Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

POTASYUM İYODÜR, Potasyum İyodür, Dipotasyum Diiyodür, İyot, 7681-11-0, Potassium Iodide – 7681-11-0

POTASYUM İYODÜR, Potasyum İyodür, Dipotasyum Diiyodür, İyot, 7681-11-0

Molekül Formülü (Potasyum İyodür): KI

Molekül Ağırlığı: 166.003 g/mol

Kimyasal Adı: Potasyum İyodür

CAS Numarası: 7681-11-0

Potasyum gibi bir mineral element ve İyot gibi halojen özellikteki bir elementten oluşan metal halojenür bileşiğidir. Balgam söktürme ve koruyucu özelliklere sahiptir.

Anti-Tiroid ilaçları olarak tanımlanan ilaçların sınıfında yer almaktadır. Çalışma prensibi, radyoaktif özellikteki iyotun tiroit bezine nüfuz etmesini engelleyerek işlem görür. Buradaki en önemli husus, tiroid bezinin radyoaktif iyota çok duyarlı olmasından kaynaklanır. Radyoaktif iyotun emilimini engellemek için ve radyasyon hasarından korumak için kullanılan mineral bir iyot tuzudur.

Tiroid bezi hasar gördüğünde KI bu gibi hasarları geri çeviremez. Diğer radyoaktif elementlerden koruma gibi bir özelliği yoktur.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Dipotasyum Diiyodür
  • Potasyum Diiyodür
  • 7681-11-0
  • İyot
  • İyodür Çözeltisi

Potasyum İyodür Nasıl Üretilir?

Potasyum İyodür üretimi bir kaç yöntem ile gerçekleştirilir. Üretimi, potasyum hidroksit içerisinde iyodin absorbsiyonu ile gerçekleştirilir. Bu işlemin reaksiyonu aşağıdaki gibidir.

3I2 + 6KOH 》5KI + KIO3 + 3H2O

Reaksiyon sonrasında ortaya çıkan Potasyum İyodat kristallendirme işleminden sonra süzülerek çözeltiden ayrılır. Bu süreçten sonra dahi çözelti içerisinde Potasyum İyodat bulunur.

Çözelti içerisinde kalan iyotlardan Potasyum İyodat ortaya çıkarılması için çözelti kristalleştirilir. Daha sonra 60 °C sıcaklıkta iyodüre karbon redüksiyonu ya da termal ayrışma metodu ve bir dizi diğer işlem ile gerçekleştirilir.

2KIO3 》2KI + 3O2

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Kokusu olmayan beyaz bir katı kimyasaldır.

Fiziksel görünüm olarak Kristal, granül veya toz formunda olabilir.

Kaynama Noktası yüksektir. Yaklaşık 1323 °C dir.

Erime Noktası 681 °C dir.

Çözünürlük olarak su içerisinde yüksek çözünürlüğe sahiptir. Örneğin 25 °C de su içerisinde 148 g/100 mlt su olarak tespit edilir. Amonyak ve Gliserin içerisinde düşük çözünürlüğe sahiptir.

Yoğunluğu 3.12 g/cm³ tür. Dolayısı ile Sudan 3 kat daha fazla yoğundur.

Havaya karşı duyarlıdır. Nemli havalara maruz kalması durumunda iyot ve iyodat salımı gerçekleştirir. Nemli ortamlarda higroskopik özellik sergiler.

Potasyum İyodür Kullanım Alanları Nerelerdir?

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle