlar.
Alüminyum stearat, ısıtıldığında plastik bir kütle oluşturan, hem organik hem de inorganik maddelerin özelliklerini taşıyan, ince, hacimli, kokusuz ve renksiz bir tozdur. Alüminyum stearat, diğer metalik stearatların özelliklerinin çoğunu bünyesinde barındırır ve bunların en önemlisi olarak kabul edilir.
Alüminyum stearat kumaşların su geçirmezliğini sağlamak ve yağlayıcı yağların kalınlaştırılmasında kullanılır.
Alüminyum stearat poliamidlerin ve termoset plastiklerin hazırlanmasında kullanılır.
Alüminyum stearat çimentolarda ve ışığa duyarlı fotoğrafik kompozisyonlarda su yalıtım katkı maddesi olarak kullanılır.
Alüminyum stearat, alkid boyalar için jelleştirici madde, petrol sondaj sıvıları için köpük önleyici madde ve polisülfit diş ölçü malzemeleri için geciktirici madde olarak etki eder.
Ayrıca alüminyum stearat greslerde, yağlayıcılarda, kesme bileşiklerinde, kozmetiklerde ve ilaçlarda kullanılır.
Alüminyum stearat, pancar şekeri ve maya işlenmesinde düzleştirici, köpük önleyici olarak kullanılır.
Bunun yanı sıra alüminyum stearat doğal taş yüzeylerde su itici sabun olarak da kullanılmaktadır.
Alüminyum stearat, beyaz renkli, mumsu bir tozdur (metalik sabun), beyaz ispirtoda veya sıcak yağda çözülür.
Yağlı boyaya az miktarda (%2 veya daha az) eklendiğinde kısa süreli, tereyağı kıvamında bir kıvam elde edilir.
Alüminyum stearat pigment ve yağın ayrılmasını ortadan kaldırır, vernikleri önemli ölçüde koyulaştırır.
Alüminyum stearat ve keten tohumu yağı konsantresi önceden hazırlanıp gerektiğinde boyaya eklenebilir.
Alüminyum stearat, yüksek kaliteli stearik asit kullanılarak çöktürme işlemiyle üretilir ve aşağıdaki özellikleri gösterir:
İyi jel oluşturma ve kalınlaştırma etkisi, mükemmel su iticilik, şeffaflık ve çinko stearat veya kalsiyum stearat ile sinerjik etki. Metal sabunlarının pigmentler üzerindeki etkileri kapsamlı olarak incelenmiştir.
Alüminyum stearatın pigment parçacıklarının yüzeyini kapladığı ve çökmeyi önlemeye yardımcı olduğu ve pigmenti ıslatmak için gereken yağ miktarını azalttığı bulundu.
Pigmentleri kaplamak için gereken alüminyum stearat miktarı ağırlık bazında değişiyordu, ancak ağırlıkça %2'lik bir alüminyum stearat çözeltisi (alüminyum stearat ağırlığı/yağ ağırlığı), pigment yüzeylerini değiştirmede %0,5 veya %4'lük çözeltilerden daha etkiliydi.
Sabunlar pigmentlerin yüzeyini kaplar ve sterik etkilerle parçacıkların kümeleşmesini önler, bu da parçacıkların süspansiyon halinde kalmasına yardımcı olur. Alüminyum stearat miktarının artmasıyla yağ pigment karışımı viskoz hale gelir ve uygun miktarda alüminyum stearat kullanılarak boya daha düşük pigment konsantrasyonunda jelleşebilir. Daha az miktarda pahalı pigment kullanılması gerektiğinden, bu daha "ucuz" bir boya yaratmak için kullanılabilir.
Stearat kullanımının önemli bir avantajı, yağ ve pigmentin boya tüpü içerisinde uzun süreler boyunca büyük ölçüde ayrılmamasıdır. Alüminyum Stearat, son zamanlardaki güneş enerjisi ve su arıtma uygulamaları gibi sulu olmayan ortamlarda çözünürlük gerektiren kullanımlar için çok sayıda organometalik bileşikten biridir. Benzer sonuçlar bazen Nanopartiküller ve ince film birikimi ile de elde edilebilir.
Alüminyum Stearat (C54H105AlO6) beyaz toz halinde bulunur ve stearik asidin bir alüminyum tuzudur.
İlaç endüstrisinde alüminyum stearat, topaklanmayı önleyici madde, renklendirici madde, emülsiyon stabilizatörü ve viskozite artırıcı madde olarak kullanılır.
FDA'ya göre alüminyum stearat, gıdalarda genel veya özel, sınırlı kullanım için güvenli kabul edilmektedir. Alüminyum stearat insan kanserojeni (kansere neden olan madde) olarak sınıflandırılamaz. Çözünürlük Alüminyum stearat, diğer metalik stearatlarla karşılaştırıldığında hidrokarbon çözücülerde (örneğin mineral ispirto) nispeten yüksek çözünürlük gösterir.
Alüminyum stearat su, alkol ve eterde çözünmez; ancak sıcakken benzen, asitler ve yaygın çözücülerde kolayca çözünür.
Depolama:
Alüminyum stearat serin ve kuru yerde muhafaza edildiğinde uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Nasıl Kullanılır
Alüminyum stearat, ısıtıldığında bitkisel yağlarda çözünür ve eğer sabunun yeterli konsantrasyonu kullanılırsa soğutulduğunda jelleşme meydana gelir.
Boya yapımında kullanılan genel uygulamada, yağın büyük kısmı eklenmeden önce alüminyum stearat pigmentle birlikte öğütülür. Yoğunlaştırılmış bir çözelti (ağırlık/hacim olarak %10) hazırlamak için, bir litre keten tohumu yağına 100 gram alüminyum stearat (sıkıştırılmadan neredeyse yarım litrelik bir ölçüm kabını doldurur) ekleyin. Yağı yaklaşık 150° C'ye ısıtın. ve beyaz tozu yavaş yavaş sıcak yağa ekleyip karıştırarak eritin. Pigmentlere katılıp öğütülmeden önce bu çözeltiden bir kısım, ağırlıkça dört kısım yağa eklenir.
Plastik Sanayi Plastik endüstrisinde öncelikli olarak asit giderici, yağlayıcı ve ayırıcı madde olarak kullanılan metalik stearatlar, eriyik işlemede giderek daha önemli hale geliyor.
Metalik stearatların kullanımı, üretimin optimize edilmesine ek olarak, işlemcinin daha pürüzsüz yüzeylere ve daha düşük sürtünmeye sahip bitmiş ürünler üretmesine olanak tanır. Metalik stearatlar çoğunlukla organik hammaddelerden üretilir.
Bu nedenle aşırı yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında bir miktar bozulmaya uğrarlar ve renklerinin bozulmasına neden olurlar.
Fanchem, yüksek işleme sıcaklıklarında bile şeffaf veya parlak renkli termoplastiklerde kullanıldığında renk bozulmasına karşı oldukça dirençli olan bir dizi termostabil metalik stearat geliştirdi Kozmetik Sanayi Alüminyum stearat kozmetiklerde emülgatör olarak kullanılır.
Yağlayıcı özelliklerinden dolayı kullanılırlar. Stearat tuzları aynı zamanda kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yağ kısmının kalınlığını da arttırır. Bu nedenle, bitmiş kozmetik ürünleri genellikle şeffaf değildir.
Boya Sanayi Alüminyum stearat, Verniklerde/Laklarda koyulaştırıcı, pigmentasyonda çökmeyi önleyici, pigment süspansiyonu olarak ve su direncini ve parlaklığı artıran bir madde olarak kullanılır. Alüminyum stearat boya endüstrisinde su itici madde, hidrofobik madde ve su geçirmez madde olarak kullanılır.