E336, Krem Tartar , Potasyum Bitartarat (Krem Tartar), Tartar, Potasyum Hidrojen Tartarat, Asit Potasyum Tartrat, Tartarik Asit, Monopotasyum Tuzu, Tartar Kreması, 868-14-4
Molekül Formülü (Potasyum Bitartarat (Krem Tartar): C4H5O6K
Molekül Ağırlığı: 188.176 gr/mol
Kimyasal Adı: Potasyum Bitartarat
CAS Numarası: 868-14-4
Potasyum Bitartarat (Krem Tartar) şarap üretiminde fermantasyon işleminin yan ürünü olarak meydana gelmektedir. Tartarik Asit’in Potasyum Asit tuzudur.
Potasyum Bitartarat (Krem Tartar) çok fonksiyonlu bir kimyasal maddedir. Gıda endüstrisinde birçok etken özelliği bulunmaktadır. Bir karboksilik asit türüdür.
Porasyum Bitartarat E 336
Krem Tartar Nedir?
Potasyum iyonu üzümde bulunmaktadır. Üzümün kabuğunda yoğun bir şekilde bulunur. Şarap üretimindeki fermantasyon anında Tartarik Asit ile Potasyum iyonu tepkimeye girer. Buradaki çözelti doymuş olduğu zaman krem tartar kristal halinde çöker burada doğal olarak meydana gelen kimyasala krem tartar denir.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Potasyum Bitartarat
- Krem Tartar
- Potasyum Hidrojen Tartarat
- Tartar
- Tartar Kremi
- L-Potasyum Bitartarat
- Asit Potasyum Tartrat
- L-Tartarik Asidin Potasyum Asit Tuzu
- Tartarik Asit, Monopotasyum Tuzu
- Potassium Bitartrate (USP)
- Potasyum L-Tartrat Monobazik
- Bütandiok Asit, 2,3-dihidroksi-(2R-3R)-Potasyum Tuzu (1:1)
- Tartar Kreması
- E 336
Potasyum Bitartarat (Krem Tartar) Üretimi Nasıl Yapılır?
Potasyum Bitartarat (Krem Tartar) üretimi, şarap üretimi sırasında doğal olarak meydana gelen bir kimyasal maddedir. Şarap fıçılarında fermantasyon sürecinde alkol oranı arttıkça fıçının kanallarında tortu şekilde biriken potasyum bitartarat da artmaktadır. Kısacası doğrudan ürün olarak üretilmemektedir. Yan ürün olarak elde edilmektedir.
Argol veya Lees’ten bir asit ile reaksiyona sokulması elde edilebilir. Üretimi gerçekleştirilen Krem Tartar (Potasyum Bitartarat) %99.90 sağlığa sahiptir. Ve mevcut durum itibari ile şartları karşılamaktadır.
Bu işlemde kullanılan asit türü hidroklorik asit veya sülfürik asit‘tir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel görünüm olarak beyaz toz formda bir kimyasal maddedir. Bazen beyaz granül formda da olabilmektedir.
Tat olarak hoş asitli bir tada sahiptir.
Yoğunluğu 1.984 gr/cm3 tür. Bu yoğunluk 18 °C de ki sıcaklıktaki yoğunluğudur.
pH olarak %1 lik çozeltisi 3.4 tür.
Kararlı bir kimyasal maddedir.
Çözünürlük olarak suda kısmen çözünürlüğe sahiptir.
Potasyum Bitartarat kararlılık olarak hava almayan bir ambalaj içerisinde, doğrudan ışıktan uzak tutulduğu sürece kararlılığını sürekli korumaktadır.
Potasyum Bitartarat (Krem Tartar) Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Krem Tartar gıda katkı maddesi olarak kullanılan çok fonksiyonlu bir kimyasaldır.
- Krep ve kek gibi unlu mamullerin imalatında kullanılan kabartma tozu imalatında kullanılan en önemli kimyasal bileşendir potasyum bitartarat’tır. Bu ürünlerde kullanılmasının amacı çok hızlı reaksiyona girerek gaz çıkışı sağlamasıdır. Bundan dolayı hamur ile etkileşime girdiğinde uygulanan ürünler hemen pişirilmelidir.
- Fırınlamada veya temizleme çözeltisi olarak kullanılmaktadır.
- Kimyasal bir pH tampon bileşeni olarak krem tartar kullanılmaktadır.
- Metal sektöründe metallerin galvanik kalaylanması için krem tartar kullanılmaktadır. Aynı zamanda metallerin renklendirilmesi işleminde kullanılmaktadır.
- Krem Tartar çok uzun yıllardan bu yana kronik kabızlık rahatsızlıklarının giderilmesi için uygulanan tedavilerde polietilen glikol ihtiva eden bir fitil içerisinde ki sodyum karbonat ile karıştırılması durumunda bu rahatsızlıkları gidermektedir.
- Buradaki işleyişi, bağırsak duvarında mekanik bir distres yaratması sonucunda bağırsak kasılmalarını indüklemesi için karbondioksit gazı oluşturur.
- Son zamanda yapılan çalışmalar neticesinde meme kanserine karşı etkili olan bir kimyasal olarak potasyum bi tartarat öne çıkmaktadır.
- Potasyum Bitartarat çeşitli gıda ürünlerinde stabilizör, antimikrobiyal madde, işlem yardımcısı ve kıvamlaştırıcı olarak kullanılmaktadır.
- Arıcıların kış aylarında arıların beslenmesi için kullandıkları şeker şurubunda koruyucu olarak krem tartar kullanırlar.