İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderE214, ETİL PARABEN, Etilparaben, Etil Paraben, Ethylparaben, nipazina, Nipagin A, Nipazin A, nipaginaa Solbrol A, Ethylparaben, Ethyl paraben, Ethyl Parasept, 120-47-8
Doğrusal Formül: HOC6H4CO2C2H5
CAS Numarası: 120-47-8
Molekül Ağırlığı:1 66.17
Beilstein: 1101972
EC Numarası: 204-399-4
MDL numarası: MFCD00002353
Formül: C9H10O3
Etilparaben, parabenler olarak bilinen bileşikler sınıfının bir üyesidir.
Etilparaben, mantar önleyici bir koruyucu olarak kullanılır. Gıda katkı maddesi olarak E214 numarasına sahiptir.
Etilparaben doğal olarak üretilir ve çeşitli meyve ve böceklerde bulunur ve burada antimikrobiyal madde görevi görür.
Etilparaben esas olarak kozmetik, gıda ve tıpta antiseptik olarak kullanılır (E numarası E214). Etilparaben ayrıca bakteriler için yem koruyucu ve antiseptik olarak kullanılabilir.
Etilparaben, gastrointestinal sistemden veya deri yoluyla kolayca emilir. Etilparaben, p-hidroksibenzoik aside hidrolize olur ve vücutta birikmeden hızla idrarla atılır.
Etil paraben para-oksibenzoik asit etil esterdir. Suda sınırlı çözünürlüğe ve etanol ve asetonda iyi çözünürlüğe sahip beyaz kristal bir maddedir. Kozmetikte, mantarlara karşı yüksek etkinliğe sahip bir koruyucu olarak kullanılır. Parabenlerin sınırlamaları suda çözünebilen miktarıdır. Sadece sulu fazda etki gösterirler. Karışım halinde, farklı oranlarda kullanılırlar.
Parabenlerin temel kullanım amacı koruyucu olmasıdır. Kullanıldığı üründe bakteri ve mantar üremesini engeller, küf oluşumunun önüne geçer ve ürünün raf ömrünü uzatır. Bunu yapabilecek başka koruyucu maddeler de vardır ancak parabenlerin maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilirler.
Metil paraben ve propil paraben, kozmetik ve diğer kişisel bakım ürünlerinin üretiminde kullanılabilecek önemli kimyasal maddelerdir. Metil paraben ve propil paraben arasındaki temel fark, metilparabenin propilparaben'den daha az toksik olmasıdır.
Aşağıda, yan yana karşılaştırma için metil paraben ve propil paraben arasındaki farkın tablo biçiminde bir özeti bulunmaktadır..
Paraben genellikle tek bir isimle bilinse de diğer isimlerinden birisi para-hidroksibenzoik asitin esterleri olarak ifade edilebilir. Bunun yanında parabenin kimyasal olarak birkaç çeşidi vardır. Bunlar; metil paraben, propil paraben, bütil paraben ve eti parabendir. Parabenin diğer çeşitlerinin etkileri birbirine benzer olsa da bazı açılardan farklı özellik gösterebilirler. Bu açıdan bir üründe paraben kullanılacak ise ürünün içeriğine göre kullanılacak paraben çeşidi tercih edilir. Paraben free ürünlerin tam anlamıyla parabensiz olarak ifade edilebilmesi için hiçbir paraben çeşidinin üründe bulunmaması gerekir. Paraben çeşitleri detaylarıyla birlikte şu şekilde sıralanabilir:
Metil paraben daha çok antimikrobiyal özelliğinden dolayı tercih edilir. Yapılan bir araştırmada kullanılan metil parabenin üreme sisteminde etkisi araştırılmış, toksisite gösteren bu paraben çeşidinin östrojen benzeri aktivite gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Buradan yapılan çıkarıma göre metil paraben östrojen benzeri etki göstererek üreme sistemini etkileyebilir.
Küf oluşumuna karşı propil paraben kullanılabilir. Propil parabenin hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, propil parabenin sperm üretimi ve düşük testosteron düzeyine neden olduğu tespit edilmiştir.
Bu paraben çeşidi, beyaz toz formunda bulunur ve genellikle koruyucu olarak kullanılır. Metil parabene benzer olarak üreme sistemindeki yumurta üretimi üzerinde etkileri gözlemlenmiştir.
İlaç, gıda, temizlik, kozmetik, ve buna benzer her alanda parabenlere rastlamak mümkün. Paraben içeren ürünler arasında en çok kullanılanlar ise şunlardır:
Ürünlerin hızla bozulmaması için hemen her alanda kullanılan parabenin zararları çok geniş çaplıdır; cilt sorunlarından hormonel dengesizliklere kadar pek çok vücut fonksiyonunu etkiler. Parabenler vücutta östrojen hormonunu taklit eder, bu da kadınların menstrual döngülerinde dengesizliklere ve hatta kısırlığa sebep olabilir. Erkeklerde ise bu hormon dengesizliğinden kaynaklanan jinekomasti (göğüs büyümesi) görülebilir. Östrojen hormonundaki düzensizlik meme kanserini tetikleyebilir. Ciltte kaşıntı, kuruluk, döküntü, alerjik tepkiler ve egzama oluşabilir. Saç derisinde kepek oluşumu, saçlarda dökülme ve saç köklerinin zayıflaması da parabenin sebep olduğu sağlık sorunları arasındadır. Cilt tarafından emilip kana karışan parabenler immün sistemi hastalıklarını tetikleyebilir, bu hastalıklar ileride kansere dönüşebilir. Bebek ve çocuklarda gelişim bozuklukları, alerjik astım, atopik dermatit ve erken yaşlanma gibi onlarca farklı sağlık sorununa yol açabilirler.