E337, Potasyum Sodyum Tartarat, Seignette Tuzu, Rochelle Tuzu, Tartarik Asit Monopotasyum Monosodyum Tuzu, Potasyum Sodyum Tartarat susuz, 6381-59-5
Molekül Formülü (Potasyum Sodyum Tartarat): KNaC4H4O6
Molekül Ağırlığı: 210.158 g/mol
Kimyasal Adı: Potasyum Sodyum Tartarat
CAS Numarası: 6381-59-5
1675 yılında La Rochelle ve Pier Seignette tarafından hazırlanan çift tuzdur. Dolayısla tuz, Seignette tuzu veya Rochella Tuzu olarak bilinir ve adlandırılır.
Potasyum Sodyum Tartrat (Rochella Tuzu), sodyum klorür’ün mineral formu olan kaya tuzu ile karıştırılmamalıdır.
Sulu işlemlerde emülsiyonları artırmak için organik sentezde kullanılmıştır. Mono Sodyum Tartarat ve Mono Potasyum Tartarat piezo elektriği sergileyen ilk kimyasal maddelerdir.
Sodyum Potasyum Tartarat E Kodu: E 337
Diğer İsimleri aşağıdaki gibidir;
- Potasyum Sodyum Tartrat
- Seignette Tuzu
- Rochelle Tuzu
- Potasyum Sodyum L(+)- tartrat
- Sodyum Potasyum L-tartrat
- Sodyum Potasyum DL-tartrat
- Tartarik Asit Monopotasyum Monosodyum Tuzu
- Potasyum Sodyum Tartarat susuz
- 304-56-9
- 2,3-Dihidroksibütandioik Asit, monopotasyum monosodyum tuzu
- 6381-59-5
- Potasyum Sodyum (2R,3R)-2,3-dihidroksibütandioat
Nasıl Üretilir?
Üretimi doğal tartarik asit’in (ham tartarik asit) işlenmesiyle elde edilmektedir. Bu üretim sürecinde, birçok kimyasal madde kullanılmaktadır. Bunlar, L (+)- Tartarik Asit’in bir tuzu olarak ortaya çıkmaktadır.
Üretim sürecinde Sodyum Karbonat’ın sıcak tabana sahip Potasyum Bitartaratın çift molar portiyonuyla değiştirilmesi işlemidir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Fiziksel görünüm olarak renksiz kristaller ve beyaz kristal toz görünümündedir. Bazen kristaller beyaz tozla kaplanmış olabilir.
Tat olarak serin tuzlu bir tada sahiptir.
Kaynama noktası 200 °C dir.
Erime noktası ise 70-80 °C dir.
Çözünürlük olarak alkol içerisinde hafif çözünür. Su içerisindeki çözünürlüğü iyidir ve tamamen çözünür.
Yoğunluğu yaklaşık 1.79 gr/cm3 tür.
Tuzlu suya benzer soğutma tadı vermektedir.
Ortofobik sistemde kristalleşen renksiz mavi-beyaz bir tuzdur.
Kararlılık olarak 225 °C’nin üzerinde ayrışmaya başlar ve kararsız hale gelir.
Nemli ortamlarda depolanması durumunda bozulmaktadır.
Potasyum Sodyum Tartarat Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gıda sektöründe besin gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
- Tıbbi alanda müshil olarak kullanılmıştır. Fehling’in çözeltisinin bir bileşeni olup, önceki zamanlarda çözeltilerde, indirgen şekerlerin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
- Rakı sofralarının vazgeçilmezi olan kalamar’ın pişirilmesi sırasında amin kokusu meydana gelir. Bu âmin kokusunun azaltılması ve yok edilmesi için bu kimyasalı içeren gıda katkı maddesi kullanılarak asidik koku giderimi sağlanır. Aynı zamanda bu alanda asitlik gidermektedir.
- İşlenmiş peynir üretiminin temelini oluşturan emülsifiye edici ajanlar vardır; Bu ajanllar peynirin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal kalitesini de etkileyen düzgün bir yapı sağlamak için kullanılır. Bu alanda bu etkiyi sağlayan kimyasaldır.
- Aldoz ve ketoz işlevselliğinin tespitinde kullanılmaktadır.
- Metal tedavisinde, mikro-elektronik sanayisinde, piezoelektrik etkisi, plaktör ve çimento sanayisinde kullanılmaktadır. 2 volt ve üzerindeki akımları toplama etkisinden dolayı çok iyi ses çıkışı sağlama etkisine sahiptir.
- Aynaların gümüş kaplanması işleminde mükemmel etkiler sağlaması amacıyla kullanılmaktadır.
- Pektin ve reçel üretiminde, sitrat ve diğer maddelerle birlikte kullanılarak standartlaştırma işlemi için tampon tuzu olarak kullanılır. Pektinin standartlaştırılması işleminde her madde belirli bir oranda kullanılır.
- Et koruyucusu olarak kullanılmaktadır.
- Ürik asit tayininde kullanılmaktadır.
- Sigara kağıtları, sigara içerken sönme yapmaması gerekmektedir. Bunun için kâğıtların yanıcı özelliği iyi olmalıdır. Sigara kağıtlarının yakıcılığını artırmak için bu kağıtların imalatında kullanılmaktadır.