Potasyum Permanganat,7722-64-7,KMnO4
Molekül Formülü (Potasyum Permanganat); KMnO4
Molekül Ağırlığı; 158,032 g/mol
Kimyasal Adı; Potasyum Permanganat
CAS Numarası; 7722-64-7
Potasyum Permanganat’ ın molekül formülü KMnO4 tür. Dünya çapında yaygın bir şekilde kullanılan katı formda bulunan inorganik bir tuzdur. Genellikle koyu mor renkte kristal formda bir katıdır. Su içerisinde çözündüğünde belirgin mor renkte bir çözelti oluşturur. Permanganat yanıcı madde değildir fakat yanıcı maddenin yanmasını hızlandırabilir.
Kimyasal yapısında 1 tane Potasyum Atomu (K), 4 tane Oksijen (O) Atomu ve 1 tane de Mangan (Mn) atomu bulunmaktadır.
Oksitleyici özelliği bakımından Sodyum Dikromat’a kıyasla daha etkilidir.
Potasyum Permanganat Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Potasyum
- Permanganat
- 7722-64-7
- KMnO4
- Potasyum Tuzu
- Potasyum Permanganat Çözeltisi
- Dezenfektan
Fiziksel Özellikleri :
Parlak ve mor renkli kristal halinde olan bir katıdır. Kokusu olmayan bir kimyasaldır.
Yoğunluğu 2.7 g/mlt ‘dir.
Potasyum Permanganat erime noktası 250 °C olarak kabul edilir.
Ticari olarak toz, kristalize ve tablet olarak yer edinmiştir. Uzaktan bakıldığında kahverengi gibi görünse de detaylı bir şekilde incelendiğinde mor renge sahiptir. 20 °C suda çözünebilme özelliğine sahiptir.
Kimyasal Özellikleri:
Karakteristik olarak parlak mor, macenta veya koyu pembe renkli bir solüsyon oluşturarak suda kolayca eriyen bir yapıya sahiptir. İndirgenmiş koyu kahverengi bir anyon olan MnO2 ‘nin oluşması sebebiyle temas ettiği organik materyallerin tamamında leke oluşturur. Oksitleyici özelliğe sahip bir kimyasaldır.
Normal şartlar altında kararlıdır. Fakat ısı altında MnO2 iyonu vererek ayrışmaktadır. Bu sebeple son derece oksitleyici olmaktadır. Potasyum Permanganat (KMn04), konsantre sülfürik asit, gliserol ve bazı alkollerle çok şiddetli reaksiyona girmektedir.
Potasyum Permanganat Kullanım Yerleri:
- Potasyum Permanganat gibi kimyasal tehlikeli maddelerin kullanımı konusunda teknik bilgi sahibi olan uzmanların görüşleri alınarak uygulama yapılmalıdır.
- Denim sektöründe sprey veya fırçalama yöntemi ile kotu ağartmak ve görsellik kazandırmak için potasyum permanganat ile uygulama yapılır.
- İçme suyu içerisinde bulunan kötü kokuların giderilmesi için, içme suyu arıtma tesislerinde potasyum permanganat kullanılır. Arıtma sektöründe suyun arıtılması işlemlerinde kullanılır.
- Sudaki demir ve manganezin giderilmesi için kullanılır. Demir ve Manganez su içinde yaygın olarak bulunur. Potasyum permanganat ile su içerisindeki demir ve manganez giderilir. Şu içerisindeki demir ve manganez giderilmemesi durumunda suyu içerken metalik tadı hissetmek zorunda kalacağız.
- Bazı su kütlelerinde çok yoğun ve kontrolsüz büyüyen asyatik istiridyeler ve zebra midyeleri vardır. Bunlar su sistemlerinin tıkanmasına neden olacaktır. Bu asyatik istiridyeler ve zebra midyeleri su sistemlerine zarar verir ve suyun tadının bozulmasına neden olur. Burada meydan gelen uygunsuzlukların giderilmesine yardımcı olur.
- Suyu dezenfekte etmek amacıyla kullanılır. Potasyum Permanganat bakteri, virüs, mantar ve alg gibi mikroorganizmalara saldırarak suyu dezenfekte eder. Çünkü organik maddelerle çok hızlı reaksiyona girer.
- Nötr ortamlarla birlikte karışım halinde kullanılan yağlama yağlarının imalatında Trietanolamin %85 ile birlikte kullanılır. Bunun yanında stabil düzeydeki yüksek sıcaklıklarda ki yağlama gresleri ve yağlama emülsiyonları oluşturmak için kullanılır.
- Yangın söndürme sistemlerinde yani Pyrofobik Sistemler, Kimyasal yangın söndürme ve bazı yangın söndürme cihazlarında oksijeni tüketme etkisinden faydalanılır. Bu sayede yanmayı gerçekleştirecek yeterli oksijen bulunamaz ve yanma olayı gerçekleşmez.
- DBP’ lerin oluşumunu azaltarak kontrol etmeye yardımcı olur.
- Balık çiftliklerinde balık havuzlarını temizlemek, dezenfekte etmek ve suyu berraklaştırmak için kullanılır. Buradaki uygulama reçeteleri uzmanlar tarafından kontrol edilmeli. İlgili mevzuat standartlarına göre belirlenmelidir.
- Organik kimyada sentezlenir ve farklı organik bileşiklerle reaksiyona girer.
- Analitik kimyada oksitlenen organik maddenin miktarını bulabilmek için kullanılır. Buradaki amaç miktar tayini yapmaktır. Miktar tayini yapmak isteyenler bu kimyasal ile analiz yapabilirler.