E300 Askorbik Asit, Ascorbic Acid, C Vitamini, Antiscorbik Vitamin, Askorbik Asit (C Vitamini), Limon Tuzu, 50-81-7
Molekül Formülü (Askorbik Asit) ; C6H8O6
Molekül Ağırlığı; 176.174 g/mol
Kimyasal Adı; Askorbik Asit (C Vitamini)
CAS Numarası; 50-81-7
Kimyasal yapı olarak 6 karbonlu bir bileşiktir. Narenciye ürünlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Diyetlerimizde gerekli olan bir besindir. Kemik ile bağ dokularını korumak için gereklidir. Biyolojik olarak bulunan aktif formu C Vitaminidir.Bir kaç metabolik yolda indirgeyici ajan ve Koenzim olarak hareket eder. Bu nedenle antioksidan özelliklerine sahiptir. Oksidan özelliğine sahip kimyasallarla şiddetli tepkime verir. Su içindeki çözeltisi orta şiddette bir asittir.
Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- Antiscorbik Vitamin
- L- Askorbik Asit (C Vitamini)
- L-threi-heks-enoik asit, gama lakton
- 3-keto-L-gulofuranolactone
- L-3-ketotreoheksuronik asot lakton
- 3-okso-L-gulofuranolactone
- C Vitamini
- L-Ksiloasüribik asit
Asekorbik Asit Kimyasal Özellikleri :
C Vitamini 400 g/L olarak suda çözünür.
Erime noktası 374 °F- 378 °F dır.
Çözünürlük bakımından, eter, kloroform, benzen eteri, yağlar ve bazı çözücüler içinde çözünmez.
Yoğunluğu 1.65 g/cm3’ tür.
Yanıcı bir kimyasaldır.
Askorbik Asit Kullanım Alanları :
- Kullanım alanları genellik tıbbi alandır. Buradaki kullanım amaçları C Vitamini kaynağı olarak kullanmaktır.
- Gıdalarda korucu olarak Antioksidan etkilere sahiptir. Yiyeceklerin renginin, dokusunun ve lezzetinin değişmesini engellemeye yardımcı olur. Kurutulmuş etlere C Vitamini ilave edersek kırmızı renklerini korumalarını sağlar.
- Kürlenmiş etlerde bulunan, kanser riskini artırabilecek nitrosaminlerin oluşmasını sağlayan reaksiyonların oluşmasını önler.
- Gıdalardan kaynaklanan hastalıkları ve gıda bozulmasını azaltacağından dolayı bakterilerin büyümesini engeller.
- Doğal bir gıda koruyucusudur.
- Soğuk algınlığı için üretilen ilaçların içerisinde psödoeferin hidroklorür hammaddesi ile birlikte 300 mg Askorbik Asit birlikte kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu uygulamada kıvamlaştırıcı bir madde ve dolgu maddesi kullanılır. Bu formülün bağlayıcı maddesi polivinil alkoldür.
- Yağlarda bulunan veya ortaya çıkabilecek oksidatif kokunun gecikmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
- Et işleme sistemlerinde nitrosamin oluşumunu inhibe etmek için kür ajanı olarak. Sodyum Nitrat ve Sodyum Nitrit ile sertleştirilen etlerde renk kalitesini stabil bir düzeyde tuttuğu tespit edilmiştir.
- Ekmek pişirme işlemlerinde, buğday unu ve hamur kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılır.
- İşlenmiş meyve ve sebzelerde emzimatik reaksiyonlardan dolayı meydana gelen kahverengileşmeye karşı korumak için kullanılır.
- Alkol sektöründe, şarap ve biranın berraklığının korunması amacıyla kullanılır.
- İlaç sektöründe soğuk algınlığı olan hastaların tedavi edilmesi için kullanılan ilaçların imalatında kullanılır. Bu ilaçlar toz formda ve su içerisine katılarak uygulanır.