Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E955, SUKLAROZ, Suklaroz, Sucralose, Triklorosukroz, Trichlorosucrose, Sucrazit, Sucrazide, Sukrazit, Triklorogalakto-sakkaroz, Trichlorogalacto-sucrose, 56038-13-2

E955, SUKLAROZ, Suklaroz, Sucralose, Triklorosukroz, Trichlorosucrose, Sucrazit, Sucrazide, Sukrazit, Triklorogalakto-sakkaroz, Trichlorogalacto-sucrose, 56038-13-2

Sukraloz, kimyasal olarak E955 olarak bilinen, düşük kalorili bir yapay tatlandırıcıdır. Şekerden yaklaşık 400-700 kat daha tatlıdır ve genellikle şekersiz veya düşük kalorili ürünlerde kullanılır. İşte sukraloz hakkında bazı temel bilgiler:

Fiziksel ve Kimyasal Özellikler:

  • Moleküler Formül: C₁₂H₁₉Cl₃O₈

  • Moleküler Ağırlık: 397.64 g/mol

  • Görünüm: Beyaz, kokusuz ve kristalize bir toz

  • Çözünürlük: Suda kolayca çözünür

  • Isıya Dayanıklılık: Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır, bu nedenle pişirme ve fırınlama işlemlerinde kullanılabilir.

Kullanım Alanları:

  • Diyet içecekler, sakızlar, dondurulmuş tatlılar, reçeller ve soslar gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılır.

  • Ayrıca unlu mamuller ve şeker ikamelerinde tercih edilir.

Sağlık ve Güvenlik:

  • Sukraloz, genellikle güvenli olarak kabul edilir ve birçok sağlık otoritesi tarafından onaylanmıştır. Ancak, bazı araştırmalar sukralozun bağırsak mikrobiyotasını etkileyebileceğini ve metabolizma üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini öne sürmektedir.

  • Sukraloz tüketildiğinde vücut tarafından büyük ölçüde emilmez ve genellikle dışkı veya idrar yoluyla atılır.

 

Sukraloz, hem teknik hem de yaygın kullanımda çeşitli isimlerle anılabilir. İşte bunlardan bazıları:

Teknik ve Diğer İsimler:

  • E955: Avrupa'da kullanılan gıda katkı maddesi kodu.

  • Triklorosukroz (Trichlorosucrose)

  • Sucrazit (Sucrazide)

  • Triklorogalakto-sakkaroz (Trichlorogalacto-sucrose)

  • CAS Numarası: 56038-13-2 (kimyasal tanımlama için)

Halk Arasında Anılan İsimler:

Halk arasında sukraloz genellikle sadece "yapay tatlandırıcı" veya "diyet tatlandırıcı" olarak adlandırılır. Şekersiz ürünlerde yaygın olarak bulunduğu için insanlar genelde bunun sadece tatlandırıcı olarak kullanımına odaklanır ve teknik isimler yerine basit terimlerle ifade eder.

Molekül Formülü (Sukraloz (Sucralose)): C12H19Cl3O8
Molekül Ağırlığı: 397.6 g/mol
Kimyasal Adı: Triklorogalaktosukroz
CAS Numarası: 56038-13-2

İki adet monosakkaritin birleşmesi ile oluşan en önemli disakkarit türevi arasında yer almaktadır. Yapay tatlandırıcılar arasında en çok yer tutan tatlandırıcıdır. Bunun yanında organoklor bileşiğidir.

Şekerden yapılan kalorisi bulunmayan bir tatlandırıcı türüdür. Besleyici özelliği bulunmaması en önemli tercih sebebidir.

Bu yapay tatlandırıcıyı diğer tatlandırıcılar ile  kıyaslamak gerekirse sükrozdan 600 kat daha tatlıdır. Sakarine göre 2 kat daha tatlıdır. Aspartama göre 4 kat daha tatlıdır.

Vücut tarafından sindirilemeyen bir tatlandırıcıdır.

En önemli özelliklerinden bir tanesi minimum düzeyde emilir ve sindirilmeden vücut tarafından dışarı atılır.

E Kodu E955

Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;

  • Triklorosukroz
  • Triklorogalakto-sakkaroz
  • Sukrazit
  • 56038-13-2
  • Sükraloz
  • Sucralose

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :

Fiziksel görünüm olarak beyaz veya kirli beyaz görünümüne sahiptir. Kristal toz formundadır. Bazı üretim formları arasında iğne benzeri kristal formda olduğu da görülebilir.

Kokusu bulunmamaktadır.

Tat olarak yüksek düzeyde tatlılığa sahiptir.

Erime noktası 130 °C dir.

Sücralose çözünürlük olarak iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Su, etil alkol, metil alkol içerisinde iyi bir çözünürlüğe sahiptir. Asetat gruplarından olan Etil Asetat içerisinde az çözünürlüğe sahiptir.

Yoğunluğu 1.375 g/ cm³ tür.

pH’ı 20 °C sıcaklıkla 100g/Lt su içerisinde çözünmesi durumunda 6-8 aralığında bir pH oluşturmaktadır.

Yüksek sıcaklıkta dahi kararlılığını koruma kabiliyetine sahiptir.

Sukraloz (Sücralose) Kullanım Alanları :

  • Gıda sektöründe ünlü mamuller, şekerlemeler, soslar ve bazı tatlıların içerisinde kalorisi olmayan tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Bazı farmasötik uygulamalarda tatlandırıcı madde olarak kullanılır. Yüksek düzeyde tatlandırma kabiliyeti ve besin değeri olmaması nedeniyle şeker ikamesi olarak muazzam özelliklere sahiptir.
  • İnsanlar tatlı tadı bir hormonun salgılama kabiliyetine bağlı olarak hissederler. Enteroendokrin hücrelerinin üzerindeki TT1R2/T1R3 reseptörleri sayesinde sukraloz kullanılması hormonal salgının artmasına yardımcı olur. Bu da tatlandırıcı etkisinin oluşmasını sağlar.
  • Sakız üretiminde tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Dondurulmuş sütlü tatlıların imalatında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Düşük kalorili şekersiz tatlandırıcı imalatında kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle