Melas, Melas Şekeri, Şilempe, Blackstrap Molasses, Treacle, Molasses sugar, Karasu Pekmezi, Şeker Pekmezi, 8052-35-5
Melas şekeri, şeker üretiminde yan ürün olarak elde edilen koyu kahverengi, yoğun kıvamlı bir şuruptur. Genellikle şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir ve pekmez görünümündedir. İşte melas şekerinin bazı özellikleri:
-
E Kodu: Uygulanamaz
-
CAS Numarası: 8052-35-5
-
Diğer İsimler: Şeker pekmezi, Şilempe
-
Fiziksel Özellikler:
-
Durum: Yoğun kıvamlı sıvı
-
Renk: Koyu kahverengi
-
Koku: Kendine özgü tatlı koku
-
Kaynama Noktası: 105-110°C
-
Erime Noktası: Uygulanamaz
-
Çözünürlük: Suda yüksek çözünürlük
-
Kimyasal Özellikler:
-
E Code: Not applicable
-
CAS Number: 8052-35-5
-
Other Names: Blackstrap molasses, Treacle
-
Physical Properties:
-
State: Viscous liquid
-
Color: Dark brown
-
Odor: Characteristic sweet odor
-
Boiling Point: 105-110°C
-
Melting Point: Not applicable
-
Solubility: Highly soluble in water
-
Chemical Properties:
Melas şekeri, enerji bakımından zengin olup, hayvancılıkta yem katkısı olarak, gıda sanayinde tatlandırıcı olarak ve alkol üretiminde hammadde olarak kullanılır
- Melas, pekmez görünümünde, çok ağdalı ve koyu kahverengi renginde bir maddedir.
- Melas içeriği %50 şeker, %20 su ve %30 oranda şeker dışı maddelerden oluşur.
- Melas nedir kelime anlamı nedir diye merak edenleri de aydınlatalım. Melas kelimesi Fransızca mélasse yani “şeker şerbeti, pekmez” anlamına gelen sözcüğün dilimize geçmiş versiyonudur.
- Melas, yüksek şeker oranı sayesinde oldukça tercih edilen önemli bir ham maddedir.
- Melas şeker kamışı ve şeker pancarı üretiminde fabrikasyon sırasında atık olarak elde edilen kıvamlı ve şekerli sıvıdır. Melasın en çok kullanıldığı alanlar meşrubat üretimi, kömür sanayi, hayvancılık, maya üretimi, gübre yapımı ve alkol yapımıdır. Ucuz olmasından dolayı sitrik asit fermantasyonunda hammadde olarak tercih edilir.
- Melas, Sorghum şurubu olarak da bilinir. Melas şurubu çoğunlukla Brezilya, Hindistan ve Küba gibi sıcak iklimli bölgelerde yetişir. Pancar melası ise ılıman iklimde yetişir. Daha çok Fransa, Amerika ve Almanya gibi ülkelerde üretilir.
- Melas yenir mi, melas içilir mi diye merak ettiyseniz melas şurubu kullanılan meyve suları gibi içeceklerin insanlar için zararları olabileceği uzmanlarda tarafından belirtilmektedir.
- Melas analizi yapıldığında içeriğinin yoğun olduğu görülür.
- Melas, enerji bakımından oldukça zengindir. Bu sayede enerji kaynaklarının yerine rasyona katılır.
- Melas nerede kullanılır sorusuna cevaben hayvan beslenmesinin öne çıkmasının nedeni özellikle içeriğinin hayvanlar için besleyici bulunmasıyla ilgilidir. 165 kg melasın ortalama 500 kg arpaya eşdeğer olduğu söylenmektedir.
- Sülfürsüz melas nedir, sülfürlü melas nedir soruları melas araştırmasında karşınıza çıkabilir. Sülfür bakımından 2 tür melas bulunmaktadır.
Melas Zararları ve Yan Etkileri
- Melas bir şeker türüdür. Bu nedenle şekerin zararları ve yan etkileri aslında melas için de geçerlidir.
- Bugüne kadar şeker ve kanser arasında ilişkiye dikkat çeken birçok araştırma yapılmıştır.
- Özellikle nişasta bazlı şeker tüketiminin meme kanserini arttırdığına ilişkin bulgular bulunmuştur.
- Sadece nişasta bazlı şeker değil diğer şeker türleri de kansere yol açar.
- Ayrıca şeker kalp sağlığı için büyük risk faktörlerinden biridir.
Melas Faydaları Nelerdir?
Melas faydaları nelerdir? Hayvanlarda melas kullanımının faydaları:
- Hayvanlarda kuru madde tüketilmesini fazlalaştırır.
- Besi ve süt hayvanlarında yem tüketilmesinin yaklaşık %10’undan kullanılır.
- Melasın aromatik ve iştah açıcı özelliği vardır.
- Maliyeti oldukça ucuzdur.
- Kaliteli şekeri içeriği hayvanları zamanında kızgınlığa getirir.
- Asidozise kıyasla metabolik hastalıklar tetiklememektedir.
- Yem karma makinası kullanılan işletmelerde ortalama %40’a varan yem tüketimi artışı sağlamaktadır.
- Besi ve süt randımanını arttırır.
- Düzenli kullanıldığında karaciğeri güçlendirir ve direnci arttırır.
- İşkembeyi fazla yormaz.
- Şeker içeriğinden dolayı hayvanlar oldukça severek tüketir.
- Geçiş dönemlerinde (doğumdan 21 gün önce ve sonra) kullanılması pek çok metabolik rahatsızlığı önler.
- Sürekli kullanıldığında istenilen seviyede kaba yem tüketimine teşvik eder. Bu sayede süt yağında olumlu etkileri vardır.
- Yaz aylarında yem yemeye teşvik edici ve iştah açıcı özelliği vardır.
- Sıcak aylardaki sıcaklık stresini azaltır.