Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

Alüminyum Silikat Dihidrat, Kaolin, Kaolinit , Kaolin Kili, ,Aluminum silicate dihydrate, Aluminum silicate hydroxide,1332-58-7, 52624-41-6

Kaolin, Kaolinit , Kaolin Kili, Alüminyum Silikat Dihidrat, Aluminum silicate dihydrate, Aluminum silicate hydroxide,1332-58-7, 52624-41-6

CAS: 1332-58-7; 52624-41-6

EINECS : 310-194-1

Molecular Formula: H2Al2O8Si2.H2O

Kaolinit olarak da bilinen kaolin, esas olarak kaolinit minerali ile birlikte muskovit, kuvars, feldispat ve anataz gibi diğer minerallerin değişen miktarlarından oluşan yumuşak, beyaz, doğal olarak oluşan bir kil mineralidir. Kimyasal inertlik, adsorbanlık ve şişmeme kabiliyetleri gibi arzu edilen özellikleri nedeniyle seramik, boya, kozmetik, ilaç ve tarım gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.

Kaolin yatakları, Güneydoğu Asya, Batı ve Doğu Avrupa, Güney Amerika, Avustralya ve Sahra Altı Afrika dahil olmak üzere dünya çapında geniş bölgelerde toprak ve kayada görülür.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kaolin, dünyanın kaolin başkenti olan Sandersville şehri de dahil olmak üzere Georgia'da en bol miktarda bulunur. Topraktan kaolin kilini çıkarmak madencilik gerektirir. Daha sonra, üreticiler çıkarılan kaolin minerallerini işler ve bunları ticari kullanım için toz formlarına hazırlar.

Kaolin Kili ve Özellikleri Nedir?
Tanımı gereği, kaolin esas olarak kaolinit mineralinden oluşur. Kaynağına ve kaolin oluşumuna bağlı olarak kaolin, muskovit, kuvars, feldispat ve anataz gibi çeşitli diğer mineralleri de içerir. Kaolin topraktan çıktığında doğal olarak parlak beyazdır, ancak demir oksit maruziyetinden dolayı sarı veya pas rengi bir lekeye sahip olabilir. Kaolinin doğal hali toz halindedir ve dokusu yumuşaktır.

Aşağıda diğer kaolin kil özellikleri verilmiştir.

Kaolinit Kimyası: Doğal kaolinit mineral halinde, kaolinin kimyasal formülü Al2Si2O5(OH)4'tür. Kaolinit, granitlerde ve pegmatitlerde bulunan alüminyum açısından zengin feldispatların kimyasal hava koşullarıyla gelişen bir alüminyum silikat mineralidir.
Kaolinit Yapısı: Kaolin bileşimi, 0,1 ila 10 mikron arasında değişen boyutlarda altıgen kristallerden oluşur. Bu kristaller yığılmış katmanlar halinde oluşur ve bu kaolinit yapısı kile kısmen istenen özelliklerini verir.
Kaolinin kimyasal ve yapısal bileşimi nedeniyle, doğal özellikleri endüstriyel kullanımlar için oldukça arzu edilirdir.
Kimyasal olarak inert: Kaolin, nötr bir pH seviyesine sahiptir ve bu da onu farmasötiklerde, kozmetiklerde ve endüstriyel karışımlarda kullanım için ideal hale getirir çünkü ürünün kimyasal bileşimini değiştirmez veya bakteri büyümesini teşvik etmez.
Adsorban: Kaolin kilinin birincil kullanımlarından biri, diğer maddelerin adsorpsiyonuna yardımcı olmaktır. Kaolin kili doğal olarak oldukça adsorbandır, bu nedenle herhangi bir karışım veya uygulamada istenmeyen kirleticileri, patojenleri veya diğer maddeleri çıkarmaya ve gidermeye yardımcı olabilir.
Şişmez: Kaolinit kristallerinin her katmanı arasında, su moleküllerinin katmanlara sızmasını önleyen hidrojen bağları bulunur. Suyun kaolinin kristal yapısına nüfuz etmesini önleme yeteneği, ona şişmeyen özellikler kazandırır. Şişmeme, kaolin gibi katkı maddelerinin değerli bir özelliğidir, bu nedenle söz konusu karışımın veya ürünün fiziksel özelliklerini değiştirmezler.
Bugün bizimle iletişime geçerek kaolin kilinin özellikleri ve kaolin kil ürünlerinin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Madencilik şirketleri, açık ocak madenciliği yöntemleri, dragline'lar veya daha yaygın olarak ekskavatörler kullanarak, soyma, çıkarma ve kamyonları yükleme yoluyla kaolin kili çıkarırlar. Madencilik operasyonuna bağlı olarak, işçiler kaolin'i hidrolik veya tarama yöntemiyle de çıkarabilirler. Madencilik kovaları kili yüzeye çıkarırken, yükleyiciler çıkarılan kili kamyonlara taşır ve kamyonlar kaolinit minerallerini daha ileri işleme için endüstriyel kullanımlara götürür.

Ezmeden öğütmeye ve elemeye kadar çeşitli kaolin işleme yöntemleri vardır. Bu teknikler kilin kimyasal veya fiziksel özelliklerini değiştirmez, sadece onları istenen kullanım için yönetilmesi daha kolay bir forma dönüştürür. Bazı durumlarda, işlenmiş kaolin kili kurutma, kalsine etme, ağartma, blunging ve ekstrüzyon gibi diğer hazırlıklara tabi tutulabilir.

Kaolin hazırlama süreçleri ıslak ve kuru işlemeyi içerir. Kuru işlenmiş kaolin, istenen kum veya pürüzlülüğe ulaşana kadar ezilir ve toz haline getirilir. Bu kaolin genellikle kauçuk imalatı, kağıt dolgusu veya fiberglas ve sıhhi seramik ürünleri üretimi gibi uygulamalarda kullanılır.

Islak kaolinin işlenmesi, onu bir bulamaca dönüştürmek için blunging işlemini içerir. Daha sonra, santrifüjlerden veya diğer ayırıcılardan geçer. Kaolin kili, ağartma, filtreleme ve susuzlaştırma gibi çok sayıda ek işlemden geçebilir. Ayrıca, sülfürik asitle yıkama veya hidrosülfit veya benzer bir indirgeyici maddeyle indirgeme gibi kimyasal işleme de gerektirebilir. Filtrelenmiş ve susuzlaştırılmış kaolin, nihai kullanımına bağlı olarak kurutma ve kalsinasyon işlemlerinden de geçebilir. Kaolinin kalsine edilmesi, ocak fırınlarında ve döner veya flaş kalsinasyon yoluyla gerçekleşir. Kalsine edilmiş kaolin bir dolgu maddesi veya refrakter malzemedir. Kağıt üretim endüstrisi öncelikle ıslak işlenmiş kaolin kullanır.

Kaolin Kilinin Kullanımları
Seramikte Kaolin Kili

Kaolin ne için kullanılır? Kaolinin en yaygın endüstriyel kullanımlarından biri seramik, porselen eşya ve yer veya duvar karoları üretmektir. Seramik üretimi için ideal özellikleri nedeniyle, bazı insanlar beyaz eşya üretimindeki rolü nedeniyle kaolin kiline çin kili derler. Kaolin kili yüksek bir füzyon sıcaklığına sahiptir ve doğal olarak parlak beyaz rengi onu saf beyaz seramik, porselen, çini, sıhhi tesisat ve kaolin çanak çömlek üretiminde kullanışlı hale getirir.

Kaolin düşük konsantrasyonlarda demir veya alkali içerdiğinden, çeşitli seramik formlarında kullanım için idealdir. Seramik ve beyaz eşya üretirken, üreticiler genellikle kaolin'i ek silika ve feldispat ile birlikte plastik ışıkta yanan bir kil olan top kil adı verilen başka bir kil türünün az bir miktarıyla birleştirir. Kaolin ve diğer bileşenlerin birleşimi, seramik üreticilerinin eşyayı düzgün bir şekilde şekillendirmek ve ısıtmak için ideal plastisite, büzülme, camlaşma ve diğer işlemleri elde etmelerini sağlar. Kaolin yüksek kuru mukavemet sunar, yani bir katkı maddesi olarak, seramik eşya üretiminde çok önemli olan nihai ürünü güçlendirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olur.

Geleneksel olarak beton ürünleri, çakıl, kum veya silika gibi Portland çimentosu, su ve agregaların bir karışımından oluşur. Beton üreticileri, kendi özel karışımlarına bağlı olarak, karışımlarına yapı malzemeleri de dahil olmak üzere diğer ürünler için kullanışlı hale getiren ek özellikler kazandırmak için diğer agregaları veya dolgu maddelerini kullanabilirler.

Kaolin, beton karışımlarında kullanılan popüler bir katkı ürünüdür çünkü betona gerekli özelliklerini vermek için gerekli olan bir silikat mineralidir. Kaolin kili, çimento karışımlarına parlak beyaz renk verme yeteneği nedeniyle inşaat sektöründe daha fazla tercih edilmektedir. Beton karışımı katkı maddesi olarak kaolin, kimyasal olarak inert olduğu ve formülün kimyasal veya fiziksel özellikleri üzerinde minimum etkiye sahip olacağı için de idealdir. Ayrıca beton veya çimento malzemelerinin mukavemetini ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur.

Kaolin, Portland çimentosuyla reaksiyona girme yeteneği olan yüksek puzolanik aktivitesi nedeniyle çimento sistemlerinde de tercih edilir. Başka bir deyişle, beton karışımındaki Portland çimentosunun hidratasyonunu hızlandırabilir. Kaolin, ince parçacıklarını çimento matrisine yerleştirerek ve yoğunluğunu iyileştirerek bir süper dolgu maddesi gibi davranır. Çalışmalar, diğer silika mineralleriyle karşılaştırıldığında, çimentoda kaolin kilinin kullanılmasının, basınç dayanımlarını artırmak da dahil olmak üzere beton ürünlerinin mekanik özelliklerini iyileştirdiğini bulmuştur.

Kağıt ve Karton Üretiminde Kaolin
Kağıt ve karton üretim endüstrisi, daha iyi baskı için gelişmiş parlaklık, parlaklık, opaklık ve yüzey kalitesine sahip yüksek kaliteli ürünler sunmak için sürekli olarak yenilik yapmaktadır. Üreticilerin ayrıca aşırı su tüketimine olan ihtiyacı azaltmak da dahil olmak üzere çevre dostu, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu ürünlere ihtiyaçları vardır.

Kağıt ve karton üretim tesisleri, su tüketimini ve kirliliği azaltan kontrol ajanları olarak kaolin kiline güvenir. Kaolin, geleneksel kağıt hamuru ve kağıt süreçlerinin maliyet etkinliğini ve çevre dostu olmasını iyileştirmeye yardımcı olarak daha temiz ve daha kaliteli kağıt hamuru ve kağıt elde edilmesine yol açar. Partikül dolgu maddesi olarak, kağıt ürünlerini doldurur ve kaplar ve pürüzsüzlüklerini, parlaklıklarını ve baskı yapılabilirliklerini iyileştirir. Kaolin yalnızca daha çekici kağıtlar üretmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda lifleri uzatabilir ve ürünlerin genel uzun ömürlülüğünü, dayanıklılığını ve gücünü iyileştirebilir.

Kaolinin doğal kristal boyutu, şekli ve yapısal dağılımı onu olağanüstü bir dolgu ve kaplama ürünü yapar. Küçülürken mukavemeti azalan diğer mineral dolgularla karşılaştırıldığında, kaolin parçacık boyutu azaldıkça mukavemet etkilerini kaybetmez.

Polimerik Malzemelerde Kaolin

Kauçuk ve plastikler de dahil olmak üzere polimerlerin üretiminde, kaolinin doğal özellikleri bu kili doğal bir dolgu maddesi ve katkı maddesi olarak ideal hale getirir. Kaolin, işleme sırasında polimerlere bağlandığından, mukavemet, darbe ve esneklik gibi mekanik özellikleri doğal olarak artırır. Kaolin, plastiklere ve kauçuklara yırtılma ve aşınmaya karşı daha iyi direnç gibi istenen özellikler kazandırır. Ayrıca bu ürünlerin çekme mukavemetini artırır ve eğilmeyi önler. Kaolin, gelişmiş kimyasal ve elektrik direnci sunar. Genel olarak, kaolin kauçuk ve plastiklerin dayanıklılığını ve sertliğini iyileştirmek, ürün ömrünü ve kalitesini uzatmak için etkili bir dolgu maddesi ve güçlendiricidir.

Kaolin ayrıca pigmenti uzatmaya ve polimerlerde daha keskin renkler üretmeye yardımcı olurken, nihai ürünlerin pürüzsüzlüğünü ve parlaklığını artırmaya yardımcı olur. Kürleme oranlarını artırırken kürleme sürelerini azaltarak üretimi iyileştirebilir. Bu nitelikler, üreticilere genel maliyet etkinliği ve üretkenlik sağlar.

Fiberglas'ta Kaolin
Kaolin, Fiberglas üretiminde hayati öneme sahiptir. Fabrikalar, sürekli filamentli Fiberglas için bir takviye dolgusu olarak da dahil olmak üzere Fiberglas ürünlerini örmek ve güçlendirmek için yüksek kaliteli kaolin kullanır. Kaolin, ürünlerin yüzey dayanıklılığını artırmak için gerekli olan alüminayı sağlar. Fiberglas, ağırlığı artırmadan yoğunluk katan katmanlı yapısı sayesinde doğal bir dolgu görevi görür. Kaolin, Fiberglas'ı hafif ama güçlü tutar ve ona daha iyi bir yapı ve dayanıklılık kazandırır.

Kaolin ayrıca Fiberglas yalıtımının üretiminde de istenen bir mineraldir. Düşük ısı iletkenliği sayesinde ürünün yalıtım kalitesini en üst düzeye çıkarır. Kaolin, arabalar, tekneler, uçaklar, devre kartları, hava filtreleri, tanklar, borular ve yapı malzemeleri dahil olmak üzere birçok başka Fiberglas veya Fiberglas içeren ürünün bir bileşenidir.

Fiberglas üreticileri, ürün kalitesini iyileştirmek, üretim süreçlerini optimize etmek, maliyet etkinliğini artırmak ve üretimi en üst düzeye çıkarmak için kaolin kullanır.

Tarımda Kaolin

Kaolin, tarım endüstrisinde bitki koruyucuları, tohum kaplamaları ve güneş koruyucuları dahil olmak üzere birçok kullanım alanı sunar. Bitki koruyucusu, listelenen böcekler, akarlar ve hastalık zararlılarından kaynaklanan hasarı kontrol etmek için geniş spektrumlu bir tarımsal bitki koruyucusu görevi gören bir bariyer filmi oluşturur.
Benzer şekilde, kaolin içeren güneş koruyucu ürünler de ısı ve güneşe maruz kalma dahil olmak üzere çevresel stresi azaltmak için bir bariyer görevi görür. Film bariyeri, bitki güneş yanığını azaltırken aynı zamanda fotosentezi de teşvik eder.

Tarımda kaolin ürünlerinin bir diğer kullanımı, tohumları koruyan ve boyutlarını artıran, elleçleme ve ekim yeteneğini iyileştiren kaplamalardır. Kaplanmış tohumlar ayrıca daha iyi çimlenme başarısına sahiptir ve olumsuz iklim koşullarına dayanabilir.

Yapıştırıcılarda Kaolin Kullanımları
Diğer endüstriyel ürünlerde olduğu gibi, kaolin de yapıştırıcılar, sızdırmazlık maddeleri ve macunların üretiminde bir dolgu maddesi ve katkı maddesidir. Kaolin'in doğal özellikleri, özellikle kaolin minerallerinin iyi bir şekilde dışarı atılmasını ve yavaşça yerleşmesini sağlayan benzersiz parçacık boyutu ve şekli sayesinde yapıştırıcı üretiminde kullanışlı bir bileşen haline getirir. Kaolin ayrıca düşük kalıntı, düşük nem ve düşük yağ emilimine sahiptir ve bunların hepsi onu mükemmel bir dolgu maddesi yapar. Kaolin ayrıca macun ve sızdırmazlık maddelerindeki pigmentlerin uzatılmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur.

Kaolin, yapıştırıcılarda ıslak mukavemet, beyazlık ve film mukavemeti sağlarken aynı zamanda akışı da korur. Genel mukavemeti ve dayanıklılığı artırmak için alt tabakayı doldurmaya yardımcı olur. Ek olarak, kaolin büzülmeyi azaltır ve viskozite modifikasyonunu kontrol ederek, sızdırmazlık maddelerinin üretiminde gerekli bariyer özelliklerini iyileştirirken bağlanma yeteneklerini artırır. Tüm bu özellikler, yapıştırıcı ve sızdırmazlık ürünlerinin maliyet etkinliğini artırır.

Yapıştırıcılarda, sızdırmazlık maddelerinde ve macunlarda kaolin kullanımları hakkında daha fazla bilgi için bugün AMI ile iletişime geçin.

Boya ve Kaplamalarda Kaolin

Yüksek performanslı ve uzun ömürlü boyalar ve kaplamalar üretmek için üreticilerin pigmenti uzatan ve karışımı sabitleyen katkı maddelerine ihtiyaçları vardır. Kaolin ürünleri astarlardan ve ahşap boyalarından emayelere ve sızdırmazlık maddelerine kadar birçok uygulamada faydalıdır.
Kaolin, boyaların ve kaplamaların görünümünü iyileştirerek parlaklık ve parlaklık kontrolü ile emaye dayanıklılığını artırır. Kaolin ayrıca gelişmiş beyazlık ve parlaklık için idealdir. Belirli boyalar ve kaplamalar için kaolin, ürünlere gelişmiş korozyon ve ovma direnci gibi ek özellikler kazandırmak için de mükemmeldir.

Estetik özelliklerinin yanı sıra, kaolin performansı artıran faydalar da sunar. Kaolin çökmeyi önlemeye yardımcı olur ve uzun ve istikrarlı bir raf ömrü sağlar. Kaolin bazlı kaplamalar ve boyalar iyileştirilmiş dağılım, pürüzsüzlük ve kararlılığa sahip olabilir. Ayrıca, özellikle otomotiv ve trafik boyaları gibi uygulamalarda hava koşullarına dayanıklı olabilirler.

Atıksu Arıtımında Kaolin
Atıksu arıtma tesislerinin, kirleticileri ve toksinleri gidermek ve temiz, içilebilir suyu su döngüsüne geri döndürmek için kaolin gibi güvenli ve etkili kimyasal işlemlere ihtiyacı vardır.

Bir çalışma, kaolinin klorür ve demir dahil olmak üzere atıksudan çok sayıda kirleticiyi gidermede oldukça etkili olduğunu bulmuştur. Kaolin, özellikle metal iyonlarını adsorbe etmede üstün adsorpsiyon özelliklerine sahiptir. Çalışma, nihayetinde altı tekrarlanan uygulamadan sonra bile kaolinin mükemmel geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir özellikler göstermeye devam ettiğini ve bu nedenle ağır metallerin atıksu gideriminde uygulanması için uygun bir işlem olduğunu bulmuştur.

Atıksu arıtma süreçlerinin işletilmesi çok pahalı olduğundan, bu operasyonların uygulanabilirliği için uygun maliyetli seçenekler bulmak çok önemlidir. Kaolin ürünleri, geleneksel atıksu arıtma minerallerine uygun fiyatlı ve pratik bir alternatif sunabilir.

 

 

 

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle