İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderCAS No: 1314-56-3
EINECS No: 215-236-1
Molekül Ağırlığı: 220.02 g/mol
Kimyasal Formül: P4O10
Fiziksel Özellikleri:
Genel Özellikleri: Fosfor Penta Oksit, beyaz kristal bir toz olarak bulunur ve kokusuzdur. Yoğunluğu 2.39 g/cm³ (20°C) ve erime noktası 340°C’dir. Kaynama noktası 360°C’dir. Bu kimyasalın parlama noktası ve buhar basıncı bilinmemektedir. Suda çözüldüğünde hidrolize olur ve fosforik asit oluşturur.
Üretim: Fosfor Penta Oksit, farklı endüstriyel süreçlerde ve laboratuvar koşullarında üretilebilir. Genellikle fosfor oksitlerinin oksidasyonuyla elde edilir.
Kullanım Alanları: Fosfor Penta Oksit, kimya endüstrisinde önemli bir bileşen olarak kullanılır. Özellikle fosforik asit üretimi, organik sentezler, katı yakıtların dehidrasyonu, cila ve verniklerde katkı maddesi olarak ve laboratuvar uygulamalarında kullanılır.
Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu: Fosfor Penta Oksit, toz inhalasyonu durumunda solunum yollarını tahriş edebilir. Ayrıca deri ve göz temasından kaçınılmalıdır. Uygun güvenlik önlemleri alınmalı ve kimyasal maddelerle çalışırken koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.
Fosfor pentaoksit; beyaz bir toz olup, beyaz fosforun doğrudan doğruya yanmasından elde edilmektedir. Erimiş fosfor üzerine doğrudan doğruya hava gönderilerek elde edilmektedir.
P4 + 5O2 > 2P 2O5
Fosfor, Ametaller sınıfından bir kimyasal elementtir. VA grubu elementi olup, ''P'' sembolü ile gösterilmektedir. Fosfor elementi 1669'da Henng Brand tarafından, ürenin ısıtılarak buharlaştırılması sırasında keşfedilmiştir.
Fosfor tabiatta serbest halde bulunmamaktadır. Tabiatta çeşitli mineralleri mevcuttur. Bunların başlıcaları: apatit 3Ca 3 (PO4) 2 Ca(FCI) 2, fosforit 3 (PO4) 2, vivianit Fe 3 (PO4) 3 8H 2O, wovelillit 4Al PO 2Al(OH) 3 9H 2O ve monazit CaPO 4'dir.
Kemiğin yapısında, beyinde ve yumurtada bulunmaktadır. Özellikleri; dört çeşit allotropu bulunmaktadır.
Fosfor bütün canlı hücrelerde fosforik asidin organik asitlerle yaptığı esterleri halinde bulunmaktadır. Vücutta başlıca kalsiyum ile beraber kemiklerde bulunmaktadır. Kanda fosfat iyonları şeklinde olduğu gibi, lipid ve proteinlere bağlı olarak, bunun yanında ATP moleküllerinde de bulunmaktadır.
Fosfor pentaoksit su ile çeşitli ürünler vermektedir.
Fosfor pentaokside fosforik asidin anhidridi (susuz) de denilmektedir. Nem çekici özelliği olduğu için kurutucu olarak da kullanılmaktadır.
Fosfat asidi; beyaz, billur halinde bir katı olup, 42 derecede erimektedir. Suda her oranda çözünür. Gübre ve mine yapmakta, boyamada, kabartma tozu hazırlanmasında, karbonatlı içeceklerde ve şurupta kullanılmaktadır. Piyasaya arz edilen fosfat asidi, çözeltilerinin yoğunlukları, 1,45 ile 1,70 arasında değişmektedir. Ticari çözeltiler, %60 ve 70 arasında değişmektedir. %98 oranında çözeltileri de bulunmaktadır. Fosfat asidi P2O5'ten elde edildiği gibi, kırmızı fosfordan da elde edilmektedir.
3P + 5HNO 3+2H2O > 3H 3 PO4 + 5NO
Ayrıca fosfat tuzlarının H 2 SO 4 ile reaksiyonundan elde edilmektedir.
Canlı polen sayısını artırmaya yardımcı olan sıvı NP ürünümüzdür. En saf yüksek içerikli fosfor kaynağı olan fosfor pentaoksit ile çiçeklenmeyi artırır. İyi köklenmeyi sağlar ve büyümeyi teşvik eder.
Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydayı sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.
Penta oksit nedir?
Fosfor pentoksit (fosfor(V)oksit), organik sentezde, esas olarak birincil amidlerin nitrillere ve mineral asitlerin anhidritlerine dönüştürülmesinde kullanılan bir dehidratasyon maddesidir. Fosfor pentoksit bir fosfor oksittir. Fosfor pentoksit, güçlü bir kurutma ve dehidratasyon maddesi olarak kullanılır.
Bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel besin elementi olan fosforu içeren gübre türüne fosforlu gübre denir. Bitki gelişim süreci için çok önemli olan bu temel organik bileşen, bitkinin gelişim hızını artırır ve sağlıklı bir gelişim evresi sağlar.
Aşırı fosfor, demir (Fe), çinko (Zn) ve bakırın (Cu) emilimini engellediği için bitkiye dolaylı olarak zarar verir. Fosforlu gübreler uygulanmadan önce toprak analizi yapılarak toprağın fosfor içeriği belirlenmelidir. Fosfor meyve verimini artırır, ancak aşırı fosforlu gübreleme verimi düşürür.
Demir Besin Türü Belirti Azot Soluk, açık yeşil veya sarı yapraklar Fosfor Bitkinin bodur büyümesi, koyu yeşil yaprakların uçlarından koyu yeşil ve kırmızı-pembeye dönmesi, yaprakların kıvrılması Potasyum Yaprakların deformasyonu, çizgili sararma veya genel sararma, uçlarda kahverengileşme
Kök gelişimini, verimi ve kaliteyi destekleyen kompleks gübreler, bitkilerin kökleri aracılığıyla kolayca emebileceği bir formda mikro besinleri de içerebilir. Ayrıca azot, fosfor ve potasyum içeren kompleks gübreler de ilk gübreleme, yani temel gübreleme için tercih edilebilir.
Hangi gübre en fazla fosfor içerir? En yüksek fosfor içeriğine sahip gübrenin DAP gübresi olduğu bilinmektedir. Azot, fosfor ve potasyum seviyeleri 18-46-0 oranında sunulmaktadır.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyesi çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyelerinde düşüşe neden olur. Ayrıca kas güçsüzlüğüne, yorgunluğa ve düşük egzersiz toleransına da yol açabilir.
Ancak fosfor, toprakta bitkilere hiçbir faydası olmayan formlarda bulunur. Bunun nedeni, topraktaki kalsiyum bileşiklerinin ve yüksek magnezyum içeriğinin yüksek pH nedeniyle bu elementlerle bağ kurması ve emilememesi olabilir. Bitkiler düşük pH’lı gübreler kullanarak fosfordan faydalanabilir.
Pentaeritritol tetranitrat, PENT, PENTA, TEN, Corpent veya Pentirit (veya nadiren ve çoğunlukla Almanca’da Nitropenta) olarak da bilinir veya genel olarak PETN olarak kısaltılır, çok güçlü bir patlayıcıdır. Pentaeritritolün nitrat esteridir ve yapısal olarak nitrogliserine çok benzer.
Oksit, en az bir oksijen atomu ve en az bir diğer element içeren bileşiklerin genel adıdır. Soy gazlar oksit oluşturmaz. OF2 ve KMnO4 oksit değildir. Lavoisier tarafından geliştirilen kimyasal adlandırma kurallarına göre, oksijenle birleşen elementin adından sonra oksit terimi eklenir.
Fosfor pentoksit, elementel fosforun oksijen fazlalığında yanması sonucu oluşan beyaz, mikrokristalin, hafif bir tozdur. Fosfor pentoksit, ortofosforik asit H3PO4’ün anhidritidir. Çok higroskopiktir ve ara maddeler aracılığıyla suya ve H3PO4’e dönüştürülür.
Bitkilerin çiçeklenme ve gelişme döneminde artan fosfor ihtiyacının karşılanması için fosforlu yaprak gübrelemesi yapılması gerekmektedir.
Dal, yaprak ve sürgün gelişimini destekler ve gelişim bozukluklarını önler. Bileşimindeki eser elementler (çinko, demir, bakır, manganez) ile büyüme ve gelişmeyi destekler. Güçlü ve sağlıklı yeşil kısımlar oluşur. Eş zamanlı ve güçlü çiçeklenmeyi teşvik ederek verimliliği artırır.
Hangi gübre en fazla fosfor içerir? En yüksek fosfor içeriğine sahip gübrenin Dap gübresi olduğu bilinmektedir. Azot, fosfor ve potasyum değerleri 18-46-0 oranında sunulmaktadır. Yani gübre %18 azot, %46 fosfor ve %0 potasyum içermektedir.
Dap gübresinin üretken özelliklerinden pamuk, ayçiçeği, pirinç, yer fıstığı, soya fasulyesi, soğan, yonca, şeker pancarı, zeytin, sebze, meyve ağaçları, sarımsak, zeytin, tütün, fındık, fıstık, çiçek, turunçgillerin yetiştirilmesinde de yararlanılabilir.
Ülkemizde ve farklı ülkelerde yapılan çeşitli analizler sonucunda leonardit kullanımının pazarlanabilir ürünlerin verimini %60’a kadar artırdığı gözlemlenmiştir. Tüm bunlar göz önüne alındığında meyveyi hangi gübre büyütür sorusunun cevabı tartışmasız leonardittir.
Meyve ve sebzelerin tadını ve meyve görünümünü düzenler. Budamadan sonra kullanıldığında bitkinin daha fazla dallanmasını sağlar. Özel olarak geliştirilen M-77 şelat formülleri, NPK ve mikro elementlerin bitki tarafından kolayca emilmesini sağlar.