E440A, E440 Pektin, Polisakkarit, 9000-69-5
Molekül Formülü (Pektin): C6H12O6
Molekül Ağırlığı: Bilinmiyor
Kimyasal Adı: Pektin
CAS Numarası: 9000-69-5
Bu madde yüksek molekül ağırlıklı poliüronittir. Bir nevi polisakkarittir. Yeşil elma ve narenciye ürünlerinin kabuklarından izole edilerek üretilen karbonhidrattır.
Bilinen yapısı poligalaktronik asitten oluşmaktadır. Bu maddenin bulunduğu alan bitkilerin hücre duvarı ya da hücreler aralarındaki dokulardır.
Jelatin benzer özelliklere sahiptir. Jelatinin tüm özelliklerini neredeyse karşılamaktadır. Jelatin hayvansal ürünlerden elde edilirken pektin tamamen bitkiden üretilmektedir.
Diğer İsimleri:
- 9000-69-6
- Yüksek Ester
- Polisakkarit
- Nişasta
- Pectin
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri :
Fiziksel görünüm olarak sarı veya soluk kahverengi bir renk görünümüne toz katı forma sahiptir.
Erime Noktası 175 ile 180 °C aralığındadır.
Çözünürlük olarak 0.02 g/10 mlt dir.
Kokusu yoktur.
Depolama sıcaklık 2-8 °C aralığındadır.
Pektin Kullanım Alanları:
- Kurşun, stronsiyum ve bazı ağır metallerin oluşturduğu zehirlenmelere karşı üretilen ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
- İnsanlarsa yüksek kolesterol, trigliseritler, kolon kanseri ve prostat kanserine maruz kalabilirler. Bu gibi rahatsızlıkları önlemek için kullanılır.
- Ağızda ve sulu ortamda hızlı çözünebilme özelliğinden faydalanılarak oral olarak kullanılan aktif maddeler ve nefes tazeleyen farmasötik ürünlerin imalatında kullanılır.
- Tıbbi alanda, reflü ve diyabet hastalığının tedavisinde kullanılır.
- Gıda sektöründe dondurarak kurutma işlemi yapılırken kurutucu ve koruyucu maddeler karıştırılırken kıvam verici maddeler arasında pentin kullanılabilir.
- İshalin kontrol edilmesi için ilaç sektöründe kaolin ile birlikte kullanılmıştır.
- Yenilebilir diş macunu üretiminde kıvam verici madde olarak ve bağlayıcı madde olarak kullanılır.
- Ciltte bulunan bazı rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılır.
- Kıvam artırıcı özelliğinden faydalanılarak, protez üretiminde yapıştırıcı olarak işlem gören kimyasaldır.
- Lipoprotein kolesterolünü düşürmek için bir başka stabilizör olan Guar Gum ile birlikte modifiye edilerek kullanılır.
- Sağlık alanında ishal tedavisinde kullanılan ilaçların etken bir bileşimi olarak kullanılmasından sonra ishal süresinin kısaltıldığı tespit edilmiştir.
- Reçel, jöle, dolgu ve meyve sularında kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Bu alanda jelleşme özelliğinden faydalanılmaktadır.
- Meyve suyu ve süt ürünlerinde dengeleyici madde olarak kullanılmaktadır.
- Şarap üretiminde fermantasyon sürecini hızlandırmak ve istenmeyen reaksiyonların oluşumunu engellemek için bağlayıcı olarak pektin kullanılır.