Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

Valin, Valine, L-Valin, L-Valine, BCAA, Amino Acid, 72-18-4

Valin, Valine, L-Valin, L-Valine, BCAA, Amino Acid, 72-18-4

Kimyasal ve Fiziksel Özellikler

 

  • Kimyasal Formül: C₅H₁₁NO₂

  • Moleküler Ağırlık: 117.15 g/mol

  • CAS Numarası: 72-18-4

  • Görünüm: Beyaz kristal toz

  • Çözünürlük: Suda çözünür

  • Erime Noktası: 315 °C (süblimleşme)

  • Kaynama Noktası: 298 °C (dekompozisyon)

  • Yoğunluk: 1.23 g/cm³

Kullanım Alanları

  • Sporcu Takviyeleri: Sporcular tarafından kas büyümesini teşvik etmek ve egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırmak için kullanılır.

  • Diyet Takviyeleri: Protein tozları ve amino asit takviyelerinde bulunur.

  • Tıbbi Uygulamalar: Bazı tıbbi durumların tedavisinde kullanılır.

  • Gıda Endüstrisi: Sporcu gıdaları ve protein barları gibi ürünlerde bulunur.

Diğer İsimler

  • L-Valin

  • 2-Amino-3-metilbutanoik asit

  • (S)-2-Amino-3-metilbutanoik asit

Halk Dili

  • Kas yapıcı amino asit

  • Sporcu amino asidi

İnsan bünyesinde Lösin ile bağlantılı olan son derece hidrofobik ve aynı zamanda alifatik olan aminoasittir. Aminoasitler, protein sentezinin temel maddelerinden bir tanesidir. Metabolizmanın ihtiyaç duyduğu diğer aminlerin başlatıcısıdır.

Enantiyomerleri bulunan bir aminoasittir. Bu valin formu L-enantiyomeridir. D-Valin’in enantiyomeridir. Uyarıcı aktiviteleri bulunmaktadır. Dallı zincirli bir aminoasittir.

Bu bileşik ismini, ilk olarak üretildiği kedi otu bitkisinden almıştır.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Valin
  • Valine
  • (S)-2-Amino-3-Metilbütanoik Asit
  • L-alfa-Amino-beta-metilbütirik asit
  • 72-18-4
  • L(+)-alfa-Aminoizovalerik Asit
  • Bütanoik Asit, 2-amino-3-metil-(S)

L-Valin Nasıl Üretilir?

L-Valin (L-Valine) üretiminde genel olarak Amonyak önemli bir bileşendir. Alfa-kloroizovalerik Asit ile reaksiyonu sonucunda ortaya çıkarılan proteinlerin sentezinin hidrolizi ile gerçekleştirilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel görünüm olarak beyaz kristal katı formdadır.

Erime Noktası 315 °C dir.

Kaynama Noktası: Uygulanabilir değil.

Su içerisindeki çözünürlüğü 25 °C’de 88.5 g/L dir. Sıcaklığın artması L-Valine çözünürlüğünü artırmaktadır. Etil Alkol ve eterde çözünmemektedir.

Yoğunluğu 25 °C de 1.23 g/cm³ tür.

L-Valin (L-Valine) Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Çocuklarda büyüme ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi için üretilen gıda takviyelerinin imalatında kullanılır.
  • Kişinin psikolojik ve biyolojik dengesinde bozulması sonrasında stres faktörü ortaya çıkar. Bu gibi stres sorunlarının giderilmesinde için bazı gıda takviyeleri kullanılır. Bu gıda takviyelerinin imalatında L-Valin kullanılır.
  • Aminoasit ilaçlarında besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.
  • Sağlık alanında Karaciğer yetmezliği ve merkezi sinir sistemi difonksiyonunun tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
  • Sporcu beslenmelerinde kas sentezinin uygun şekilde sağlanması ve kasların sürdürülebilir bakımı için önemli maddedir. Bu sebeple bu amaçla tüketilen sporcu beslenmesi gıdalarında önemli bir bileşendir.
  • Vücuttaki nitrojen seviyesini düzenlemek için önemli bir aminoasittir. L-Valin uykusuzluk ve sinir sistemini düzenleme kabiliyetine sahiptir.
  • Geçici insülin direncinin lösinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle