Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E920, E921 Monohidrat, L-Cysteine Hydrochloride (L-Sistein), L-sistein hidroklorür monohidrat, Sistein Klorhidrat, Sistein monohidroklorür, Aminoasit, Amino Asit, 52-89-1

E920, E921 Monohidrat, L-Cysteine Hydrochloride (L-Sistein), L-sistein hidroklorür monohidrat, Sistein Klorhidrat, Sistein mono hidroklorür, Aminoasit, Amino Asit, 52-89-1

Molekül Formülü (L-Cysteine Hydrochloride): C3H7NO2S yada C3H8ClNO2S
Molekül Ağırlığı: 157,62 g/mol
Kimyasal Adı: L-Cysteine Hydrochloride (L-Sistein)
CAS Numarası: 52-89-1

İçerisinde kükürt ihtiva eden koku içermeyen bir aminoasittir.

E Kodu: E 920

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • L-Sistein
  • L-sistein hidroklorür monohidrat
  • Sistein Hidroklorür
  • Sistein HCl
  • L-Cysteine Hydrochloride Monohydrate
  • Sistein Klorhidrat
  • Sistein monohidroklorür
  • 52-89-1
  • E-920
  • E-921 (Monohidrat)

Nasıl Üretilir?

L-Sistein üretimi daha önceki zamanlarda saçın ve keratinlerin hidrolizi yöntemi ile üretilmekteydi. Bir izole aminoasit olan L-sistin elektrolitik olarak indirgenerek L-sistein üretilmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Renksiz veya beyaz kristal formunda bulunan bir kimyasaldır.

L-Cysteine ​​Hydrochloride 260 °C nin üzerindeki sıcaklıkta ayrışmaktadır.

Çözünürlük olarak suda kolay bir şekilde çözünmektedir. 25 °C su içerisindeki çözünürlüğü 28 g/100 mlt dir.

Nemli olmayan ortamlarda depolanması durumunda kararlıdır.

Kullanılması durumunda nötr ve alkali koşullarda  hava varlığında oksitlenmektedir. Asidik ortamlarda daha kararlı bir yapıya sahiptir.

L-sistein’i ayırabilmek için hidroklorik asit kullanılır. Yaklaşık %15 oranında asit içermektedir.

L-Cysteine Hydrochloride Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Unlu mamullerin imalatında çalışma yürütebilmek için hamurun elastikiyet yapısı önemlidir. Bu elastikiyetin sağlanması için, hamurun viskozitesini düşüren gluten-disülfür bağlarının kırılması gerekmektedir. L-Cysteine  ​​Hydrochloride buradaki gluten-disülfür bağlarını kırarak hamur ile daha iyi çalışılmasını sağlamaktadır.
  • Kollajen üretiminde, cilt dokusunda elastikiyet sağlamak için farmakoloji alanında L-Cysteine ​​Hydrochloride monohydrate kullanılmaktadır.
  • Serbest amino asitlerin havuz boyutlarını ayarlamak için aminoasit metabolizması olarak sistein kullanılmaktadır.
  • Et suyu imalatında laktobasil için aneorbik ortam oluşturmak gerekir. Bunun için sistein-HCl kullanılabilir. Sistein tercih edilmemesinin sebebi, hidroklorür tuzunun su içerisindeki cözünürlüğü daha yüksek olmasıdır.
  • Soğuk dalga çözeltisi olarak kullanılır. Bu uygulama alanı son zamanlarda hızla yaygınlaşmaktadır.
  • L-Cystein biyokimya alanında birçok kullanıma sahiptir. Bunlar arasında Protein sentezi, antioksidan Etki, detoksifikasyon, nörotransmitter sentezinde işlem görmektedir. Bu aminoasitin eksik olduğu düşünülen insanlar vardır. Bu gibi ilaç ve gıda takviyelerinin imalatında kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle