Tartarik Asit
Molekül Formülü (Tartarik Asit); C4H6O6
Molekül Ağırlığı; 150,087 g/mol
Kimyasal Adı; Dihidroksibütandioik asit.CAS Numarası; 133-37-9
Çeşitli bitkiler, meyveler ve şaraplarda doğal olarak bulunan organik bir kimyasal maddedir. Şarap üretimi sırasında da doğal olarak elde edilmektedir.
Birçok bitki, özellikle demirhindi ve üzümlerde bulunur. Beyaz renkli ve kristalimsi yapıdadır. Dikarboksilik asit grubunda bulunan tartarik Asit, süksinik asidin bir dihidroksil türevidir. Polarize ışığı döndürme kabiliyeti bulunmaktadır.
Fermente edilmiş üzüm suyundan birikim olarak türeyen asidik Potasyum tuzudur.
Tartarik Asit E Kodu: E 334’dür.
Tartarik Asit Diğer İsimleri Aşağıdaki Gibidir;
- DL-Form
- 2,3-Dihidroksibütadioik Asit
- 2,3-Dihidroksisüksinik Asit
- Rasemik Asit
- Rasemik
- DL-Tartrat
- Paratartarik Asit
- Tartrat
- Uvik Asit
- L-Form
Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri:
Beyaz kristalimsi bir renge sahiptir. Bazen kristalimsi toz yapıda da olabilir. Ekşi bir asit tadı verir.
Erime noktası 206 °C dir.
Yoğunluğu 1,984 g/mol dür.
Su içerisinde 20 °C de iyi çözünür. Sudaki çözünürlüğü 133 g/100 mlt dir. Alkolde çözünür ancak eter de çözünmez.
Şiral yapıda bir kimyasaldır. Yani ayna görüntülerinde üst üste gelmeyen molekül yapısına sahip olduğunu düşünebiliriz.
Tartarik Asit Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Tartarik Asit, oral uygulama yöntemiyle, sodyum bi karbonat ile etkileşimi neticesinde, sodyum karbonat üretmek için kullanılır. Bunun sonucunda bu maddenin yapmış olduğu bu etki ile karbondioksit mideyi uzatır.
- Birçok gıda ürününe ekşi bir tat vermek amacıyla ve antioksidan olarak kullanılır.
- Pasta börek vs. fırın ürünlerine katılan gıda katkı maddelerinde, kabartma özeliği katması amacıyla kullanılır.
- Gıdalarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda gıdalara lezzet verir. Genellikle karbonatlı içecekler, meyve şekerlemeleri ve efervesan tabletlerdeki ürünlerin üretiminde kullanılır.
- Altın ve Gümüş kaplama süreçlerinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda tartarik, metallerin cilalanması ve temizlenmesinde ve derinin bronzlaştırılmasında kullanılır. Güneş koruyucu kremlerinde bronzlaştırma etkisi veren kimyasal tartarik asittir.
- Mavi mürekkeplerin imalatında kullanılmaktadır. Bunun yanında, aynalara gümüş rengini vermek amacıyla Gümüş Nitrat ile tepkimeye giren bir bileşen olarak kullanılır.
- Tartarik Asit’ in ester türevleri ile kumaş boyama işlemleri yapılmaktadır.
- Suda çözünen plastiklerin üretiminde organik asit kaynaklarından bir tanesi de tartarik asit’tir.
- Şarap üretiminde, bitmiş şarap ürünlerinin rengini, kimyasal stabilitesini ve tadını korumak amacıyla tartarik asit kullanılır. Aynı zamanda şarapların asitliğini kontrol eder.
- Şarap üretiminde kullanılmasının nedenlerinden bir tanesi ortamın pH’ını düşürerek istenmeyen bakterilerin üremesini engeller. Antioksidan etkisi yapmaktadır.
- Organik kimyada kiral moleküllerin üretimi için kullanılan kimyasallardan bir tanesi tartarik asittir.
- Disfajide hastalarında yutma problemleri yaşanmaktadır. Bu gibi rahatsızlıklarda mideden yiyecek geri döner. Buradaki kas ve sinir rahatsızlıklarını önlemek için üretilen efervesan tabletlerin üretiminde kullanılır.
- Bakır madeni paraları temizlemek için tartarik kremi kullanılır. Bu uygulamada bakır metalin üzerine nüfuz eden kimyasal metali aşındırarak etki eder.
- Gıda ve içeceklerde aroma olarak kullanılmaktadır.
- Meyve suyu imalatında portakal suyunun tadını düzenlemek için kullanılmaktadır.
- Kurutulmuş meyvelerde hoş bir ekşi tat vermek ve antioksidan etkisi oluşturmak için doğal tartarik asit kullanılır.
- Tartarik asit, anyonik yüzey aktif madde ve korozyon önleyicisi olması ile araç camı temizleme bileşiminde kullanılabilir. Hazırlanan bileşimde sürtünmeden kaynaklanan gürültü ve aşınmanın önlenmesinde üstün bir performans sergiler.
- Alkid reçinelerin imalatında ağartma işlemleri için kullanılır.
- L-Karnitine Tartrat (L-Carnitine Tartrate) içerisinde belli bir oranda bulunur. Ve bu ürünün ismini almasına yardımcı olur.
- Öksürük ilaçlarının üretiminde yardımcı madde olarak kullanılır. Burada kullanılmasının nedeni; pH’a bağlı olarak daha iyi çalışmasını ve biyoyararlanımı artırmak içindir.
- Meyve suyu içerisinde doğal olarak bulunan asit seviyesininin düzenlenmesi için kullanılır. Bunun yanında mikroorganizma seviyesinin büyümesini engelleyerek koruyucu özellik kazandırır.