İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderE150D Karamel, Amonyum sülfit karamel, Sıvı Gıda Boyası, 8028-89-5
CAS No.: | 8028-89-5 |
---|---|
EINECS: | 232-435-9 |
Dünya çapında en çok kullanılan doğal renklendiricilerden biri olan karamel, karbonhidratların kontrollu bir şekilde yüksek derecelerde ısıtılması ile elde edilir Karamel ısıya,ışığa ve pH’a karşı mükemmel bir dayanıklılık gösterir.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre karamel çeşitleri şunlardır.
E150a – Sade karamel
E150b – Kostik sülfit karamel
E150c – Amonyum karamel
E150d – Amonyum sülfit karamel
E150a-d KARAMEL;
E150a Alkali karamel, Sınıf I karamel
E150b Alkali-sülfit karamel, Sınıf II karamel
E150c Amonyak karamel, Sınıf III karamel
E150d Sülfit-amonyak karamel, Sınıf IV karamel
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
-E150c ve E150d'nın kullanılmasıyla yan etkileri belirlenmiştir
-Fazla miktarlarda yenilmesinden sonra bağırsaklarda problemler meydana gelebilir.
-Bazı araştırmalar karamelin kansere sebep olabileceğini söylesede henüz kanıtlanmıştır.
-Karışımlarının karmaşık bileşikleri yüzünden toksikoloji testlerinde hala incelenmektedir.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
-Bira,
-Kahverengi ekmek, çörek, çikolata, bisküvi,
-Öksürük damlası
-Likör ,brendi rum, bira ve viski,
-Şekerlemeler,
-Patates cipsi,
-Tatlı,
-Börekler,
-Balık ve kabuklu deniz ürünleri konserveleri ,
-Dondurulmuş tatlılar ve meyveler
-Glukoz tabletleri,
-Sos
-Dondurma,
-Turşu,
-Alkolsüz içecekler
-Sirke
-Şarap…
E151 PARLAK SİYAH BN;
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
-Histamini serbest bırakarak astım belirtilerini yoğunlaştırır,
-Aspirine karşı duyarlılığı arttırır,
-Çocuklarda hiperaktiviteye yol açabilir,
-Bağırsaklarda, bakteriler tarafından zararlı bileşenlere dönüştürülebilir, bu nedenle ADI'li çok düşük ve kullanımı sınırlıdır.
=>Norveç, Finlandiya, Kanada, Japonya ve İngiltere’ de kullanımı yasaklanmıştır.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
-Hazır kekler,
-Süt aromalı içecekler,
-Tatlılar,
-Dondurma,
-Meşrubat…
E153 KARBON;
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
Kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur. Anti-diarrhoeal ajanı olarak tıpta kullanılır.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
Birçok üründe kullanılabilmesine rağmen suda çözünmemesi nedeniyle kullanımı sınırlıdır.
E154 KAHVERENGİ FK;
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
-Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır.
-Histamini serbest bırakarak astım belirtilerini yoğunlaştırır,
-Aspirine karşı duyarlılığı arttırır,
-Çocuklarda hiperaktiviteye yol açabilir…
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
- Bazı balık ürünlerinde kullanılır.
E155 KAHVERENGİ HT;
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
-Histamini serbest bırakarak astım belirtilerini yoğunlaştırır,
-Alerjik reaksiyonlara neden olabilir,
-Aspirine karşı duyarlılığı arttırır,
-Çocuklarda hiperaktiviteye yol açabilir…
=>Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, İsviçre ve İsveç’de kullanımı yasaklanmıştır. Avusturalya’ da çikolata aromalı süt yapan firmalar kullanmaktadır.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
-Şekerleme ve fırın ürünleri ile kullanımı sınırlandırılmıştır.
E160a ALFA, BETA VE GAMA KAROTEN;
GÖZLENEBİLECEK YAN ETKİLERİ;
-Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.
-Yüksek konsantrasyonları deride sararmayla sonuçlanır.
-Karoten A vitamini kaynağı olduğundan (2 kısım karoten 1 kısım vitamin A'ya eşittir), yüksek konsantrasyonları vitamin A toksititesi belirtilerine yol açar.
KULLANILDIĞI ÜRÜNLER;
-Margarin,
-Süt ürünleri,
-Kahveler,
-Meyveli yoğurtlar,
-İçecekler,
-Birçok farklı ürün çeşidi…
Kimyasal Adı: Amonyum sülfit karamel
Amonyum ve sülfit içeren bileşiklerin varlığında şekerin yüksek ısıda ısıtılıp yakılmasıyla elde edilir. Suda çözünür ve yağda çözünür olmak üzere 2 gruba sahiptir.
Kullanım Alanları: Yağlı sütlü buz, yumuşak jöle şekerleme, hazır çorba, et ve tavuk suyu tabletleri, çikolata, nar ekşili sos, kola, meyve aromalı içecek, enerji içeceği gibi ürünlerde renklendirici ve aroma verici olarak kullanılmaktadır.
Boya E 150d de dahil olmak üzere şeker tebeşirleri, karbonhidratların (örneğin, glikoz şurubu, sukroz, invert şeker veya glikozun) 120 ila 150 dereceye ısıtılmasıyla üretilen maddelerin karmaşık karışımlarıdır. Bazı karamel ampuller için - E150 a ila E 150d - asitler, alkaliler ve tuzlar, sülfitler ve / veya amonyum bileşikleri karamelleşmeyi hızlandırmak için kullanılabilir. E 150d'de sülfit ve amonyum bileşikleri kullanılır, bu nedenle amonyum sülfit veya amonyum sülfit karamel adı verilir.
Bazı sınırlamalar boya E 150d için geçerli değildir, ancak yalnızca katkı maddelerinin kullanımına izin verilen yiyeceklerde kullanılabilir.
E150d boya birkaç yıl önce Kaliforniya eyaleti kavurma ile üretilen ve belirli karbonhidrat varyantlarında (E 150c ve E 150d) bir yan ürün olarak dahil edilebilecek 4-metilimidazol (4-MEI) ürettiğinde kireçlenmeye başladı. kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Sonuç olarak, ABD'deki Coca Cola ve Pepsi gibi duş devleri formüllerini uyarladılar. Avrupa'da, boyaya hala izin verilmektedir, onaylanan değer Kaliforniyalıların 1.500 katından daha yüksektir.
Kahverengi içme duşuna ek olarak, bu ürünler genellikle E150d boyasını içerir, örneğin: