Kalsiyum Propiyonat, Propanoik Asit, Kalsiyum Propanoat, Kalsiyum Propanoat, E 282, 4075-81-4
Molekül Formülü (Kalsiyum Propiyonat); C6H10CaO4
Molekül Ağırlığı; 186.22 gr/mol
Kimyasal Adı; Kalsiyum Propiyonat
CAS Numarası; 4075-81-4
Kalsiyum tuzu ve propanoik asit olarak bilinen kalsiyum propiyonat’dır. Soluk kokulu beyaz bir toz özelliğindedir.
Gıda antifungal ajan olarak kabul edilen propanoik asitin kalsiyum tuzudur.
Kalsiyum Propiyonat hayvan metabolizmalarında normal bir ara üründür. Ve hayvanlar tarafından güvenle yenir.
Asidik şartlar altında asetik asit kimyasalından daha güçlü özelliklere sahip iken, sorbik asitten daha zayıf özelliğe sahip olan aspergillus niger ve gaz basilleri üzerinde mayadan farklı olarak antibakteriyel etkiye sahip serbest propanoik asit üretir.
Diğer İsimleri aşağıdaki gibidir;
- 4075-80-4
- Propanoik Asit
- Kalsiyum Tuzu
- Calciumpropionate
- Kalsiyum Propanoat
- Kalsiyum Dipropanoat
- Böcek İlacı Kimyasalı
- Propiyonik Asit
- Propanoik Asit
- Propiyonik Asit Kalsiyum Tuzu Hidratı
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :
Soluk kokulu beyaz toz veya monoklinik kristaller formunda bir kimyasaldır.
Kararlılık olarak oda sıcaklığında kararlıdır. Lakin sıcaklık artması durumunda kararlılığı etkilenmektedir.
Higroskopik özelliğe sahiptir. Güçlü oksitleyici özelliğe sahip kimyasallarla uyuşmamaktadır.
Kalsiyum Propiyonat pH’ı 6.0 ile 9.0 aralığındadır.
Isıtıldığında ayrışma yapmaktadır. Bu sırada ayrışır ve asitli duman ile tahriş edici dumanlar yaymaktadır.
Sudaki çözünürlüğü 1gr/10 mlt dir. Bu da çok iyi çözünürlük anlamına gelmektedir.
Erime noktası 300 °C dir.
Depolama sıcaklığı 30 °C altında olmalıdır.
Kalsiyum Propiyonat Kullanım Alanları :
- Kullanım alanları arasında en yoğun olan gıda alanıdır. Bu alanda hamur yapımı sırasında, ekmek, işlenmiş et, diğer unlu mamüller, süt ürünleri ve peynir altı suyu gibi gıda üretiminde koruyucu ve besin takviyesi olarak diğer malzemelerle birlikte kullanılmaktadır.
- Ekmeğin içerisindeki sodyum seviyesinin düşürülmesine yardımcı olması amacıyla bu alanda kullanılmaktadır.
- İşlenmiş sebze ve meyvelerde esmerleştirme ajanı olarak kullanılır.
- Yrine kullanılabilecek alternatif kimyasal Sodyum Propiyonattır.
- Yufka ve Ekmek içerisinde nem oranının ve pH’ın yüksek olması durumunda küf ve bakteri oluşur. Yufka ve ekmek gibi ürünlerin raf ömrünü uzatmak için potasyum sorbat veya sorbik asit ile kullanılır.
- İçecek sektöründe mikroorganizmaların çoğalmasını ve büyümesini önlemek amacıyla Kalsiyum Propiyonat kullanılmaktadır. Bu alanda inhibe edici ajan görevi yapmaktadır.
- Farmasötik alanda çok büyük etkilere sahiptir. Bu alanda toz formunda antimikrobiyal özelliklerinden faydalanmak amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında farmasötik sektöründe birçok enfeksiyonun tedavi edilmesinde anahtar rolü oynayan aloevera terapisinde küf oluşumunun geciktirilmesini sağlayacak önemli özelliklere sahiptir.
- Fotoğraf kimyasallarının üretimi ve fotoğrafik malzemelerin üretiminde işlem görür.
- Boya ve kaplama kimyasallarının imalatında,yüzey işlem maddesi olarak kaplama alanında kullanılır.
- Kozmetik ürünlerinin imalatında bakteri üremesini önlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
- Düşük mayalı fırıncılık ürünlerinin imalatında kullanılmaktadır.
- Propiyonik Asit aynı zamanda kişisel bakım ürünleri ve kozmetik ürünlerinin pH’ını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.
- İneklerde süt hummasını önlemede güçlü etkilere sahiptir.
- Hayvanlar için granül formda kuru mama üretiminde antimikotik madde olarak kullanılır. Bu uygulamada koruyucu ve küf önleyici özellikleri vardır.
- İnek yemi imalatında, köpek ve kedi yemlerinin imalatında kullanılmaktadır.
- Hayvanlar için üretilen vitamin kapsullerinde 2. Glikojen kaynağı olarak Kalsiyum Propiyonat kullanılabilir.