Sorularınız mı var? Yardımcı olalım! İletişime Geçin
info@betakim.com.tr

E621, Monosodyum Glutamat , Çin tuzu, MSG, 142-47-2

Monosodyum Glutamat , Çin tuzu, MSG, E 621, 142-47-2

Molekül Formülü (Monosodyum Glutamat) : C5H8NaNO4.H2O ya da C5H8NNaO4
Molekül Ağırlığı: 169.112 g/mol
Kimyasal Adı: L-Glutamik Asit, Monosodyum tuzu
CAS Numarası: 142-47-2

Bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzu olan bir kimyasal bileşiktir. Glutamik Asit ise süt ürünleri, et, baklagiller ve mantarlar gibi birçok proteinin bileşenleri arasında yer almaktadır.

Hafif veya pepton benzeri bir kokuya sahip beyaz kristal toz formundadır. Monosodyum Glutamat (MSG) lezzeti yoğunlaştırır ve geliştirir. Ancak kendine has lezzetlere etki etmez.

Aminoasit biçiminde veya serbest olarak bulunabilmektedir.

Marketlerde bulunan birçok işlenmiş gıdada mono sodyum glutamat bulunmaktadır.

Monosodyum glutamat formülü: C5H8NaNO4.H2O

E Kodu: E 621 dir.

Diğer İsimleri :

  • Monosodyum Glutamat
  • Çin tuzu
  • MSG
  • Glutamik Asit, sodyum Tuzu
  • DL-Monosodyum Glutamat
  • Sodyum Asit 1-Glutamat
  • Sodyum L-Glutamat
  • 142-47-2
  • L(+) Sodyum Glutamat
  • Sodyum L-Hidrojen Glutamat
  • Glutamat Sodyum
  • Glutamik Asit,L-,sodyum tuzu
  • E 621

Monosodyum Glutamat Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri :

Beyaz kristal katı formundadır.

Çözünürlük olarak suda kolayca çözünebilme özelliğine sahiptir. Kokusuz bir kimyasaldır. Etanol ve Eter’de hemen hemen çözünmez.

Kaynama noktası 225 °C dir.

Erime Noktası 450 °F dir.

Ayrışması durumunda sodyum oksit ve azot dumanları yaymaktadır.

Glutamat’ın % 5 lik çözeltisi pH olarak 6,7 ile 7,2 arasındadır.

Monosodyum Glutamat Kullanım Alanları :

  • Ticari gıdalarda en yaygın şekilde kullanılan gıda katkı maddelerinden bir tanesidir. İşlenmiş gıdalarda bulunmaktadır.
  • İşlenmiş gıdalara aroma vermesi amacıyla Mono Sodyum glutamat kullanılmaktadır.
  • Lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Dil üzerinde bulunan glutamat reseptörlerini uyararak yiyeceklere etli, tuzlu ve brothy bir tat vermek amacıyla  glutamat kullanılır.
  • Kullanım alanları arasında hidrolize edilmiş bitkisel protein genellikle etli veya tuzlu bir lezzet vermek için gıdalarda bileşen olarak kullanılmaktadır.
  • Sanayide dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Bazı yapı, inşaat malzemelerinin imalatında kullanılmaktadır.
  • İnsanların sağlıklı olmasına yardımcı olmasında büyük etkisi olan yağ asitleri arasında Omega 3 Yağ Asidi bulunur. Omega 3 Yağ asidi kan pıhtılaştırıcı, iltihap önleyici ve romatoid artrit tedavisinde kullanılır. Omega 3 yağ asidinin elde edildiği balık yağının bozulması ve kokusu nedeniyle rafine edilmesi gerekir. Balık yağının rafine edilmesinde Mono Sodyum Glutamat (MSG) kullanılır.
  • Kraker üretiminde, dondurulmuş maddelerde, konserve ve ton balığı üretiminde kullanılır.
  • Kafeinde bulunan acı tadın maskelenmesi için Glutamik Asit veya Glutamik Asitin mono sodyum tuzu olan Mono Sodyum Glutamat’ın sudaki çözeltisi kullanılır.

Sorularınız mı var? Yardımcı olalım!

Etkili İş Çözümleri? — İletişime Geçin
Sürükle