İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderMolekül Formülü (L-Glutamik Asit): C5H9NO4
Molekül Ağırlığı: 147.13 g/mol
Kimyasal Adı: L-Glutamik Asit
CAS Numarası: 56-86-0
Glutamin ailesinde yer alan bir aminoasittir. Bitkiler için çok önemli görevlere sahiptir. Echerichia Coli metaboliti görevi yapmaktadır. Bu bakteri memeli hayvanların kalın bağırsağında bulunmaktadır. Çevremizde ve yiyeceklerde de bulunmaktadır.
Bu madde nörotransmitter madde özelliğine sahiptir. Yani hücreler arası iletişimi sağlayan maddedir. Sinir sistemindeki sinyaller bu taşıyıcıların görevlerini yerine getirmesi sonucu meydana gelmektedir.
Tarım sektöründe glutamin olarak bilinmektedir. D-Glutamik Asit’in enantiyomeridir. Prolin ve Arjinin biyosentezinde öncü göreve sahiptir.
Sulu çözeltisi asidik özelliğe sahiptir. Bu nedenle asidik bir aminoasittir.
L-Glutamik Asit üretimi 1950’li yıllara kadar iyi bir üretim yöntemine sahip değildi. Maliyet açısından avantajlı değildi. 1956 yılında Glutamat üretmek için doğrudan fermantasyon işlemi uygulanmaya başladı. Fermantasyon yöntemi ile yapılan işlemde üretim maliyeti ve çevresel yük azaltılmış oldu. Bu sebeple birçok üretimi bu yöntemi kullanmaya başladı.
Mikrobiyal Fermantasyon ile nişasta ve glikoz içerisine (Sakkaritler) cterium, Bacillus Spp ve micrococcus bakterilerini ve Üre’yi yerleştirdiler. Üre kaynağı olarak Amonyum Sülfat ve Amonyum Klorür kullanılmaktadır. Bunun yanında yeterli düzeyde biotin ve ihtiyaç duyulan bazı besinler eklenmektedir. Uygun ortam şartları sağlandıktan sonra bakteriler yüksek miktarda Mono Sodyum Glutamat salgılamaktadır.
Fiziksel görünüm olarak beyaz kristal veya kristal toz formundadır.
Ekmeğe benzeyen aroma tadı vardır. Kokusu bulunmamaktadır. Ekşi bir tada sahiptir. Asidik bir tadı bulunmaktadır.
Erime noktası 224 °C dir.
Çözünürlük olarak su içerisinde çok az çözünürlüğe sahiptir. Sıcak suda iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Eter ve etil alkol içerisinde çok çözünmemektedir.
Yoğunluğu 20 °C de 1.538 g/cm³ tür.
Glutamin raf ömrü tavsiye edilen saklama koşullarında kararlıdır.
Glutamik Asit pH’ı sulu çözeltilerde yaklaşık 2 dir. Bu da asidik özelliğe sahip olduğunu gösterir.