İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderMolekül Formülü (Hidroflorik Asit); HF
Molekül Ağırlığı; 20.01 g/mol
Kimyasal Adı; HF
CAS Numarası; 7664-39-3
Hidroflorik Asit’in kimyasal formülü HF’dir. Molaritesi ise 20.01 g/mol’dür. Hidrojen florür bileşiği gaz haldedir lâkin, HF ‘nin suda çözelti oluşturulmuş formudur. Hidrojen florür’ün (HF) sudaki çözeltisine hidroflorik asit ismi verilir. Florür içeren kimyasal bir bileşiktir. Hidrojen florür (HF) su ile seyreltilirse farklı konsantresyonlarda ürün elde edilmektedir. Hidroflorik Asit, renksiz bir gaz, dumanı tüten bir sıvı veya su içinde eritilmiş halde bulunabilir. Hidrojen florür 2 atomlu basit bir yapıya sahip moleküldür.
H-F
H—–F
Hidrojen florür, florür’ün elektronegatifliginin yardımı ile kutuplanma yapar ve Hidrojen’in(H) kolayca ayrışmasını sağlar bu sayede Hidroflorik Asit meydana gelir.
Saf Hidrojen florür (HF) 25 °C de(Oda sıcaklığında) 1.15 g/L yoğunluğa sahip olan renksiz bir gaz ya da 0.99 g/L renksiz bir sıvı olarak (20 ° C altında ki sıcaklıkta) bulunabilir. Kaynama noktası, erime noktası ve yoğunluğu, çözeltisindeki hidrojen florür(HF) konsantrasyonuna bağlıdır.
Hidroflorik Asit genel olarak zayıf asit kategorisinde yer alır. Ama etkileri son derece kuvvetlidir. Konsantre halde bulunan çözeltisi son derece reaktiftir. Korozif etkilere sebep olan asit kategorisindedir. Bu kimyasal, bazlar, asitler ve oksidan ajanlar ile çok hızlı etkileşime girebilir. Reaktif düzeydeki, Kimyasal tepkimeye girme eğilimi en fazla olan olan formudur.
Hidroflorik Asit’in bulunduğu alanda doğal bir felaket meydana gelmesi durumunda veya depolandığı ambalajın zarar görmesi durumunda ambalaj dışına kimyasal gaz (HF) veya sıvı salınımı yapmaktadır. Bunun sonucunda yüksek düzeyde Hidroflorik Asit’e maruz kalmanıza neden olabilir.
Hidroflorik Asit’e maruz kalan kişinin cildinin iç tarafına çok kolay bir şekilde sızarak dokuları yok edebilir. Bu asit orada nüfus ettiği hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olmaktadır.
Ciddi derecede zehirlenmelere neden olabilir. Bunun derecesi maruz kalan kişinin yaşı, daha önce karşılaştığı sağlık sorunları, Hidroflorik Asit’in vücuttaki izlediği yol ve kişinin maruz kalma süresine bağlıdır.
Hidroflorik Asit dumanına maruz kalan kişinin akciğer dokularında zarar meydana gelebilir. Bu kimyasala maruz kalma sonucunda akciğerin şişmesi ve burada sıvı birikmesi sonucu pulmoner ödem oluşması görülebilir.
Cilde temas etmesi durumunda bir kaç saat fark edilmeyebilir. Bundan dolayı cilt ülseri oluşturan yanıklara neden olur.
35 Kg’ lık mavi veya beyaz bidonlarda, 235 Kg’ lık büyük varillerde depolanır. Ama diğer asitlere nazaran daha tehlikeli bir asit olarak görüldüğünden kaynaklı olarak küçük ambalajlar tercih edilmektedir. Çünkü büyük ambalajların taşınması ve başka küçük ambalajlara aktarılması bir o kadar da zordur. Hidroflorik Asit düşük sıcaklıklarda kaynama noktasına sahip olduğundan dolayı Güneş ışığında bekletilmesi son derecek tehlikelidir.
Hidroflorik Asit’e maruz kalmış bir kişi eğer havada gaz var ise buradan derhal ayrılmalıdır. Gaz salımı kapalı bir yerde meydana gelmiş ise mutlaka orası terk edilmelidir. Bu madde çok az miktar da bile ciğerlere solunması durumunda uzun süren akciğer hastalıklarına neden olabilir.
Hidroflorik Asit’in temas ettiğini veya döküldüğünü hissediyorsanız, mutlaka elbiselerinizi çıkarmalısınız.
Cildinize temas etmiş ise bol su ile yıkayınız. Gözlerinizi yaktıysa ve görmekte zorlanıyorsanız sade su ile yıkamalısınız.
Araç yıkama sistemlerinde kullanılması amacıyla üretilen kimyasalların formülasyonlarda Hidroflorik asit kullanılır. Araç jantlarında biriken lastik tozu gibi tortular çıkarılması için hidroflorik bazlı temizlik kimyasalları, püskürtme işleminde, sonda mekanik işlem ile basit bir şekilde çıkarılmaktadır. Bu şekilde üretilen jant temizleyicilerden iyi bir verim alınmaktadır.
Çok aşındırıcı olmasından kaynaklı, oto şampuanlarında alternatif bir formülasyon arayışlarını ortaya koymuştur. Buradaki en önemli özellikler, polimer partiküllerinin, jantlardan veya yapıştığı alandan kaldırılmasını sağlayacak özelliklere sahip olmasıdır
Bunlar arasında HF ile en iyi belirleyici özelliklere sahip olan kimyasal amonyum biflorür’dür. Amonyum Bi florür’ün, Hidroflorik asit’e kıyasla daha güvenli olduğu tespit edilmiştir. Güvenli olmasının yanında araç jantlarını da parlatma etkisine sahip olması avantajdır.
Otomobillerin fren balataları ve lastik aşınmaları sebebiyle araçların disklerinde tortular meydana gelir bunların temizlenmesi için Hidrojen Florür çözeltisi yüzey aktif maddelerle birleştirilerek uygulanır.