İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderE385, KALSİYUM DİSODYUM EDTA, Kalsiyum disodyum EDTA, KORUYUCU, CaNa2EDTA, Edta kalsiyum disodyum, Kalsiyum disodyum etilen diamin tetra-asetat, 62-33-9
CAS Numarası 62-33-9
Kimyasal formül C10H12O8CaN2Na2·2H2O
Moleküler Ağırlık 410.31
Kalsiyum disodyum EDTA veya CaNa2EDTA, Avrupa gıda katkı maddesi numarası E385 olan gıdalarda koruyucu olarak kullanılabilen bir EDTA tuzudur. Ve bu bileşene mayonez, salata sosu, salamura meyveler, konserve soda ve diğer konserve yiyeceklerin korunmasında rastlamış olabilirsiniz.
Kalsiyum disodyum EDTA nedir?
Konserve gıdalarda koruyucu, bağlayıcı, antioksidan, tatlandırıcı ve renk tutucu olarak yaygın olarak kullanılan çok işlevli bir gıda katkı maddesi olan kalsiyum disodyum etilen diamin tetra-asetat'ın kısaltmasıdır.
Kalsiyum disodyum EDTA, genellikle yiyecek ve içeceklerde bulunan serbest metal iyonlarıyla (Çinko, Demir, Bakır, Magnezyum, Manganez gibi) birleşebilir ve sonuç olarak bu iyonların yiyecekle reaksiyona girmesini önleyerek yiyeceğin rengini, lezzetini ve kokusunu korur.
Nasıl yapılır?
Gıda sınıfı, disodyum EDTA'nın kalsiyum karbonat veya kalsiyum klorür ile sentezlenmesinden yapılabilir. (1)
Neyden yapılır?
Dihidratının (C10H12O8CaN2Na2·2H2O) ve trihidratının (C10H12O8CaN2Na2·3H2O) bir karışımı oluşur, dihidrat bunun büyük bir bölümünü oluşturur.
Özellikler
Diğer İsimler
Kalsiyum disodyum etilen diamin tetra-asetat
Edta kalsiyum disodyum
Disodyum kalsiyum edta
Kalsiyum disodyum edetat
Görünüm
Hafif, tuzlu bir tada sahip beyaz, kokusuz kristal toz veya granül.
Çözünürlük
Suda serbestçe çözünür, etanolde pratik olarak çözünmez.
Kullanımları Nelerdir?
Gıda
Kalsiyum disodyum EDTA, konserve gıdalarda genellikle şelat oluşturucu madde, koruyucu ve antioksidan (şelat oluşturma yoluyla oksidasyonu önlemek için) olarak kullanılır. Serbest polivalent metal katyonlarla bağlanarak gıdayı stabilize eder.
Konserve gıdalar, raf ömrünü uzatan konserveleme, kapatma, ısıtma ve sterilizasyon yoluyla işlenir. Konserve gıdalara sıklıkla eklenen bileşenler çoğunlukla koruyucu maddeler, antioksidanlar, tatlandırıcılar ve sentetik renklerdir.
Gazlı içecekler
Kalsiyum disodyum EDTA, meşrubatlarda lezzetin korunmasını destekler ve renk bozulmasını ve bulanıklığı azaltır.
Coca Cola, koruyucu olarak işlev gördüğünü ve içeceklerindeki tazeliği ve tadı koruduğunu söylüyor (2).
C vitamini takviyeli içeceklerde, kalsiyum disodyum EDTA, renkleri bozacak ve vitamin içeceğinin raf ömrünü azaltacak olan kontrolsüz metal iyonlarının müdahalesinden kaynaklanan reaksiyonu önler. Ayrıca A, B, D ve E vitaminlerindeki bir antioksidanı koruyabilir.
Kozmetikler
“Kozmetik maddeler ve bileşenler hakkında bilgi için Avrupa Komisyonu veritabanına” göre, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde şelatlama maddesi olarak işlev görür (3). Genellikle bazı losyonlarda, kremlerde ve sabunlarda bulunur.
İlaç
Kurşun zehirlenmesini tedavi etmek için kullanılabilir.
Kalsiyum disodyum EDTA Yemek Güvenli midir?
Evet, gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında güvenliği ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), FAO/WHO Ortak Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) ve diğer otoriteler tarafından onaylanmıştır.
FDA
Kalsiyum disodyum EDTA, renk, lezzet, doku tutma veya diğer işlevleri desteklemek için aşağıdaki gıda kategorilerinde güvenle kullanılabilir ve maksimum seviyeleri 25 ila 800 mg/kg (4) arasındadır:
Turşu lahana ve salatalık
Konserve karbonatlı meşrubatlar, fermente malt içecekleri
Konserve beyaz patates
Pişmiş konserve
Midye
Yengeç eti
Kurutulmuş lima fasulyesi
Baklagiller
Pembe fasulye
Kırmızı fasulye
Mantar
Karides
Fransız sosu, salata sosu, ezmeler, soslar
Mayonez, oleomargarin, cevizli turta dolgusu, patates salatası
İşlenmiş kuru pinto fasulyesi
Sandviç ezmesi, yapay olarak renklendirilmiş ve limon aromalı veya portakal aromalı
Sert pişmiş yumurta ürünü
EFSA
Kalsiyum disodyum EDTA (E385), Komisyon Yönetmeliği (AB) No 231/2012'de yetkili bir gıda katkı maddesi olarak listelenmiştir ve şu şekilde sınıflandırılmıştır: “renklendiriciler ve tatlandırıcılar dışındaki katkı maddeleri” (5)
Yetkili Kullanımlar ve Kullanım Seviyeleri
Aşağıdaki gıdalar, 75 ila 250 mg/kg (6) arasında değişen maksimum seviyelerde içerebilir:
Sürülebilir yağlar
Bakliyat, baklagiller, mantarlar ve enginarlar
Isıl işlem görmüş et ürünleri: libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben
Dondurulmuş ve derin dondurulmuş kabuklular
konserve ve şişelenmiş balık, kabuklular ve yumuşakçalar
emülsifiye soslar
UK Gıda Standartları Ajansı
“Diğerleri” kategorisinde yer alır
Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları
Avustralya ve Yeni Zelanda'da 385 kod numarasıyla.
JECFA
İşlevsel Sınıf: gıda katkı maddeleri, koruyucu, bağlayıcı.
Kabul edilebilir günlük alım miktarı: 2,5 mg/kg ADI 1973'te belirlendi.
Olası Yan Etkiler Nelerdir?
Tüketicilerin kalsiyum disodyum EDTA'nın sağlığımız için kötü olup olmadığı ve olası sağlık risklerinin neler olduğu konusunda sağlık endişeleri olması yaygındır. Genellikle güvenli kabul edilir ancak çok fazla tüketilmesi mineral eksikliklerine yol açabilir.
Büyük Miktar
İnsan vücudundaki demir, çinko, bakır gibi metal iyonlarını şelatlayabildiğinden, büyük doz kusmaya, ishale ve karın ağrısına neden olabilir.
Sık sorulan sorular
Doğal mı?
Hayır,sentetik bir koruyucudur.
Vegan mı?
Evet, vegandır çünkü ham maddeler disodyum EDTA, kalsiyum karbonat veya kalsiyum klorür hayvansal kaynaklı yerine mineral kaynaklarından gelir. Bu nedenle vegandır ve vejetaryenlerin diyetine eklenmesi uygundur.
Süt ürünü içermez mi?
Evet, kalsiyum hayvansal kaynaklar yerine kireç taşından geldiği için süt ürünü içermez. Bu nedenle laktoz intoleransı olan veya süt alerjisi olan kişiler bu yemeği yiyebilir.
Helal mi?
Evet, İslam Hukuku uyarınca izin verildiği ve Helal koşullarını yerine getirdiği için genellikle helal olarak kabul edilir. Ayrıca MUI helal sertifikasına sahip bazı üreticiler bulabiliriz.
Koşer mi?
Evet, kosher pareve'dir. E385 tüm "kashruth" gerekliliklerini karşılamıştır ve kosher olarak sertifikalandırılabilir.
Glütensiz mi?
Evet, genellikle glütensizdir ve çölyak hastaları yiyebilir. Hem glütensiz hem de glüten içeren gıda etiketlerinde yaygın olarak bulunan bir bileşendir. Üretim süreci, buğday, çavdar, arpa veya bu tahılların melezlerini içermediği için FDA'nın glütensiz tanımına uygundur.
Kalsiyum disodyum EDTA ve disodyum EDTA?
Her ikisi de şelat oluşturucu maddelerdir ancak genellikle basitçe EDTA olarak adlandırıldıkları için birbirleriyle karıştırılırlar.
Farkları şunlardır:
Gıda kullanımları: kalsiyum disodyum EDTA, AB tarafından gıda kullanımında onaylanan tek EDTA türevidir ve E385 E numarasına sahiptir. Ancak ABD'de her ikisi de FDA tarafından benzer uygulamalarla yetkilendirilmiştir.
Güvenlik: kalsiyum disodyum EDTA, disodyum EDTA'dan daha güvenli görünmektedir. Kalsiyum disodyum EDTA kurşun zehirlenmesini tedavi etmek için kullanılabilirken, disodyum EDTA hipokalsemiye ve muhtemelen ölümcül tetaniye yol açacağı ve ayrıca nefrotoksisiteye neden olabileceği için kullanılamaz. (11)
Sonuç
Artık gıda katkı maddesi olan kalsiyum disodyum EDTA (E385) hakkında, üretiminden, kullanımlarından, onaylı güvenliğinden, olası yan etkilerinden ve vegan, glütensiz, süt ürünleri içermeyen, sentetik veya doğal olup olmadığı ve disodyum EDTA ile karşılaştırması gibi bazı SSS'lerden iyi bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
Bu bileşeni hangi tür gıda ambalajlarında buldunuz? Yorumlarda bana bildirin.