İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderFORMALDEHİT, Formaldehyde, Fannoform, Formalith, Formic Aldehyde, Formol, Fyde, 50-00-0, 8013-13-6
Molekül Formülü: CH2O
Erime –Kaynama noktasi: -15,-21 C (%37 saflıkta)
Molar ağırlığı: 30,026 g/mol
Aldehitlerin en basit üyesidir.
Diğer ismi Metanal'dir.
Karbonil grubunun boş olan iki bağına birer hidrojen bağlanmasıyla oluşur.
Zehirli bir kimyasaldır.
Kaynama noktası -15 °C ve erime noktası -21 °C’dir.
Formaldehit, genellikle % 37’lik sulu çözeltisi şeklinde taşınır veya depo edilir. Bu çözeltiye formalin denir. Formalinden, düşük basınç altında su buharlaşıp, ayrıldığı zaman, paraformaldehit meydana gelir. Bu bir polimer olup, formülü HO (CH2O)xH olan beyaz katı bir maddedir (x yaklaşık 30’dur). Bu polimer ısıtıldığı zaman, gaz formaldehide dönüşür. Bundan dolayı, gaz formaldehit elde etmek için, uygun bir kaynaktır.
Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.
Kullanım Alanları
Gübre, kağıt, kontrplak ve bazı reçinelerin üretiminde kullanılır. Ayrıca gıda koruyucusu olarak ve antiseptikler, ilaçlar ve kozmetikler gibi ev ürünlerinde de kullanılır. Formaldehite maruz kalmak cildi, boğazı, akciğerleri ve gözleri tahriş edebilir. Yapı malzemeleri ve yalıtım; Tutkallar, kalıcı pres kumaşlar, boyalar ve kaplamalar, cilalar ve kağıt ürünleri gibi ev ürünleri; Bazı ilaçlarda, kozmetiklerde ve bulaşık yıkama sıvıları ve yumuşatıcılar gibi diğer tüketici ürünlerinde kullanılan koruyucular; ve. Gübreler ve pestisitler.
37 formaldehit çözeltisi yaklaşık %15 metanol de içerdiğinden, kaplar ısı ve alevden uzakta, onaylı bir yanıcı saklama dolabında saklanmalıdır. Büyük hacimli kapları (> 4L) her zaman ikincil bir muhafaza içinde alçak bir rafa yerleştirin.
Kimyasal saklama dolabı eğitim kurumlarında kimyasal ve laboratuvar depo alanlarında malzeme dolabı olarak kullanılmaktadır. Saklama dolaplarının rafları sızdırmaz bir şekilde üretildiği için sıvı sızıntısının önüne geçmektedir.
- Madenin buharı, kaşıntıya, gözlerde kızarmaya, ve sulanmaya ve sebep olur.
- Burunda tıkanıklığa,
- Boğazda gıcık ve yanmaya hissi,
- Mide bulantısı,
- Astım krizleri,
- Alerji,
- Horlama,
- Sinüzit
- Deri döküntüsü
- Uyuklama ve baş dönmesi gibi gün içerisinde sosyal yaşantıyı olumsuz etkileyecek zararlar verir.
- Formaldehit 'in kimyasalının verebileceği en büyük zararlardan biri ise kanser riski taşımasıdır.