Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

İNÜLİN, İnülin, inülin, İnulin, Alantin, Alant Nişastası, Yıldız Çiçeği, 9005-80-5, 39289-43-5

İNÜLİN, İnülin, inülin, Alantin, Alant Nişastası, Yıldız Çiçeği, Inulin, Raftılınest, Raftıfeed(R)Ips, Raftılınehp, Chıcoryınulın, Alant Starch, Dahlin, Synantherin, 9005-80-5, 39289-43-5

 

Kimyasal Adı             İnülin                        
Kimyasal Formülü    (C6H10O5)n
Molekül Ağırlığı         285.303 g/mol
CAS Numarası          9005-80-5      
Erime Noktası           176-181 °C
Yoğunluğu                1,31 gr/cm³   

Diğer İsimleri:

İnülin, Alantin, Alant Nişastası, Yıldız Çiçeği,  Inulin, Raftılınest, Raftıfeed(R)Ips, Raftılınehp, Chıcoryınulın, Alant Starch, Alantin, Dahlin, Synantherin

İNÜLİN NASIL ÜRETİLİR?

İnülin, lif içeriği ve yağ ve şeker bileşenlerinin yerini alabilme özelliği nedeniyle yaygın olarak kullanılan önemli bir gıda bileşenidir. İnülin, buğday, soğan, muz, sarımsak, kuşkonmaz ve hindiba dahil olmak üzere 36.000'den fazla bitki türünde bulunan doğal bir depo karbonhidratıdır. Enerji depolama ve bitkinin iç sıcaklığını düzenleme aracı olarak bitkilerin kökleri ve gövdelerinde bulunur. Endüstriyel üretimde hindiba (beyaz havuç) kökleri kullanılır. Geleneksel olarak, hindiba köklerinden endüstriyel inülin üretimi yüksek ekstraksiyon sıcaklığı (70–80 °C) ve uzun ekstraksiyon süresi (1–2 saat) gerektirir.
İnülin ilk kez, 1804 yılında alman bilim adamı Rose tarafından inula helenium bitkisinin kaynar su özütünden, kendine özgü bir madde olarak izole edildi. İzole edilen maddeye daha sonra 1818 yılında Thomson tarafından inülin adı verildi.
 
İNÜLİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ


•          İnülin yoğunluğu 1,31 gr/cm³ ‘dir.
•          İnülin kuru formunda amorf toz halinde bulunur ve kokusuzdur.
•          İnülin sıcak suda ve seyreltik asit ve alkali çözeltilerinde çözünür; soğuk suda ve organik çözücülerde az çözünür.
•          İnülin kararlı bir kimyasaldır. Güçlü oksitleyici maddelerle uyumsuzdur.
•          İnülin, nötr ila hafif tatlı bir tada sahiptir.
  
İNÜLİN KULLANIM ALANLARI

·İnülinin prebiyotik, antioksidan, lipid metabolizmasını düzenleyici vb. fonksiyonları vardır. Çalışmalar, inülinin bağırsak mikrop ortamını iyileştirmek için prebiyotik olarak, kan şekerini düzenlemek, kan lipitlerini düzenlemek, antioksidan, antikanser, bağışıklık düzenlemesi vb. gibi çok çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğunu bulmuştur.
·İnülin gıda endüstrisinde koyulaştırıcı, yağ ikame edici, tatlandırıcı ve su tutucu madde olarak kullanılabilir. İnülin, yulaf ezmesi, smoothieler, meyve suları ve fırınlanmış ürünler gibi yaygın gıdalara, tatlarını değiştirmeden eklenebildiği için kullanımı oldukça kolaydır.
·İnülinin eczacılıkta stabilizatör, ilaç taşıyıcı ve kabızlık ve diyabet gibi bazı hastalıklar için yardımcı terapötik madde olarak uygulanabilir.
·İnülin fırınlanmış ürünlerde yumurtaya alternatif olarak kullanılabilir ve buz kristallerini önlemek ve yağ miktarını azaltmak için dondurmaya eklenebilir.
·İnülin çözünebilir bir liftir. Bu lif vücudunuzdaki su veya diğer sıvılarla karıştığında jele dönüşür. Bu jel midenizin çok daha yavaş boşalmasını sağlar, böylece daha uzun süre tok hissedersiniz.
·İnülin prebiyotikler, genellikle probiyotik takviyelerine etkilerini artırmak için eklenir.
·İnülin tozları vegan ve vejetaryenler için uygundur ve ayrıca glütensiz diyet uygulayanlar için de uygundur.
·Hindiba inülininin kullanımının kalsiyumun düzgün emilimini artırmaya yardımcı olduğu, bunun da kemik mineralizasyonunu ve osteoporoz gibi bozukluklara karşı korumayı artırabileceği bulunmuştur.
·İnülin, böbreklerdeki sorunları veya hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olmak için bir test olarak kullanılır. Bu test böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını belirler. İnülin vücuttan tamamen idrarla atılır. İnülin verildikten sonra kandaki miktarının ölçülmesi, doktorun böbreklerin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
·İnülin hayvanlarda inflamatuar olarak kullanılır.
·Hidrolize edilmemiş inülin, aynı anda sakkarifikasyon ve fermantasyon işlemiyle doğrudan etanole dönüştürülebilir ve bu da inülin açısından zengin mahsullerin yakıt olarak etanole dönüştürülmesi potansiyeline sahip olabilir.
 
DEPOLAMA

İnülin hafif higroskopiktir ve hava ve su geçirmeyen kaplarda, serin ila normal sıcaklıklarda saklanmalıdır.

 

Bitkilerin insan sağlığına olan katkısı herkesçe bilinen bir gerçek. Sahip oldukları zengin değerler ile vücut fonksiyonlarına destek sağlayan sebze ve meyveler beslenme düzeninin vazgeçilmezi. İnülin maddesi de bitkilerin bize sunduğu mucizevi değerler arasında yer alıyor. Lif grubuna ait olan bileşenin vücut sağlığına birçok faydası bulunmakta.

Bu yazımızda inülin hakkındaki tüm bilinmeyenleri sizin için derledik. Başlıklarımızı ayrıntılı olarak inceleyerek madde hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. “Sağlıklı yaşama dair diğer bilgiler içinse Narecza Blog’a göz atabilirsiniz. İnülin ne demek gibi soru işaretlerinizi gidermek için hadi başlayalım!

İnülin Nedir?

İnülin, fruktan olarak da bilinen bir diyet lifi türüdür. Bitkiler tarafından üretilen madde enerji depolama amacı taşır. Genellikle bitkilerin kök ve toprak altında kalan uzuvlarında bulunur. Diğer karbonhidrat değerlerine karşın daha düşük enerji içeren madde gıda takviyesi seçeneklerinde sıklıkla kullanılır. Çünkü maddenin besinler yoluyla edinim oranı oldukça düşük. Bu değere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız inülin takviyelerini tercih edebilirsiniz. Tabi bu kısma gelmeden önce inülinin insan vücuduna sunduğu faydalardan bahsetmeden olmaz. Şimdi gelelim değerin vücuttaki olumlu etkilerine.

İnülin Faydaları

Bir diyet lifi türü olarak bahsettiğimiz inülin değerinin başta sindirim sistemi olmak üzere birçok fonksiyona etkisi mevcut. Diğer fruktan çeşitleri gibi probiyotik etkisi de bulunan maddenin bağırsak sağlığına desteği oldukça fazla. Bu madde bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Bununla birlikte bağırsak bakterileri gelişip yağ asitlerini oluşturuyor. Bu bileşenler de vücudun birçok fonksiyonuna destek sağlıyor. İnülin maddesinin diğer faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

Kabızlığın Giderilmesine Destek Olur

Sindirilmeden bağırsağa ulaşabilen inülin maddesi faydalı bakterilerin çoğalmasını destekler. bifidobakteri ve lactobacilli olarak bilinen faydalı bakteriler sindirim sağlığını düzenler. Böylece kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Günde 12 gram inülin tüketiminin kabızlık problemini azalttığı birçok araştırmada mevcut. Bu sorunlarınızda doktorunuza danışarak inülin kullanabilirsiniz.

Vitamin ve Mineral Emilimini Artırır

İnülin maddesinin yararlı bir bakteri türü bifidobakterilerin çoğalmasını sağladığından önceki başlığımızda bahsetmiştik. Bifidobakteriler zararlı bakterilerin üremesini engeller. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Tüm bunların yanı sıra bakteriler bazı vitamin ve mineral değerlerinin emilimini artırır. Bu maddeyi düzenli olarak tüketerek özellikle B grubu vitaminlerden ve kalsiyum mineralinden edindiğiniz desteği güçlendirebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi inülin değerinin vücut fonksiyonlarına birçok katkısı bulunmakta. Bu maddeyi ister besinler aracılığıyla ister gıda takviyesi alarak tüketebilirsiniz. İnülin içeriğiyle öne çıkan birçok sebze çeşidi mevcut. Bu besinler aslında her gün tükettiğimiz gıdalar arasında yer alıyor. Gelin inülin içeren gıdalara yakından bir göz atalım.

İnülin İçeren Besinler

İnülin içeriğiyle öne çıkan besin çeşitlerinde birçok meyve ve sebze mevcut. Beslenme düzeninizin belirli zamanlarında bu gıdaları dahil ederek inülin edinebilirsiniz. İnülin içeren besinleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Muz

  • Kara hindiba ve hindiba

  • Soğan

  • Sarımsak

  • Enginar

  • Pırasa

Bu besinleri günlü beslenme rutininizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Buna ek olarak inülin içeren besinleri ve gıda takviyelerini fazla tüketmekten kaçının. Çünkü inülin tıpkı diğer lif türleri gibi mide ve bağırsak problemlerine sebep olabilir. İnülin zararları arasında bulunan gaz, şişkinlik ve karın ağrısız gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle gıda takviyesi tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuzun önerdiği miktar ve düzene uymaya özen gösterin.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle