İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderE950, ACESULFAM K, Asesülfam Potasyum, Acesulfame Potassium, Acesulfam K, Yapay Tatlandırıcı, Acesulfamum Kalicum, Sweet One, 24938-91-6, 55589-62-3
Acesulfam K (Acesulfam Potasyum), şekerin yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcıdır. Şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır, ancak vücutta sindirilmeden atılır, bu da ona kalorisiz bir özellik kazandırır. Bu nedenle, düşük kalorili içeceklerde, tatlılarda, çikolatalarda ve diğer işlenmiş gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
Acesulfam K, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi önemli sağlık otoriteleri tarafından güvenli kabul edilmektedir. Ancak, bazı insanlar bu tatlandırıcıyı hassasiyet gösterebilir veya sindirim sorunları yaşayabilir. Genel olarak, belirli bir tüketim sınırı yoktur, ancak yine de önerilen dozajın aşılmaması gerekir.
Acesulfam K, genellikle diğer tatlandırıcılarla (örneğin aspartam veya sukraloz) kombinasyon halinde kullanılır, çünkü bu karışımlar, tatları daha dengeli hale getirebilir ve acılık gibi olası yan etkileri azaltabilir.
Acesulfam K, bazı diğer isimlerle de bilinir. Bunlar, genellikle ticari markalar veya kimyasal isimlerdir. Acesulfam K'nin yaygın olarak kullanılan diğer isimleri şunlardır:
Genel olarak, Acesulfam K, tatlı bir tat arayan ve kalori alımını sınırlamak isteyen kişiler için popüler bir alternatif olarak öne çıkmaktadır.
Acesulfam K'nin CAS (Chemical Abstracts Service) numarası şu şekildedir: 24938-91-6
The CAS (Chemical Abstracts Service) number for Acesulfame K is 55589-62-3.
CAS No: 55589-62-3
Asesülfam K tatlandırıcılardan biridir. Adındaki “K” potasyum tuzu anlamına gelir. Tatlandırıcılar, çok az enerji sağlayan veya hiç enerji vermeyen, ancak tatlandırma gücü çok yüksek olan sentetik veya doğal maddelerdir. E 950 sofra şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Ağırlıklı olarak sakız ve içecekler gibi düşük şekerli gıdalarda ve şeker hastalarına özel ürünlerde kullanılır.
Asesülfam K, 1960’lı yılların sonlarında Almanya’da keşfedilmiştir, asetoasetik asit türevlerinden kimyasal reaksiyonla elde edilen karbon, hidrojen, oksijen, potasyum ve kükürtten oluşan bir bileşiktir. Üretim sırasında, pişirme ve pişirme sırasında olduğu gibi ısı etkisi altında bile sabit kalan ve suda yüksek oranda çözünür olan beyaz kristaller oluşur.
Şu anda Avrupa’da toplam on iki tatlandırıcı ruhsatlandırılmıştır. Sofra şekerinden 600 kat daha tatlıdırlar. Bir örnek sukralozdur. Birden fazla tatlandırıcı bir araya getirildiğinde tatlılık daha lezzetli hale gelir. E 950’nin tatlı tadı çabuk algılanır ama aynı hızla kaybolur.
Çoğu tatlandırıcı, tatlılıklarını kaybetmeden veya değiştirmeden uzun süre saklanabilir. Bir istisna aspartamdır.