Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E951, Aspartam, Dipeptid Tatlandırıcı, Aspartik Asit Fenilalanin Metil Ester,  22839-47-0

Aspartam, Dipeptid Tatlandırıcı, Aspartik Asit Fenilalanin Metil Ester, E951, 22839-47-0

Molekül Formülü (Aspartam): C14H18N2O5
Molekül Ağırlığı: 294.30 g/mol
Kimyasal Adı: Aspartam
CAS Numarası: 22839-47-0

Bu kimyasal madde 1965 yılında bir kimyager tarafından ülser tedavisinde kullanılması için araştırma yapılırken geliştirilen yapay tatlandırıcı grubundaki bir kimyasal bileşiktir.

Kimyasal formülü olarak Aspartik Asit ile fenialaninin metil esteri olan bir maddedir.

E Kodu = E951 dir.

Diğer İsimleri Aşağıdaki :

  • Asp-Phe Metil Ester
  • Metil Aspartilfenilalanat
  • Dipeptid Tatlandırıcı
  • Aspartik Asit Fenilalanin Metil Ester
  • L-Aspartil-L-Fenilalanin Metil Ester

Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri:

Fiziksel görünüm olarak kristal toz formundadır. Tat olarak Sakkaroz bileşiğinden yaklaşık 200 kat daha Tatlı özelliğe sahiptir.

Kokusu bulunmamaktadır.

Nem varlığında aspartilfenilalanin bileşiği ve başka kimyasal bileşiğe ayrılarak hidrolize olmaktadır. Bu hidroliz olayı ile aspartamın tadında azalma meydana gelmektedir.

Erime Noktası 346.5 °C dir.

Çözünürlük olarak sıcaklık, pH ve suyun varlığına göre değişmektedir. pH düşük ortamlarda ve 25 °C sıcaklıkta en yüksek çözünürlüğe sahiptir. Örneğin pH’ın 2 civarında ve  sıcaklığın 25 °C olması durumunda 20 mg/mlt su olarak tespit edilmiştir.

Kararlılık olarak ne olmaması durumunda stabil bir özelliğe sahiptir. Lakin nem varlığında tat kaybı yaşamaktadır.

Aspartam Kullanım Alanları :

  • Bazı ülkelerde gazlı içeceklerde yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Yüksek tatlılık özelliği sayesinde sakız üretiminde tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Çay, kahve ve bazı kahvaltı gereklerinde tatlılık özelliği sağlamak için kullanılır.
  • Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerin imalatında kullanılır. Bu uygulamada ya tek başına ya da bir başka tatlandırıcı ile karıştırılarak kullanılmaktadır.
  • Dondurma imalatında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Farmakoloji alanında öksürük şuruplarında tatlandırıcı madde olarak kullanılır.
  • Çiğneme tabletlerinde ve şekersiz sıvı formülasyonlarda kullanılır.
  • Jelatin üretiminde tatlı bir tat vermek amacıyla kullanılır.

Resimler

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle