E 415 Xanthan Gum, Xanthan Gum
Chemical Formula: C35H49O29
Packaging Type: 25 Kg. In Bags
Xanthan Gum is a food thickening agent made from bacteria that have the ability to infect many plants.
It can improve the structure, consistency, flavor and shelf life of many foods.
The substance that stabilizes foods and helps them to be resistant to different temperatures and pH levels is xanthan gum.
It prevents foods from separating and allows them to flow smoothly from the containers they are in.
It is a popular food additive added as a thickener (to add volume) or stabilizer in foods.
Xanthan Gum E Code: E 415
Physical and Chemical Properties:
Among its most prominent properties is that it can be dissolved in both cold and hot water. The feature here is due to the polyelectrolyte properties of Xanthan Gum. It is insoluble in organic solvents. It can be added to Isopropyl Alcohol, Methyl Alcohol, Ethyl Alcohol and Acetone up to 50%.
It has high viscosity even in low polymer structures. Due to its feature here, it is used as a thickener in the food industry to stabilize suspensions and emulsions.
The thickening abilities of its solutions are related to viscosity. High viscosity resists flow.
Gum solutions are pseudoplastic or shear thinning, and their viscosity decreases with increasing shear rate. Its viscosity depends on temperature (both dissolution and measurement temperatures), biopolymer concentration, salt concentration and pH.
It has the best stabilization between pH 4 and pH 10. Its solution with a concentration of 1% provides a viscosity of 1000 centipoise.
Its density at 20 °C is 1.50 g/cm³.
Xanthan Gum Kullanım Alanları :
- Salata soslarında emülsifikasyonu sağlar.Sosların salatalara iyi bir şekilde nüfuz etmesini sağlamak için Salata soslarının imalatında ksantan sakızı kullanılır.
- Unlu mamullerinde gluten yerine bağlayıcı özelliğinden, koyulaştırıcı ve emülsifiye edici madde olarak ksantan sakızı kullanılmaktadır.
- Sivrisinek kovucu spreylerin içerisinde kıvamlaştırıcı etken maddesi olarak Xanthan Gum kullanılır.
- Meyveli içeceklerde kullanılarak süspansiyon halindeki içeceğin daha iyi bir görünüm almasına yardımcı olmaktadır. (Ksantan Sakızı) düşük pH ortamlarında hızlı çözünürlüğe sahip bir maddedir. Bu sayede çözünmeyen diğer partikülleri süspanse etmektedir.
- Hazır çorba imalatında kullanılmaktadır.
- Dondurulmuş süt ürünlerinde, metil selüloz ve karboksimetilselülöz ile birlikte kullanılan ksantan sakızı çok iyi etkilere sahiptir.
- Peynirlerin imalatında guar gum ve keçi boynuzu zamkı karışımı ile sertliği sağlar. Bunun yanında yayvan peynirlerde lezzet salınımını sağlamaktadır.
- Yüksek dinlenme viskozitesi nedeniyle şurupların imalatında çok iyi kıvam ve akış özelliği verdiğinden dolayı gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
- Stabilize edici yapısından dolayı Glutensiz ürünlerin imalatında kullanılır.
- Süt hayvanlarının meme uçlarının dezenfeksiyon için üretilen toz dezenfektan maddelerinin içerisinde kıvam verici madde olarak kullanılır. Aynı zamanda topaklanma önleyici olarak Silikon Dioksit veya Trikalsiyum Fosfat kullanılır.
- Az yağlı yiyeceklerin imalatında kullanılmaktadır.
- Bazı yüzey aktifler ve lesitin gibi maddelerle suda dağılan stabilizör üretimi mümkündür. Bunun için Ksantan sakızı ana bileşendir.
- Birçok kişisel bakım ve güzellik ürünlerinin imalatında kıvam artırıcı madde olarak xanthan gum kullanılmaktadır.
- Diş macunu üretimi sırasında kullanılan maddelerin bir arada durması gereklidir. Bunun için bir bağlayıcıya ihtiyaç duyulur. Yenilebilir diş macunu için en önemli kıvam verici ve baglayıcıdır.
Diğer Kullanım Alanları :
- Diş macunu, kremler, losyonlar ve şampuanların imalatında kullanılmaktadır. Bu uygulama alanlarında viskozite artırıcı özelliğinden ve iyi bir akış özelliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
- Diş macunu üretiminde ürünlerin şeklini koruması ve emülgatör özelliğinin en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
- Aynı zamanda diş macunu üretiminde kıvamlaştırıcı özelliğinden faydalanılır. Bu uygulamada gliserin, maltodekstrin, aktif karbon, zinc lactate, benzil alkol, sodyum benzoat, sodyum bikarbonat ve Potasyum sorbat ile birlikte kullanılır.
- Birçok endüstriyel ürünlerde, farklı sıcaklıklara ve pH seviyelerine dayanabilme özelliklerinden kaynaklı olarak, yüzeylere tutunma ve sıvıları kalınlaştırarak mükemmel akıcılık sağlar.
- Mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücülerin imalatında ksantan sakızı kıvam verici madde olarak kullanılır.
- Fayans, harç ve klozet temizleyici kimyasalların imalatında kullanılmaktadır.
- Akne tedavisi için üretilen kremlerin içerisinde kullanılan kıvamlaştırıcı maddedir.
- Bazı boyaların imalat formülasyonlarında kullanılır.
- Kırışık dolgusu için üretilen kozmetik kremlerinde cildin nem tutmasıns yardımcı olur. Hyaluronic acid üretimini artırması amacıyla üretilen kozmetik kremlerinin imalatında stabilizör işlemi görür.
- Farmasötik müstahzarlarda, akne ve sivilce tedavisi için Salisilik Asit ve diğer bazı kimyasallarla birlikte kullanılarak kıvam vermeyi ve ilacın diğer maddelerinin bir birine bağlanmasını sağlar.
- Duvar kağıdı tutkalları gibi yapıştırıcıların imalatında kıvam vermek amacıyla xanthan gum (ksantan sakızı) önemli bir bileşendir.
- Petrol sahalarında sodyum perkarbonat ve amonyum persülfat gibi oksitleyici ajanlarla birlikte kullanılarak kırıcı maddenin oluşturulmasını sağlar.
- Şarap üretiminde kontrollü salım maddesi olarak kullanılan tabletlerin üretiminde bağlayıcı özelliğinden yararlanılır. Bu sayede kullanılan diğer eksipiyanları ve aktif maddeyi bir arada tutmaya yardımcı olmaktadır.
- Oto şampuanı üretiminde kıvamlaştırıcı olarak bu kimyasal kullanılır.
- Cilt renk açıcı bilesimlerin içerisinde kullanılan bir stabilizör’dür.
- Atların saçlarını yıkamak için kullanılan şampuan üretiminde kıvam artırıcı özelliği vardır.
- Kozmetik alanında saç uygulama bileşenleri son zamanlarda önemli bir yer tutmaktadır. Bu kozmetik ürünlerinin tercih edilebilirliğini etkileyen en önemli faktör uygulama kolaylığı ve cilt tahrişinin minimum düzeyde olmasıdır. Bunun için başka kıvam verici maddelerle birlikte kullanılarak işlem görür.