Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E 415 Xanthan Gum ,Ksantan Sakızı, E415, 11138-2

E 415 Xanthan Gum ,Ksantan Sakızı,11138-66-2

 

  • CAS Numarası : 11138-66-2
  • E-Kodu (Gıda) : E415
  • EC Numarası : 234-394-2

Kimyasal Formül : C35H49O29

Ambalaj Şekli : 25 Kg. Çuvallarda

Xanthan Gum Çok sayıda bitkiye enfekte etme özelliğine sahip bakterilerden yapılan bir gıda kıvamlaştırma maddesidir.

Birçok gıda maddesinin yapısını, kıvamını, lezzetini ve raf ömrünü iyileştirebilir.

Yiyecekleri stabilize ederek farklı sıcaklıklara ve pH seviyelerine karşı dayanıklı olmasına yardımcı olan madde ksantan sakızı’dır.

Yiyeceklerin ayrılmasını önler ve bulunduğu kaplardan düzgün bir şekilde akmasını sağlar.

Gıdalarda kalınlaştırcı (hacim kazandırmak) veya stabilizör olarak eklenen popüler bir gıda katkı maddesidir.

Xanthan Gum E Kodu: E 415

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :

En belirgin özellikleri arasında hem soğuk hem de sıcak suda çözünebilmesidir. Buradaki özellik Xanthan Gum (Ksantan Sakızı)’ nın polielektrolit özelliklerinde  kaynaklanmaktadır. Organik solventler içerisinde çözünmemektedir. İzopropil Alkol, Metil AlkolEtil Alkol ve Aseton içerisine %50 düzeyine kadar eklenebilir.

Düşük polimer yapılarında bile yüksek viskoziteye sahiptir. Buradaki özelliğinden dolayı kalınlaştırıcı olarak kullanıldığı gıda endüstrisinde, süspansiyonları ve emülsiyonları stabilize etmek için kullanılır.

Çözeltilerinin kalınlaşma kabiliyetleri; viskozite ile ilgilidir. Yüksek viskozite akışa direnmektedir.

Gum çözeltileri psödoplastik veya kesme inceltme olup, viskozitesi artan kesme oranı ile azalır. Viskozitesi, sıcaklığa (hem çözünme hem de ölçüm sıcaklıkları), biyopolimer konsantrasyonuna, tuz konsantrasyonuna ve pH’ya bağlıdır.

pH 4 ile pH 10 aralığında en iyi stabilizasyona sahiptir. %1 konsantrasyona sahip çözeltisi 1000 centipoise’lik bir vizkozite sağlamaktadır.

20 °C deki Yoğunluğu 1.50 gr/cm³ tür.

Xanthan Gum Kullanım Alanları :

  • Salata soslarında emülsifikasyonu sağlar.Sosların salatalara iyi bir şekilde nüfuz etmesini sağlamak için Salata soslarının imalatında ksantan sakızı kullanılır.
  • Unlu mamullerinde gluten yerine bağlayıcı özelliğinden, koyulaştırıcı ve emülsifiye edici madde olarak ksantan sakızı kullanılmaktadır.
  • Sivrisinek kovucu spreylerin içerisinde kıvamlaştırıcı etken maddesi olarak Xanthan Gum kullanılır.
  • Meyveli içeceklerde kullanılarak süspansiyon halindeki içeceğin daha iyi bir görünüm almasına yardımcı olmaktadır. (Ksantan Sakızı) düşük pH ortamlarında hızlı çözünürlüğe sahip bir maddedir. Bu sayede çözünmeyen diğer partikülleri süspanse etmektedir.
  • Hazır çorba imalatında kullanılmaktadır.
  • Dondurulmuş süt ürünlerinde, metil selüloz ve karboksimetilselülöz ile birlikte kullanılan ksantan sakızı çok iyi etkilere sahiptir.
  • Peynirlerin imalatında guar gum ve keçi boynuzu zamkı karışımı ile sertliği sağlar. Bunun yanında yayvan peynirlerde lezzet salınımını sağlamaktadır.
  • Yüksek dinlenme viskozitesi nedeniyle şurupların imalatında çok iyi kıvam ve akış özelliği verdiğinden dolayı gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Stabilize edici yapısından dolayı Glutensiz ürünlerin imalatında kullanılır.
  • Süt hayvanlarının meme uçlarının dezenfeksiyon için üretilen toz dezenfektan maddelerinin içerisinde kıvam verici madde olarak kullanılır. Aynı zamanda topaklanma önleyici olarak Silikon Dioksit veya Trikalsiyum Fosfat kullanılır.
  • Az yağlı yiyeceklerin imalatında kullanılmaktadır.
  • Bazı yüzey aktifler ve lesitin gibi maddelerle suda dağılan stabilizör üretimi mümkündür. Bunun için Ksantan sakızı ana bileşendir.
  • Birçok kişisel bakım ve güzellik ürünlerinin imalatında kıvam artırıcı madde olarak xanthan gum kullanılmaktadır.
  • Diş macunu üretimi sırasında kullanılan maddelerin bir arada durması gereklidir. Bunun için bir bağlayıcıya ihtiyaç duyulur. Yenilebilir diş macunu için en önemli kıvam verici ve baglayıcıdır.

Diğer Kullanım Alanları :

  • Diş macunu, kremler, losyonlar ve şampuanların imalatında kullanılmaktadır. Bu uygulama alanlarında viskozite artırıcı özelliğinden ve iyi bir akış özelliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
  • Diş macunu üretiminde ürünlerin şeklini koruması ve emülgatör özelliğinin en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
  • Aynı zamanda diş macunu üretiminde kıvamlaştırıcı özelliğinden faydalanılır. Bu uygulamada gliserinmaltodekstrinaktif karbon, zinc lactate, benzil alkol, sodyum benzoatsodyum bikarbonat ve Potasyum sorbat ile birlikte kullanılır.
  • Birçok endüstriyel ürünlerde, farklı sıcaklıklara ve pH seviyelerine dayanabilme özelliklerinden kaynaklı olarak, yüzeylere tutunma ve sıvıları kalınlaştırarak mükemmel akıcılık sağlar.
  • Mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücülerin imalatında ksantan sakızı kıvam verici madde olarak kullanılır.
  • Fayans, harç ve klozet temizleyici kimyasalların imalatında kullanılmaktadır.
  • Akne tedavisi için üretilen kremlerin içerisinde kullanılan kıvamlaştırıcı maddedir.
  • Bazı boyaların imalat formülasyonlarında kullanılır.
  • Kırışık dolgusu için üretilen kozmetik kremlerinde cildin nem tutmasıns yardımcı olur. Hyaluronic acid üretimini artırması amacıyla üretilen kozmetik kremlerinin imalatında stabilizör işlemi görür.
  • Farmasötik müstahzarlarda, akne ve sivilce tedavisi için Salisilik Asit ve diğer bazı kimyasallarla birlikte kullanılarak kıvam vermeyi ve ilacın diğer maddelerinin bir birine bağlanmasını sağlar.
  • Duvar kağıdı tutkalları gibi yapıştırıcıların imalatında kıvam vermek amacıyla xanthan gum (ksantan sakızı) önemli bir bileşendir.
  • Petrol sahalarında sodyum perkarbonat ve amonyum persülfat gibi oksitleyici ajanlarla birlikte kullanılarak kırıcı maddenin oluşturulmasını sağlar.
  • Şarap üretiminde kontrollü salım maddesi olarak kullanılan tabletlerin üretiminde bağlayıcı özelliğinden yararlanılır. Bu sayede kullanılan diğer eksipiyanları ve aktif maddeyi bir arada tutmaya yardımcı olmaktadır.
  • Oto şampuanı üretiminde kıvamlaştırıcı olarak bu kimyasal kullanılır.
  • Cilt renk açıcı bilesimlerin içerisinde kullanılan bir stabilizör’dür.
  • Atların saçlarını yıkamak için kullanılan şampuan üretiminde kıvam artırıcı özelliği vardır.
  • Kozmetik alanında saç uygulama bileşenleri son zamanlarda önemli bir yer tutmaktadır. Bu kozmetik ürünlerinin tercih edilebilirliğini etkileyen en önemli faktör uygulama kolaylığı ve cilt tahrişinin minimum düzeyde olmasıdır. Bunun için başka kıvam verici maddelerle birlikte kullanılarak işlem görür.

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle