Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

DİETANOL AMİN, Dietanolamin, Diethanol amine, DIETHANOL AMINE, İmino dietanol, 111-42-2

Dietanolamin, DI ETHANOL AMINE, 111-42-2, İminodietanol, İminodietanol, 

Molekül Formülü (Dietanolamin) : C4H11NO2
Molekül Agırlığı: 105,14 g/mol
Kimyasal Adı: Dietanolamin
CAS Numarası: 111-42-2
Görünümü : Renksiz sıvı
Kimyasal Adı : Diethanolamine
Kimyasal Formülü : C4H11NO2
Ambalaj Şekli : 200-210 Kg varillerde

Dietanolamin genel olarak DEA olarak kısaltılır. Bir sekonder amin, bir dialkol ve hem de organik kimyasal bir bileşiktir. Oda sıcaklığında beyaz bir katıdır. Belirli bir sıcaklığın üzerinde renksiz ve sıvı formdadır.

Oda sıcaklığında havadaki nemi çeken açık higroskopik bir sıvı yada sıcaklık yükseldikçe hafifçe amonyak kokusuna sahip olabilen hafif kristal bir katıdır.

Etanolaminler, aminler ve alkoller grubuna ait kimyasal bileşiklerdir. Bu her iki grupla reaksiyona girme özelliğine neden olmaktadır.

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • 2,2’-iminodietanol
  • Diolamine
  • İminodietanol
  • Bis(2-hidroksietil) amin
  • N,N-Dietanolamin
  • Diethanolamin
  • Diaethanolamin
  • Bis[2-hidroksietil] Amin
  • Alifatik Amin
  • Etanol, 2’-iminobis-

Nasıl Üretilir?

Dietanolamin üretimi etilen oksit ve amonyak reaksiyonlarında sentezlenen organik bir bileşiktir. 1930 yılı başlarından bu yana büyük miktarda endüstriyel ölçekte üretilmiştir.

Üretim reaksiyonu sıvı fazda gerçekleşir. Buradaki üretimde meydana gelen reaksiyon oldukça ekzotermiktir. Yani bu kimyasalın üretim sürecinde dışarıya ısı verilir.

Dietanolamin üretim reaksiyonunda yan ürün olarak Trietanolamin meydana gelmektedir. Bu istenmeyen yan ürünün oluşumunu önlemek için son zamanlarda bazı çalışmalar geliştirilmiştir. Bu çalışmalarda Silikon Dioksit (SiO2) ve Alüminyum Oksit (Al2O3) içeren ve fakat bağlayıcı içermeyen bir Zeolit Elektroliti katalizör olarak kullanılmaktadır. Bu sayede istenmeyen reaksiyonlar engellenmektedir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Erime noktası 28 °C dir.

Kaynama noktası 268 °C dir.

Dietanolamin (DEA) in 25 °C deki yoğunluğu 1.096 gr/mlt dir. Suyun yoğunluğundan daha fazla bir yoğunluğa sahiptir.

Viskoz sıvı görünümündedir. Higroskopik yapıdadır.

Çözünürlük olarak Etil Alkol ve Aseton içerisinde çözünmektedir.

Kararlı yapıda bulunan bir kimyasaldır. Karbondioksit, güçlü asitler, güçlü oksitleyici maddeler ile uyumsuz özellik sergilemektedir.

Nemli ortamlarda eriyebilen yapıya sahiptir.

Suda çözünen bir kimyasal maddedir.

Dietanolamin %10’luk çözeltisinin pH’ı 11.5 düzeyindedir. Bazik yapıda olan bir kimyasaldır.

Dietanolamin Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Dietanolamin (DEA) şampuanlar, kozmetik ürünleri ve farmasötikler gibi birçok tüketici ürününde kullanılmaktadır. Bu gibi alanlardaki uygulama amacı, emülgatör, köpürmeyi sağlayıcı, pH kontrol maddesi (asitliği düzenleyici) olarak işlem görmektedir.
  • Sulu çözeltileri intravenöz olarak uygulanan çok sayıda ilaç için çözücü olarak kullanılır.
  • Tekstil işlenmesinde, endüstriyel gaz arıtımı yapılan faaliyet alanlarında, asit gazları çıkarmak için metal işleme sıvılarında anti korozyon maddesi olarak  kullanılır.
  • Tarımsal alanda kullanılmak için üretilen kimyasal maddelerin imalatında kullanılmaktadır. Çinko Sülfat ve Borik Asit için iyi bir çözücü olabilir.
  • Sıvı çamaşır ve bulaşık makinelerinde kullanılan deterjanların imalatında pH düzenleyicisi olarak DEA kullanılmaktadır.
  • Şampuanlar ve saç kremleri olarak kullanılan ve yüzey aktif maddeler olarak formüle edilmiş olan uzun zincirli yağ asitlerinin Dietanolamid ve DEA tuzlarının hazırlanmasında yaygın olarak kullanılmıştır.
  • Poliüretan köpüklerin geri dönüştürülmesi için uygulanan proseste, glikoliz sürecinde önemli bir bileşendir. Bu süreçte Sodyum Hidroksit katalizör olarak kullanılır. Aynı zamanda Dietilen Glikol bu işlemde kullanılan kimyasaldir.
  • Kauçuk kimyasallarının üretiminde ara kimyasal olarak kullanılmaktadır.
  • DEA tekstil spesiyallerinde, herbisitlerde, petrol emülsiyonlaştırıcıların imalatında kullanılan yüzey aktif ajanların imalatında kullanılmaktadır.
  • Hümektan ve yumuşatıcı kimyasal madde olarak organik sentezlerde dietanolamin kullanılmaktadır.
  • Metal yüzeyler üzerindeki tortuların güvenli bir şekilde giderilmesi ve yüzeyin arındırılması için Üre Hidroklorür yerine Hidroklorik Asit ile birlikte zayıf baz olan DEA kullanılabilir.
  • Katı maddelerin ayrılmasında kullanılan kimyasal maddedir. Bu uygulamadaki ana işlevi çözücü etkisidir.
  • Gaz içerisinde koku vermesi amacıyla kullanılır.
  • Kokodietanolamin (KD) üretiminde başlangıç maddesidir.
  • Keşfedilen doğalgaz içerisinde asidik kirlilikler bulunur. Doğalgaz içerisindeki asidik kirlilikleri gidermek için absorbsiyon kulesine veya kontaktör olarak adlandırılan sisteme yönlendirme yapılır. Ters yönden gelen Dietanolamin asidik kirlilikleri absorbe etmektedir.

 

Tanımı ve Kullanım Alanları :

Dietanolamin genellikle kısaltılan, DEA veya DEOA , bir bir organik bileşiktir. Saf dietanolamin, oda sıcaklığında, beyaz bir katı madde olan, fakat eğilimi su emme ve genellikle bir renksiz, zor akışlı bir sıvı halinde karşılaşılan anlamına süper-soğutmaya tabi. Dietanolamin ikincil amin ve bir diol olan, çok işlevli bir. Diğer organik aminler gibi, dietanolamin zayıf bir baz olarak görev yapar. sekonder amin ve hidroksil gruplarının hidrofilik karakter yansıtan DEA su içinde çözünür. DEA hazırlanan amitleri, aynı zamanda sık sık hidrofiliktir.

Etilen oksidin sulu amonyak ile reaksiyonu ilk etanolamin üretir :

Cı 2 H 4 O + NH 3 H → 2 NCH 2 , CH 2 , OH

DEA ve trietanolamin vermek üzere ikinci ve üçüncü etilen oksit eşdeğeri ile reaksiyona girer :

Cı 2 H 4 O + H 2 NCH 2 CH 2 OH → HN (CH 2 CH 2 OH) 2

Cı 2 H 4 O + HN (CH 2 , CH 2 , OH) 2 , N (CH → 2 , CH 2 , OH) 3

Dietanolamin (DEA) ve DEA ile ilgili maddeler, kozmetikte köpük ve kabarcıklar üretmek üzere emülgatörler olarak işlev gören organik maddelerdir. Bu bileşenler aynı zamanda bir ürünün pH'sınıayarlamak için kullanılabilir. Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde DEA ve DEA ile ilgili bileşenlerin kullanımını tartışırken, sadece bir tanesi olmakla birlikte birkaç farklı maddenin olduğunu anlamanız önemlidir. Birincisi, DEA'nın kendisi nadiren ürünlerde kullanılır. Kullanıldığında, cildinize uygulandığında ürünün sert olmadığından emin olmak için küçük seviyelerde eklenir (asitliği ayarlar). DEA, çoğunlukla diğer maddelerle birleştirilir ve artık DEA ile kimyasal olarak özdeş olmayan yeni bir bileşene dönüştürülür. Bu "kimyasal reaksiyon" çok kararlı ve kolayca ayrışmayan yeni bir maddeye yol açar. Kokamid DEA böyle bir kimyasalın bir örneğidir. DEA ve DEA-Türevlerinin kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra diğer ürünlerde de kullanıldığına dikkat edilmelidir.

Kullanım Alanları

  • DEA, yüzey aktif madde ve korozyon inhibitörü olarak kullanılır .
  • Doğal gazdan hidrojen sülfür ve karbondioksiti çıkarmak için kullanılır .
  • DEA, kozmetikte yaygın kullanılan bileşen olan dietanolamidlerin üretiminde ve kremsi bir doku ve köpürme etkisi sağlamak için ilave edilen şampuanlarda kullanılır .
  • Petrol rafinerilerinde, suda çözülmüş DEA, yaygın olarak , ekşi gazı hidrojen sülfidi uzaklaştırmak için kullanılır .

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle