E450, Sodyum Asit Pirofosfat, Sodyum Asit Pyro Fosfat, SAPP, Disodyum Pirofosfat, 7758-16-9,
Molekül Formülü (Sodyum Asit Pirofosfat) ;Na2H2P2O7
Molekül Ağırlığı;221,936 g/mol
CAS Numarası;7758-16-9
Sodyum Asit Pirofosfat veya Disodyum Pirofosfat, fosfat grubu kimyasalları içerisinde yer almaktadır. Gıda renklenmesini önleyen ve gıdalarda mayalama işlemine yardımcı yenilebilir fosfor tuzlarındandır.
Genel olarak Disodyum Difosfat olarak ta tabir edilmektedir.
Sodyum Asit Pirofosfat E Kodu= E 450
Diğer İsimleri :
- Disodyum Pirofosfat
- Polifosforik Asitler, Sodyum Tuzları
- Disodyum Dihidrojen Pirofosfat
- Sodyum Polifosfat
- Difosforik Asit, Sodyum Tuzu
- Disodyum Dihidrojen Difosfat
- SAPP
- Disodyum Difosfat
- E 450
- Polifosforik Asitler, Sodyum Tuzları
- Pirofosforik Asit, Disodyum Tuzu
- Disodyum [Hidroksi (oksido) fosforil] Hidrojen Fosfat
- Disodyum
Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri :
Beyaz görünümlü toz ve kristal yapıdadır. Topak yapıdadır. Kokusuz bir bileşiktir.
Suda çözünebilen bir kimyasaldır.
Sodyum Asit Pirofosfat (SAPP) pH 3.7 ile 5.0 arasında bir aralığa sahiptir.(% 1 lik bir çözelti içerisinde)
Erime noktası 600 °C nin üzerindedir.
Kararlılık olarak yapay ve stabildir.
Yoğunluğu 1.1-1.3 g/mlt dir.
SAPP çözünürlük olarak 0 °C de yaklaşık 100 gram suda 11.9 g çözünürlüğe sahiptir.
Kaynama noktası bilinmemektedir.
Raf ömrü yaklaşık 2 yıldır. Bu süreden sonra işlevselliğini kaybetmektedir.
Sodyum Asit Pirofosfat Kullanım Alanları :
- Pişirme endüstrisinde mayalama reaksiyonlarının oranlarını belirlemek için sodyum asit pirofosfat kullanılır.
- Gıdalarda pH düzenleyici özelliğinden dolayı bu alanda pH dengesini sağlamak için kullanılır.
- Konservelerde, deniz ürünlerinde, dondurulmuş balık filetolarında, dondurulmuş kabuklu meyvelerde kullanılmaktadır. Buradaki kullanım amacı tamponlama ve şelatlama kimyasalı olarak kullanılır.
- Kekler, gofretler, kek hamurları, soğutulmuş hamur, pişirme unları ve karışımlarında kullanılmaktadır.
- Sekestrasyon maddesi olarak patates ürünlerinin işlenmesinde kullanılmaktadır.
- Sosisli sandviç eti ve gövdesinde renklendirme yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
- Yengeç etlerinin işlenmesinde Sodyum Tripolifosfat, su ve SAPP 28 kullanılarak pH 4.5, pH 5.5 düzeyindeki cözeltilerde yengeci keserken oluşan kesme mukavemetini artırmaktadır. pH 5.5 düzeyindeki cözeltilerde pişirme kaybı min. düzeye düşmüştür. Bu amaçla kullanılır.
- Pişmiş et ürünlerinin imalatında su tutması amacıyla (su tutucu) kullanılır.
- Gıdalarda güçlendirici madde olarak, sosislerin daha sıkı olması için, daha az yağlı olması için, sosis ürünlerinde tuz, duman ve baharat katkısı sağlamak için kullanılmaktadır. Sodyum Asit Pirofosfat (SAPP) ekşi tatları yoğunlaştırır ve kokuları azaltır.
- Böbrek taşlarını önlemek için üretilen ilaçların formülasyonlarında kullanılır.
- Cilt tedavisi için kullanılan ilaçların imalatında kullanılmaktadır.
- Entorotoksin büyümesini sağlamak amacıyla kullanılır.
- Sıvı halı şampuanı üretiminde SLS (Sodyum Lauril Sülfat) ile birlikte alkali kimyasal olarak Sodyum Asit Pirofosfat (SAPP) kullanılır.
- Tavuk karkaslarında kullanımı raf ömrünün uzatılmasını 1veya 2 gün artırmaktadır. Aynı zamanda Sodyum Tripolifosfat da kullanılır.
- Süt ve deri imalatında kullanılmaktadır. Deri imalatında, deride bulunan kemer üzerindeki demir lekelerinin çıkarılmasında kullanılmaktadır. Süt üretiminde ise Sülfamik Asit ile karıştırılarak temizleme yapmak amacıyla önemli etkilere sahiptir.
- Kimyasal stabilizasyon olarak, metal temizleme için ve çamur sondajında kullanılmaktadır.
- Petrol kuyusu sondaj çalışmalarında kullanılır. Hidrolik kırma işlemleri için, petrol sahasında arıtma sıvılarının üretiminde kullanılmaktadır.
- Petrol üretiminde de kullanılmaktadır. Sodyum Asit Pirofosfat(SAPP) buradaki kullanım amacı petrol kuyusu sondaj çamurlarında dispersan olarak kullanılmaktadır.
- Patates gibi çok değerlikli metal iyonları içeren gıda ürünlerinde kararmayı önlemek ve kompleks yapı oluşturarak metal iyonlarının çıkarılmasını sağlamak için sekestran ajan olarak kullanılır.