Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

SODYUM SÜLFAT, Sodyum Sulfat, Sodium Sulfate, Thenardite, Sal Mirabilis, Mirabilite, 7757-82-6, 15124-09-1, Sodyum Sülfat (Rafine)

SODYUM SÜLFAT, Sodyum Sulfat, Sodium Sulfate, Thenardite, Sal Mirabilis, Mirabilite, 7757-82-6, 15124-09-1

Görünümü : Beyaz kristal katı toz
Kimyasal Adı : Sodium Sulfate, Thenardite, Sal Mirabilis, Mirabilite
Kimyasal Formülü : Na2SO4

Özellikler:
CAS Numarası: 7757-82-6
Formülü: Na2SO4
Molekül Ağırlığı: 142,04 g/mol
Yoğunluk: 2,664 g/cm3
Erime Noktası: 884 °C

Sodyum sülfat, nötr olan bir tuzdur çoğunlukla acı ve tuzlu suyu olan göllerde katı şeklinde mevcut olan maden yataklarında ve kimyasal yan ürün halinde elde edilebilmektedir.Doğal olan sodyum sülfat içeriğinde hiç bir çinko, arsenik, kurşun ve krom gibi diğer ağır metalleri ve toksik minerallerde mevcut olmamaktadır. Sodyum sülfat pek çok sektörde uygun ürünlerin yapılmasında katkı maddesi olarak hem doğal hemde sentetik şeklinde tercih edilmektedir. Doğada mevcut olan sodyum sülfat (Na2S04) bileşiklerinde bulunmaktadır.

Sodyum sülfat, bu şekilde katı olarak bulunan sodyum sülfat katı şeklindeki maden cevherlerinin çözünmüş olan sıvıların ve başka ham maddelerinde işlenmesi, değerlendirilmesi sonrasında kullanıma hazır olmaktadır. Özellikle sektörlerde ana madde olarak kullanılan sodyum sülfat nötr bir tuz olmasından dolayı tercih edilmektedir. Genel olarak sanayi dalında sodyum sülfatın kullanılabilir özelliğinin olmasının sebebi ise diğer suda eriyen maddelerle hiç benzememesinden dolayı kullanılmasıdır.

Genellikle sodyum sülfat, tamamen doğal kaynaklardan temin edildiği gibi aynı zamanda materyallerinde edilmeleri sonucunda diğer bir yan ürün yani sentetik sodyum sülfat şeklinde de temin edilmektedir. Çoğunlukla sentetik olarak üretilen sodyum sülfatta kendi ana üretim kalıntıları çok az miktarda da olsa kalmaktadır.

Kullanım Alanları

  • Kağıt sektörü, özellikle kağıdın en önemli maddesi olan selüloz ve sodyum sülfatın imalatında elyaf pişirilerek kullanılan çok önemli bir kimyasal maddedir.
  • Deterjan sanayisi, sodyum sülfatın ilk olarak tercih edildiği kullanım alanı deterjan sanayisidir. Çünkü sodyum sülfat katı deterjanların ve toz granüllerin formülünde dolgu maddesi şeklinde mevcut olmaktadır. Genellikle deterjanlarda mevcut olan sodyum sülfat %16 civarında bulunmaktadır fakat bazı durumlarda bu oran yaklaşık olarak %40 civarında olabilmektedir.
  • Cam sektörü, özellikle cam malzemesinin oluşturulmasında en büyük rol sodyum sülfata aittir.
  • Tekstil boyama, çoğunlukla bu alanda sodyum sülfat boyanın kumaşa tamamen homojen olarak geçmesinde yardımcı olmaktadır.
  • Kâğıt sanayinde selüloz yapımında elyafın pişirilmesinde kullanılan en önemli kimyasaldır.
  • Deterjan sektöründe % 25 oranında kullanılmaktadır. İçerisinde hiçbir toksik madde içermemesinden dolayı ve doğal pH değeri elde edilmesi bu sektörde oldukça büyük önem arz eder. Deterjan sektöründe dolgu maddesi olarak kullanılır.
  • Cam sanayinde cam hamurunun oluşumunda kullanılmaktadır. Cam üretiminde % 3 oranında sodyum sülfat tüketilmektedir.
  • Tekstil boyamada boyanın tekstil yüzeyine homojen bir şekilde geçmesini sağlamaktadır.
  • Kimya endüstrisinde potasyum sülfat, alüminyum sülfat, sodyum silikat, sodyum sülfür gibi kimyasalların eldesinde kullanılır.

Sodyum Sülfat doğada çeşitli mineraller halinde bulunan, nötral bir tuzdur.

 “Na2SO4” formülü ile gösterilen Susuz Sodyum Sülfat, doğada çoğunlukla acı ve tuzlu suyu olan göllerde, katı şeklinde maden yataklarında bulunmasının yanında, bazı kimyasal yöntemlerle üretilen ürünlere ilave yan ürün niteliğinde sentetik şekilde de elde edilebilmektedir.

Çardak – Denizli’de bulunan Rafine Sodyum Sülfat Üretim Tesislerimizde %99.5 saflıkta Anhydrous (susuz) Doğal Rafine Sodyum Sülfat (Na2SO4) üretimi yapılmaktadır.

Doğal Rafine Sodyum Sülfat üretimi için gerekli hammadde (Kristal Sodyum Sülfat),Denizli – Afyonkarahisar il sınırları arasında yer alan imtiyaz sahibi olduğumuz Acıgöl maden sahalarımızda mevcut havuz işletmelerinde %100 doğal yöntemler ile üretilmektedir.

Rafine Sodyum Sülfat üretim tesisimizde prosese hammadde olarak Doğal Ham Kristal Sodyum Sülfat dışında, ilave hiçbir organik& inorganik kimyasal madde girdisi yoktur. İNDİTEX ve EKOTEKS kriterlerine de uygundur.

Tüm bu avantajlar pek çok sektörde Doğal Sodyum Sülfatın tercih edilmesinin sebebidir.

Rafine Sodyum Sülfat, 25 Kg.ve 50 Kg.’lık P.P. Çuvallar ile, 1000 Kg ve1250 Kg.’lik Big Baglere paketlenerek müşterilere sevk edilmektedir.

Doğal Sodyum Sülfat’ın Avantajları…

Doğal Sodyum Sülfat içeriğinde, çinko, arsenik, kurşun ve krom v.b. ağır metal ve toksik mineraller bulunmamaktadır. Bunun haricinde Doğal Sodyum Sülfat pH değeri 6.5 – 8 aralığında olması hiçbir şekilde asidik karakter içermediğini de göstermektedir.

Doğal Sodyum Sülfatın, Sentetik Sodyum Sülfata göre diğer üstünlükleri de şu şekildedir;

  • Kokusuz, akıcı, beyaz kristal yapılı, homojen bir üründür.
  • Minimum % 99.0 oranında saf bir üründür.
  • Suda kolay çözünür ve yüksek oranda çözünürlüğe sahiptir.
  • pH oranı 6.5 – 8.0 aralığında olup, çözeltisi nötrdür. (Asidik & Bazik etki göstermez)
  • Toksik herhangi bir kimyasal içermez. Tehlike sınıfına dahil değildir.
  • Yanıcı olmayıp, yangın söndürücü özelliği vardır.
  • Kapalı ve nemsiz ortamlarda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir.

Doğal Sodyum Sülfat’ın kullanım alanları

Sodyum Sülfat, başta deterjan olmak üzere, tekstil boyama, cam, kağıt, Gübre, Yem ve çeşitli kimyasal maddelerin üretiminde kullanılmaktadır.

*  Deterjan Sanayi

Doğal Rafine Sodyum Sülfat, toz deterjan üretiminde önemli bir kullanıma sahiptir. İnsan, hayvan, bitki sağlığı ile çevreye zarar verici toksik ve zararlı diğer kimyasalları bünyesinde bulundurmamakta ve nispeten yoğunluğu yüksek ve ekonomiktir. Toz deterjanların formüllerinde dolgu maddesi olarak bulunur ve deterjan üretim maliyetini optimize eder. Toz deterjan içinde nem dengesini korur ve topaklaşmasına engel olur. Sodyum sülfat nötr, diğer katkı maddeleriyle uyuşabilen, korozif olmayan ve çevreye zarar vermeyen bir bileşik olup, deterjan üretiminde tercih edilmektedir.

Doğal ve suda kolay çözünmesi ve çevreye zarar vermemesi nedeniyle güvenle kullanılmaktadır.

 *  Tekstil Sanayi

Doğal Sodyum Sülfat, tekstil sektörü, boyama prosesi sırasında, sağladığı avantajlar ve üstünlükler nedeniyle, ciddi bir kullanıma sahiptir. Boyanın kumaşa tamamen homojen ve sağlıklı biçimde geçmesini sağlar.

Tekstil sektörü, boyama prosesinde Sodyum Sülfat’a ikame olarak Sodyum Klorür sulu çözeltisi de kullanılmaktadır. Ancak aşağıda da belirtilen üstünlükleri nedeniyle, Sodyum Sülfat, tekstil boyama prosesinde daha çok tercih edilmektedir...

 Tekstil Boyamada Sodyum Sülfat Kullanım Avantajları:

1.     Sodyum Sülfat özellikle koyu ton renklerde (kırmızı, lacivert, koyu mavi, siyah ve turkuaz renkler) aglomerasyon riskini ortadan kaldırmaktadır.

2.     Suda yüksek oranda çözünme özelliği sayesinde homojen çözelti elde edilmesini sağlar.

3.     Birçok boyarmadde sınıfı için yapılan boyamayı düzgünleştirici, boyarmadde alımını yavaşlatıcı veya hızlandırıcı olarak kullanılır.

4.      Boyarmaddenin kumaş liflerine daha kuvvetli bağlanmasını (fiksajlama) sağlar.

5.     Doğal ve Rafine ürün olması nedeniyle, % 99,0 safiyeti sahiptir. Bu da sürekli yüksek kalitede standart ürün kullanmanızı sağlar.

6.     Doğal bir ürün olması nedeniyle, boyama kalitesini bozacak ve insan sağlığına zararlı ağır metal, organik ve inorganik kimyasallar içermez.

7.     Kaliteli boyama olanağı sağlaması, müşteri memnuniyetinin yükselmesini sağlamaktadır.

*  Cam Sanayi

Sodyum Sülfat, Cam üretimi sırasında cam hamurunun oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Cam üretiminde % 3 oranında Sodyum Sülfat kullanılmaktadır.

*  Kağıt Sanayi

Kağıdın hammaddesi olan selüloz, kağıt sanayinin temel hammaddesi olması nedeniyle dünya ekonomisinde çok önemli yeri vardır. Sodyum sülfat selülozun üretiminde elyafın pişirilmesinde kullanılan en önemli kimyasallardan biridir.

Yem Sanayi

Hayvanlarda sindirim sistemine yardımcı olması nedeniyle, hayvan yemi üretiminde yardımcı besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.

*  Çeşitli Kimyasal Maddelerin Üretiminde

Rafine Sodyum Sülfat; Sodyum Sülfür (Zırnık), Sud Kostik, Potasyum Sülfat, Alüminyum Sülfat gibi kimyasalların üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır.

 

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle