Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

VİTAMİN B6 PYRIDOXİN, B6 Vitamini, Piridoksin, 65-23-6

VİTAMİN B6 PYRIDOXİN, B6 Vitamini Piridoksin, 65-23-6

Ampirik Formül (Hill Notasyonu): C8H11NO3
CAS Numarası: 65-23-6
Moleküler Ağırlık: 169.18
EC Numarası: 200-603-0
MDL numarası: MFCD00006335
UNSPSC Kodu: 12352104
PubChem Madde Kimliği: 24898690
NACRES: NA.28

B6 Vitamini Piridoksin; Piridoksin olarak bilinen B5 vitamini, diğer B kompleks vitaminleri gibi, yağları ve karbonhidratları parçalayarak enerji üretilmesine yardımcı olur. Beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına fayda sağlayan B6 vitamini, vücutta oksijen taşıyan, kandaki protein olan hemoglobin üretiminde rol oynar. Bu yüzden dünyadaki ilk canlıların büyümesini tetiklemiş olabileceği düşünülmektedir. Diğer B vitaminleri gibi Suda çözülür, vücut tarafından depolanmaz ve kolayca tükenebilir. Eksikliği nadir gözükmektedir. Besinlerde bolca bulunduğundan günlük besinlerle takviyesi yapılabilir.

Vücudumuz, yediğimiz besinleri karbonhidrat, protein ve yağları enerjiye dönüştürmek için B vitaminlerini kullanır. B kompleks vitaminler, beyin, karaciğer fonksiyonu, büyüme ve kan hücrelerinin büyümesi için faydalı olduğu kadar sağlıklı saç, cilt ve vizyonun korunması için de önemlidir.

B6 Vitamini Faydaları

  • 250 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, B6 vitamin seviyesi eksik olan kişilerin depresyona yakalanma olasılığını iki katına çıkardığı belirtilmektedir.
  • Vücut için enerji üretmenin yanı sıra, B vitaminlerinin başka kullanımları da vardır. B kompleks vitaminleri genellikle gruplarının metabolik güçlendiricileri olarak görülür.
  • B6 vitamini uygun beyin gelişimi ve işlevi (her yaştan insanlar ) için gereklidir.  Serotonin (ruh halini düzenleyen) ve  norepinefrin (vücudunuzun stresle başa çıkmasına yardımcı olur). B6 Vitamini ayrıca vücudun melatonin (uykunuzu düzenlemenize yardımcı olması) açısından vücudun hormon üretmesine yardımcı olur.
  • Hemoglobin, hücrelerinize oksijen veren bir proteindir. Hemoglobin düşük olduğunda, hücreleriniz yeterli oksijen alamaz. Sonuç olarak, anemi gelişebilir ve zayıf veya yorgun hissedebilirsiniz. Hemoglobin üretimindeki rolü nedeniyle, B6 vitamini eksikliğin neden olduğu aneminin önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabilir 
  • Bazı çalışmalar, folik asit ve B12 vitamini de dahil olmak üzere diğer vitaminlerle birlikte B6 vitamini almanın, makula dejenerasyonu adı verilen bir göz hastalığının neden olduğu görme kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Nörotransmitterler, bir sinir hücresinden diğerine sinyal taşıyan kimyasallardır. Bu kimyasallar düşünce ve sağlıklı beyin gelişimi için önemlidir. B6 özellikle beyinde bir kaç nörotransmitter yapmak için kullanılan bir vitamindir
  • B6 vitamini, anksiyete , depresyon ve sinirlilik dahil olmak üzere adet öncesi sendromu veya PMS semptomlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yapılan üç aylık bir araştırmada, günde 50 mg B6 vitamini almanın Kadınlarda, Premenstrüel sendrom, PMS’nin depresyon, sinirlilik ve yorgunluk semptomlarını % 69 oranında iyileştirdiği tespit edilmiştir. 

Günlük B6 Vitamini İhtiyacı

  • 19 ila 50 yaş arası erkekler ve kadınlar: 1,3 mg
  • 51 yaş ve üstü erkekler: 1,7 mg
  • 51 yaş ve üstü kadınlar: 1,5 mg
  • Hamile kadınlar: 1.9 mg
  • Emziren kadınlar: 2 mg

B6 Vitamin Eksikliği Belirtileri

Nedenleri

  • Yetersiz beslenme
  • Kötü emilim
  • Alkolizm
  • Piridoksini inaktive eden ilaçların kullanımı (örn., Antiseizür ilaçları, izoniazid , sikloserin , hidralazin , kortikosteroidler, penisillamin )
  • Hemodiyaliz sırasında aşırı kayıp

Anemi (Kansızlık)

Vücudunuz B6’da çok düşükse, çok az kırmızı kan hücresi olan anemi olabilirsiniz. Bu sizi yorgun ve zayıf hissetmenizi sağlayacaktır. Anemi, vücudunuzda yeterli miktarda demir olmamasından da kaynaklanabilir. B12 ve folat gibi diğer vitaminlerin eksikliği de buna neden olabilir.

Ciltte Döküntü

B6 eksikliğinizin belirtileri cildinizde görünebilir. Vücudunuz kimyasal değişikliklerden geçer. Çoğu zaman seboreik dermatit adı verilen, genellikle yüzünüzde pullu, kaşıntılı bir döküntüye yol açar. Döküntü zamanla daha belirgin hale gelebilir. Küçük bir kıtlığınız varsa, belirtilerin ortaya çıkması aylar veya yıllar alabilir.

Kuru ve Çatlak Dudaklar

Ağzınız B6 eksikliğini tespit etmek için iyi bir yer olabilir. Dudaklarınız pullu olabilir ve köşeler çatlayabilir. Diliniz şişebilir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi

B6 eksikliği, vücudunuzun enfeksiyonlara ve hastalıklara direnmesini zorlaştırabilir. Bu bir kısır döngüye dönüşebilir. Kanser ve diğer hastalıklar B6 kaynağınızı tüketebilir. Bu yüzden günlük olarak telafi etmeniz gerekir. Buradan Bağışıklık sistemi Nasıl Güçlenir öğrenebilirsiniz

Uyuşmuş Eller veya Ayaklar

Parmaklarınız karıncalanıyor mu? Ayakların uyuşmuş mu? Suçlu, periferik nöropati adı verilen bir sinir bozukluğu olabilir. B6 eksikliği tetiklemeye yardımcı olabilir. Sinirlerinizi sağlıklı tutmak için B12 gibi diğer B vitaminleri gereklidir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

İhtiyacınız olan B6 vitaminini sunan gıda kaynakları arasında nohut, sığır eti, kümes hayvanları ve balık bulunur. B6’da yüksek olan diğer gıdalar kepekli tahıllar, güçlendirilmiş tahıllar, fındık, fasulye, muz ve patateslerdir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Et ve Balık Bezelye
Fındık, Badem Kuru Fasülye
Soya Fasülyesi Tam Tahıl
Mercimek Muz
Bezelye, Mantar Bakliyat
Brokoli, Enginar Sarımsak

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle