İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderVİTAMİN B3 NİCOTİAMİDE, Niasin, NİASİN, VITAMIN B3 ,NIACIN, NIACINAMIDE, Vitamin B3 Niacin, Nicotinic Acid, Nicotinamide, 98-92-0
CAS Number | 98-92-0 |
Chem/IUPAC Name: | 3-Pyridinecarboxamide |
EINECS/ELINCS No: | 202-713-4 |
COSING REF No: | 35499 |
B3 vitamini, B vitaminin 8 farklı bileşeninden biridir. B3 vitamini “Niasin” olarak da bilinir.
B3 vitamini de diğer B vitamini bileşenleri gibi suda çözünen bir B vitamini türüdür. B vitamini çeşitleri vücutta depolanamazlar.
Bundan dolayı B vitamini içeren besin maddelerini tükettiğimizde; vücudumuz tükettiğimiz besin maddelerinden ihtiyacı kadar olan B vitamini türlerini alarak fazla gelen B vitamini türlerini vücudun dışına atıp vücuttan uzaklaştırmaktadır.
B3 vitamini eksikliği insan vücudunda bitkinlik, hafıza sorunları, unutkanlığın başlaması gibi problemlerin oluşmasına neden olur.
Sağlığımızı korumamız adına B vitamini türlerini ve B3 vitamini içeren gıda maddelerini beslenme alışkanlığınıza eklemeniz vücut sağlığınız adına oldukça önemlidir.
B3 vitamini ya da niasin vitamini, besin maddelerinde ve bitkisel besin ürünleri olarak bilinen gıda takviyesi ürünlerinde bulunan ve suda çözülebilen B vitamini çeşididir. B3 vitamini nikotinamid, niasin ve nikotinamid ribozit olmak üzere 3 farklı yapıdan meydana gelir.
Bu 3 bileşende vücutta hayati öneme sahiptir ve vücut için olmazsa olmaz B3 vitamin bileşenleridir. B3 vitamini suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle vücutta fazla bulunduğunda idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu nedenle B3 vitamini, vücutta depolanamayan bir vitamindir.
İnsan vücudunun sağlıklı olması ve normal yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için tükettiği gıda maddelerinden veya gıda takviyelerinden alması gereken B3 vitaminleri vardır. Bu B3 vitamin miktarları yaşa, cinsiyete ve diğer özel durumlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Uzmanlar tarafından kişilerde alınması gereken günlük B3 vitamin miktarları şu şekilde önerilmektedir;
B3 Vitamini (Niasin) Nelerde Var?
B3 vitamini olan niasin, günlük olarak tüketilen besinlerin çoğunda bulunan bir vitamin türüdür.
B3 vitamini nelerde var; daha çok, süt ve süt ürünleri, tahıl çeşitleri, et türleri (kırmızı et, beyaz et, balık) B3 vitamini içeriği bakımından oldukça zengin gıda ürünleridir.
İçeriğinde Niasin vitamini maddeleri bulunan besin ürünlerini şöyle sıralamak mümkündür:
B3 vitamini içermesi anlamında özellikle tüketilmesi önerilen balık çeşitleri arasında ton balığı, somon, sardalye, hamsi, çinekop, levrek gibi balıklar sayılabilir. Bu balık türleri zengin bir B3 vitamini kaynağıdır. Omega 3 takviyeli yumurta da B3 vitamini açısından tüketilebilir.
B3 vitamini açısından kırmızı et çeşitleri de oldukça zengindir. Kırmızı et çeşitleri, sakatat çeşitleri (özellikle ciğer), kemik suyu gibi besin maddeleri de niasin vitamini içermesi dolayısıyla kullanılması gereken ürünlerdir.
Tavuk eti ve çeşitleri, hindi eti gibi kümes hayvanlarının etleri de B3 vitamini açısından oldukça önemli besinlerdir. Yumurta tüketimi de vücuttaki niasin vitamini için faydalıdır.
Muz, içeriğinde bulunan çok sayıda vitamin ve mineral bakımından niasin vitamini içeren besin kaynaklarından biridir. İçeriğinde bulunan B3 vitamini vücuda oldukça fazla fayda sağlar.
B3 vitamini içeriği anlamında avokado da zengin bir bitki kaynaklı niasin deposudur.
Normal beyaz pirince göre esmer pirinç daha az işlenir. Daha az işlem görmesi sebebiyle içeriğinde bulunan çok sayıda vitamin ve mineralleri kaybetmeden korur. Yapılan daha az işlem nedeniyle esmer pirincin içerisinden bulunan B3 vitamini kaybolmaz. Esmer pirinç önemli bir niasin kaynağıdır.
Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagil türü besinler B3 vitamini açısından zengin içerikli besin maddeleridir.
B3 vitamini nelerde var sorusuna yanıt olarak bazı sebzeleri sayabiliriz. Ispanak, havuç, bamya, kabak, pancar, soğan, sarımsağın yanı sıra yaprağı yeşil olan sebzelerde (Brüksel lahanası, semizotu vb) yoğun olarak bulunur.
Çilek, narenciye çeşitlerinde B3 vitamini bulunur. Vücudun günlük B3 vitamin ihtiyacı, çilek ve narenciye meyvelerinden karşılanabilir.
Badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, antep fıstığı, kaju, ay çekirdeği, yer fıstığı ve çam fıstığı gibi kuruyemiş türleri B3 vitamini açısından zengindir.
Susam, çiya tohumu, keten tohumu (kahverengi) içerdiği B3 vitamini sayesinde cilt ve saç bölgesinde fayda sağlamaktadır.
B3 vitamini nelerde var sorusunun yanıtı için zeytinyağı, zeytin ve balık yağını da işaret edebiliriz. Bunlar B3 vitamini içermesi açısından tüketilmesi önerilen gıda maddeleridir.
B3 vitamin eksikliği, gıda maddeleri ile yeterli miktarlarda alınmaması nedeniyle pellagra denen B3 vitamin eksikliği problemi ortaya çıkar. Gelişmiş batılı ülkelerde beslenmeye bağlı olarak B3 vitamin eksikliği daha az görülmektedir.
Ancak gelişmemiş ülkelerde, gıda sıkıntısı çeken bireylerde, beslenme çeşitliliğinin daha az olduğu ülkelerde B3 vitamin eksikliğinden kaynaklı problemler oldukça fazladır.
B3 vitamin eksikliğinden kaynaklı risk grubunda olanlar; alkol alışkanlığı olan bireyler, karaciğer yetmezliği problemi yaşayanlar, yeme-içme bozukluğu olan bireyler (anoreksiya nervoza hastaları gibi), HIV-AIDS hastaları ya da yoksulluk nedeniyle beslenme problemi ile karşı karşıya olan bireyler B3 vitamin eksikliği açısından riskli gruptadır.
Pellagra olarak bilinen B3 vitamin eksikliği problemi yaşayan bireylerde cilt problemleri, sindirim sistemi ile ilgili problemler ve sinir sistemiyle ilgili sorunlara neden olabilir.
B3 vitamini açısından eksiklik yaşayanlarda şu belirtiler görülebilir;
B3 Vitamin Eksikliği Neden Görülür?
İnsan vücudunda oluşan bazı rahatszlıklarda ya da kötü hayat tarzına bağlı olarak B3 vitamin eksikliği oluşabilir. B3 vitamin eksikliği şu durumlarda görülebilir;
B3 Vitamini (Niasin) Sıkça Sorulan Sorular
B3 vitamin eksikliği nedeniyle karşılaşan en belirgin ve bilinen rahatsızlık “Pellegra” olarak adlandırılan hastalıktır. Pellegra hastalığının belirtileri; mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve sonrasında gelişen kilo kayıpları, güneşe karşı alerjik reaksiyonlar gösterme, hiperpigmentasyon olarak adlandırılan deride meydana gelen koyu renk hali, deride meydana gelen kalınlaşma, ağzın içinde oluşan yaralar, dilde meydana gelen şişme, dilin kırmızı renk alması ve dilde oluşan parlaklıktır.
Çocuklar için B3 vitamini kullanmadan önce uzman bir pediatri doktoruna danışarak gerekli bilgilendirmeler alınmalıdır. Daha sonra çocuğunuzun yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak alınması gereken B3 vitamin miktarı çocuğunuzun vücut ihtiyacına göre, kullanım süresi de dikkate alınarak doktorunuz tarafından belirlenebilir.