İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderMELATONİN, Melatonin, 73-31-4
CAS Number: 73-31-4
Melatonin, beyinde bulunan epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. İşte melatoninin bazı fiziksel özellikleri:
Kimyasal Formül: C13H16N2O2
Moleküler Ağırlık: 232.28 g/mol
Erime Noktası: 116-118°C
Görünüm: Beyaz veya açık sarı kristal toz
Çözünürlük: Suda az çözünür, alkol ve diğer organik çözücülerde daha iyi çözünür
Melatonin, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemede önemli bir rol oynar ve güçlü bir antioksidan olarak bilinir
Lipofilik özelliği nedeniyle bilinen en güçlü antioksidandır. Bu özelliği sayesinde tüm vücut alanlarına ulaşabilmekte ve kan-beyin bariyerini geçebilmektedir. Uyku problemi olan kişilerde melatoninin düşük düzeyde bulunması, ilaç olarak kullanımını akla getirmektedir.
Melatonin, insan vücudunda doğal olarak üretilen ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beyinde bulunan epifiz bezi tarafından salgılanır ve sirkadiyen ritmi, yani günlük döngüyü senkronize etmede önemli bir rol oynar. Melatonin takviyeleri, uyku sorunlarıyla mücadelede kısa süreli tedavi için kullanılabilir. Ancak, melatoninin etkinliği konusunda kesin kanıtlar henüz yoktur. Yan etkileri arasında ağız kuruluğu, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler bulunur. Hamilelik ve emzirme döneminde melatonin kullanımı önerilmez. Çocuklarda melatonin kullanımı tıbbi gereksinimler dışında kaçınılmalıdır.
Melatonin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen altında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salınır.
Melatonin, uyku-uyanma zamanlamasının yanı sıra, kan basıncının düzenlenmesi ve mevsimsel üreme dürtüleri gibi sirkadiyen ritim, yani günlük döngü ile değişen faktörleri senkronize etmede önemli rol oynar.
Melatonin’in etkilerinin çoğu melatonin reseptörlerinin aktif hale gelmesi ile meydana gelirken, diğer etkiler hormonun antioksidan rolünden kaynaklanmaktadır. Bitkilerde oksidatif strese karşı savunma işlevi de gören melatonin bu sayede aynı zamanda çeşitli gıdalarda da bulunur.
İlaç veya takviye olarak kullanılan melatonin ise genellikle bir laboratuvarda sentetik olarak üretilir. Melatonin bir diyet takviyesi olarak jet lag veya vardiyalı çalışma gibi uyku sorunlarının kısa süreli tedavisi için doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Melatonin en yaygın olarak hap formunda üretilir, ancak yanak içine veya dilin altına yerleştirilebilen formları da mevcuttur. Bu sayede ağız yoluyla alınan melatonin doğrudan vücut tarafından emilir.
Melatonin'in vücuttaki asıl işlevi, gece ve gündüz döngülerini veya uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemektir. Karanlık, normal şartlarda vücudun daha fazla melatonin üretmesine neden olur ve bu da vücudun uykuya hazırlanması için işaret verir.
Aydınlık ve ışık ise melatonin üretimini azaltır ve vücuda uyanık olmaya hazırlanma sinyalini verir. Uyku sorunu olan bireylerde yaygın olarak düşük melatonin seviyelerine görülebilir.
Uyku düzenlemesi için takviye alınarak kullanılan melatonin hormonunun etkili olduğuna dair kesin kanıtlar henüz elde edilmemiştir.
Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli kullanımla birlikte uyku başlangıcının yaklaşık altı dakika daha erken olduğu görülmekle beraber, toplam uyku süresinde bir değişiklik olmadığı kayda geçilmiştir. Buna ek olarak melatonin kullanımının bırakılması ile birlikte, bir sene içinde uyku başlangıcındaki kısalmanın ortadan kalktığı görülmektedir.
Melatonin takviye olarak alındığında, kısa süreli olarak, düşük dozlarda kullanılırsa yan etkilerinin asgari düzeyde olduğu görülmüştür. Bu yan etkiler arasında:
Hamilelik veya emzirme döneminde olanların ya da karaciğer problemi olan bireylerin melatonin takviyesi kullanılması önerilmez.
Melatonin hormonunun etkili olabildiği gözlenen durumlar aşağıda sıralanmıştır. Ancak hekim tavsiyesi olmadan herhangi bir takviye kullanılmamalıdır.
Melatonin hormonu kullanımının yukarıda belirtilenler haricinde, atletik performans, çok hasta olan kişilerde istemsiz kilo kaybı, Alzheimer hastalığı gibi düşünmeye müdahale eden hastalıklar, ağız kuruluğu, kısırlık ve döngülü veya gece vardiyalarına bağlı uyku bozukluğu yani vardiyalı çalışma bozukluğu durumlarında ölçülebilir bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir.
Melatonin Nasıl Kullanılır ve Yan Etkileri Nelerdir?
Melatonin kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına ve uzman hekime başvurulması gereklidir. Melatonin hormonu çeşitli ilaçlar ve kafein gibi maddeler ile etkileşime girerek çeşitli olumsuz etkiler yaratabilir veya vücutta olması gerektiği miktardan fazla bulunduğunda çeşitli sağlık sorunlarının daha da ağırlaşmasına neden olabilir.
Melatonin, depresyon belirtilerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli kişilerde kan şekerini artırabilir. Diyabeti olan bireyler melatonin kullanırken kan şekerini dikkatlice takip etmelidir. Melatonin, tansiyonu kontrol etmek için belirli ilaçlar alan kişilerde yüksek tansiyona neden olabilir.
Melatonin hormonu bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve transplant alan kişiler tarafından kullanılan immünosüpresif tedaviye müdahale edebilir. Melatonin , kanama bozukluğu olan kişilerde kanamayı daha da kötüleştirebilir.
Melatonin ağız yoluyla hap formunda, dil altı hap formunda, cilt üzerine jel olarak, ya da bir sağlık uzmanının doğrudan gözetimi altında vücuda enjekte edilerek kullanılabilir. Melatonin aldıktan sonra dört ile beş saat boyunca makine veya araç kullanılmaması gereklidir.
Melatonin, kadınlar tarafından ağızdan alındığında veya sık sık ya da yüksek dozlarda enjekte edildiğinde doğum kontrolüne benzer etkileri olabilir. Bu hamile kalmayı zorlaştırabilir.
Hamile kalmaya çalışırken melatoninin daha düşük dozlarda güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir araştırma tamamlanmamıştır. Hamilelik sırasında melatonin kullanımının ne kadar güvenliği olduğu hakkında yeterli bilgi yoktur.
Bu nedenle bu konuda daha kesin araştırmalar sonuçlanana kadar, hamile iken veya hamile kalmaya çalışırken melatonin kullanılmaması tavsiye edilir. Aynı şekilde emzirme döneminde melatonin kullanımının güvenliği hakkında da yeterli bilgi yoktur, bu sebeple kullanmaktan kaçınmak en iyi çözümdür.
Melatoninin, ergenlik döneminde gelişime müdahale edebileceği konusunda bazı endişeler vardır. Bu endişeler halen kesin olarak teyit edilmemiş olsa da, melatonin tıbbi ihtiyacı olan çocuklar haricinde kullanılmamalıdır. Melatoninin çocuklarda ağızdan alındığında güvenli olup olmadığını bilmek için henüz yeterli kanıt yoktur.
Melatonin düşüklüğü birçok insanda uykusuzluk problemi yaratabilir. Vücuttaki melatonin düzeyini arttırmanın doğal yöntemleri de bulunmaktadır. Aşağıdaki besinler melatonin düzeyini arttırmaya yardımcı olabilir:
Vücuttaki melatonin oranının düşmesi durumunun önüne geçmek için ya da melatonin eksikliği yaşanması durumunda bu besinleri tüketerek melatonin seviyesine katkı sağlanabilir.
Melatonin, gece-gündüz döngülerini yada uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemek için kullanılır. Işıksız ortam, vücudun daha fazla melatonin üretmesini sağlar ve bu durum vücudun uykuya hazırlanması için önemlidir.
Melatonin, vücutta doğal olarak bulunur ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur. Melatonin epifiz bezi tarafından salgılanır.
Melatonin hormonu uyku döngüsünü düzenlemek için çalışır. Melatonin gece daha fazla salgılanırken gündüz bu seviye düşer. Melatonin düşüklüğü insomnia başta olmak üzere birçok uyku problemine sebep olabilir. Uykusuzluk problemi çeken bireyler için melatonin takviyesi önerilebilir.
Melatonin kullanımı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Doktorunuz size uygun olan dozu, semptomları dinledikten sonra yapılan fiziksel muayene ve testler sonucu belirler. Melatonin hapı kullanımından sonra ilk dört saat makine ve araç kullanılmamalıdır.
En çok melatonin içeren besin kızılcıktır. Aynı zamanda ceviz, badem, fındık, vişne ve papatya gibi besinler de melatonin açısından zengindir. Melatonin bakımından zengin olan besinler tüketilerek melatonin seviyesine doğal yollar ile katkıda bulunulabilir.