Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E955, Sukraloz , Sukrazit, Triklorosukroz, 56038-13-2

Sukraloz , Sukrazit, Triklorosukroz, E955, 56038-13-2

Molekül Formülü (Sukraloz (Sucralose)): C12H19Cl3O8
Molekül Ağırlığı: 397.6 g/mol
Kimyasal Adı: Triklorogalaktosukroz
CAS Numarası: 56038-13-2

İki adet monosakkaritin birleşmesi ile oluşan en önemli disakkarit türevi arasında yer almaktadır. Yapay tatlandırıcılar arasında en çok yer tutan tatlandırıcıdır. Bunun yanında organoklor bileşiğidir.

Şekerden yapılan kalorisi bulunmayan bir tatlandırıcı türüdür. Besleyici özelliği bulunmaması en önemli tercih sebebidir.

Bu yapay tatlandırıcıyı diğer tatlandırıcılar ile  kıyaslamak gerekirse sükrozdan 600 kat daha tatlıdır. Sakarine göre 2 kat daha tatlıdır. Aspartama göre 4 kat daha tatlıdır.

Vücut tarafından sindirilemeyen bir tatlandırıcıdır.

En önemli özelliklerinden bir tanesi minimum düzeyde emilir ve sindirilmeden vücut tarafından dışarı atılır.

E Kodu E955

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Triklorosukroz
  • Triklorogalakto-sakkaroz
  • Sukrazit
  • 56038-13-2
  • Sükraloz
  • Sucralose

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :

Fiziksel görünüm olarak beyaz veya kirli beyaz görünümüne sahiptir. Kristal toz formundadır. Bazı üretim formları arasında iğne benzeri kristal formda olduğu da görülebilir.

Kokusu bulunmamaktadır.

Tat olarak yüksek düzeyde tatlılığa sahiptir.

Erime noktası 130 °C dir.

Sücralose çözünürlük olarak iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Su, etil alkolmetil alkol içerisinde iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Asetat gruplarından olan Etil Asetat içerisinde az çözünürlüğe sahiptir.

Yoğunluğu 1.375 g/ cm³ tür.

pH’ı 20 °C sıcaklıkla 100g/Lt su içerisinde çözünmesi durumunda 6-8 aralığında bir pH oluşturmaktadır.

Yüksek sıcaklıkta dahi kararlılığını koruma kabiliyetine sahiptir.

Sukraloz (Sücralose) Kullanım Alanları :

  • Gıda sektöründe ünlü mamuller, şekerlemeler, soslar ve bazı tatlıların içerisinde kalorisi olmayan tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Bazı farmasötik uygulamalarda tatlandırıcı madde olarak kullanılır. Yüksek düzeyde tatlandırma kabiliyeti ve besin değeri olmaması nedeniyle şeker ikamesi olarak muazzam özelliklere sahiptir.
  • İnsanlar tatlı tadı bir hormonun salgılama kabiliyetine bağlı olarak hissederler. Enteroendokrin hücrelerinin üzerindeki TT1R2/T1R3 reseptörleri sayesinde sukraloz kullanılması hormonal salgının artmasına yardımcı olur. Bu da tatlandırıcı etkisinin oluşmasını sağlar.
  • Sakız üretiminde tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Dondurulmuş sütlü tatlıların imalatında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Düşük kalorili şekersiz tatlandırıcı imalatında kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle