ÇİNKO LAKTAT, Çinko Laktat, Laktik Asit Çinko Tuzu, 16039-53-5, 16039-53-5
Molekül Formülü (Çinko Laktat): C6H10O6Zn
Molekül Ağırlığı: 243.5 g/mol
Kimyasal Adı: Çinko Laktat
CAS Numarası: 63179-81-7
Antimikrobiyal özellikleri bulunan ve Laktik Asit kimyasalının yüksel saflığa sahip çinko kaynağına sahip bir başka kimyasal ile nötralize edilerek elde edilmiş bir bileşiktir.
Bilindiği üzere ağızda meydana gelen tartarlar ve diş plakları kötü kokulara ve diş çürümelerine neden olmaktadır.
Organik bir mineral özelliğe sahip olmasından dolayı ve birçok çinko tuzlarına karşılık üstün biyoyararlanım özellik göstermesinden kaynaklı son derece kullanışlı bir kimyasal maddedir.
Çinko metabolizma içerisinde protein sentezi, yaraların iyileşmesi, normal doku fonksiyonu ve fosforun sindiriminde önemli rollere sahiptir.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Çinko DL-Laktat
- Laktik Asit Çinko Tuzu
- 16039-53-5
- Çinko bis (2-Hidrosipropanoat)
- Çinko 2-Hidroksipropanoik Asit
Nasıl Üretilir?
Çinko Laktat üretimi Laktik Asitin yüksek saflığa sahip bir çinko kaynağı ile nötralize edilmesi sonucunda ve sonrasında elde edilen çözeltinin kristalizasyon işleminden sonra elde edilmektedir.
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel görünüm olarak beyaz kristal formundadır. Yanıcı özelliğe sahiptir.
Hemen hemen kokusu yoktur.
Yaklaşık %22 oranında mineral içeriği bulunmaktadır.
Su içerisinde iyi bir çözünürlüğe sahiptir.
Tat olarak nötr bir tada sahiptir.
Çinko Laktat Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gıda takviyesi üretiminde tablet ve kapsül imalatında besin maddesi olarak kullanılabilir.
- Gıda takviyesi üretiminde biyo yararlanımı yüksek olmasından dolayı çinko kaynağı olarak kullanılır.
- Tıbbi alanda fosforun sindirilmesi amacıyla metabolizmada önemli bir görev üstlenen çinko takviyesi olarak işlem görür.
- Kas kasılması ve vücudun alkali dengesini sağlamak için kullanılır.
- Ağızda bulunan tartar ve kötü kokuların giderilmesi için ağız bakım solüsyonlarının imalatında kullanılır. Daha önceki zamanlarda bu uygulamalarda çinko klorür kullanılmaktaydı. Lakin Çinko Klorür ağızda kötü bir tat bırakmaktadır. Bundan dolayı daha tat olarak daha nötr olan bir hammadde kullanımı elzem olmuştur.
- Dişlerde bulunan tartarın önlenmesi için diş macunu formüllerine eklenir.
- Ağızdaki kötü kokulara neden olan mikrobiyal büyümeyi inhibe etmektedir.
- Yağ bezlerinden salgılanan sebum olarak ifade eden cildi nemlendiren maddelerin düzenli salgılanması amacıyla bazı ilaç formüllerinde kullanılır. Bu sayede yağ özelliklerini taşır ve cildi korumaktadır.
- Ağız çalkalama suları, gargaralar gibi bileşimlerin imalatında potasyum hidroksit ile birlikte kullanılarak diş taşı oluşumu ve istenmeyen ağız kokusunu inhibe etmektedir.