Mannitol, Osmitrol, Manna Şekeri, Kordisepik Asit, Deniz Kristali, Osmofundin, E 421 , 69-65-8
Molekül Formülü (Mannitol): C6H14O6
Molekül Ağırlığı: 182.17 g/mol
Kimyasal Adı: D-Mannitol
CAS Numarası: 69-65-8
Sakkarozdan %50 daha fazla tatlılık özelliğine sahiptir. Bu kimyasal bileşik meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan bir maddedir.
Karyonejik özelliğe sahip değildir. Heksahidrik alkol türevidir. Mantarlarda da bulunmaktadır. Bu tür alanlardaki görevi şeker ve karbonhidrat rezervi olarak görev almaktadır.
Sorbitol bileşiğinin bir türevidir.
E Kodu: E 421 dir.
Diğer İsimleri :
- Osmitrol
- 87-78-5
- Manna Şekeri
- Kordisepik Asit
- Deniz Kristali
- Maniton-S
- Osmofundin
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :
Fiziksel görünüm olarak beyaz kristal toz formundadır. Aynı zamanda granül formunda da bulunabilir.
Tat olarak tatlı bir özelliğe sahiptir. Kokusu bulunmaktadır.
Erime noktası 168 °C dir.
Kaynama noktası 290 °C ile 295 °C aralığındadır.
Mannitol çözünürlük olarak 25 °C de 216 g/Lt dir. Sıcaklık arttığında çözünürlüğü artmaktadır. Gliserin içerisinde ku çözünürlüğü 1g/18 mlt dir.
Yoğunluğu 20 °C de 1.52 gr/cm³ tür.
Mannitol Kullanım Alanları :
- İlaç sektöründe higroskopik olmayan özellikleri sayesinde çiğneme tabletlerinin imalatında temel bir bileşen olarak kullanılır.
- İlaç içeren sakızların üretiminde mannitol kullanılır.
- Tatlandırıcı ajan özelliğinden faydalanılmaktadır.
- Beyin çevresi ve gözlerin içinde meydana gelen şişlikler tedavi edilmesi için üretilen ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
- Bazı insanlar vücudunda idrar üretmekte zorlanmaktadır. Vücudun idrar üretmesini sağlamak amacıyla kullanılan ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
- Böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan hastaların tedavi edilmesi için bu kimyasalı içeren ilaçlar verilir. Bu ilaçlar sayesinde vücuttaki fazla su ve toksik maddelerin atılması sağlanır. Bu ilaçların imalatında mannitol kullanılmaktadır.
- Gıda sektöründe topaklanmayı önleyici madde olarak kullanılır.
- Kuruyemiş üretiminde aroma verici madde olarak kullanılır.
- Antifriz üretiminde kullanılan şeker alkolleri yani Mannitol, dekstroz, maltitol, sorbitol gibi alkoller. Dekstroz Eşdeğerinin artması ile su aktivitesi ve Suyun kristallenme inhibisyonunu artıracaktır. Bu sayede donma noktası düşecektir.
- Lezzet geliştirici madde olarak kullanılmaktadır.
- Araç motorlarında aşınmayı önleyici kimyasal olarak Mono Etilen Glikol ile birlikte çok az miktarda kullanılmaktadır.
- Çiğneme tabletlerinde tatlandırıcı madde olarak kullanılan kimyasallar arasındadır.