İş inovasyonunu en üst düzeye çıkararak iş potansiyelinizi ortaya çıkarıyoruz.
Eposta GönderMolekül Formülü (Sodyum Bikarbonat): NaHCO3
Molekül Ağırlığı: 84.01 gr/mol
Kimyasal Adı: Sodyum Hidrojen Karbonat
CAS Numarası: 144-55-8
Sodyum Bikarbonat, alkali özellik kazandırma kabiliyeti bulunan, elektrolit değiştirme özelliklerine sahip karbonik asidin monosodyum tuzudur.
Ayrışması sonucu Sodyum (Na+) ve Bikarbonat (HCO3–)iyonları meydana gelir. İyon oluşumu sonucunda plazma bikarbonatı artırır ve fazla bulunan Hidrojen, iyon konsantrasyonunu tamponlayıcı özellik gösterir. Bu da kanın pH’ını yükseltmektedir.
Kabartma tozu olarak da bilinmektedir.
Sodyum Bikarbonat üretimi, kimyasal olarak sodyum karbonat veya Sodyum Klorür ve Karbondioksitten elde edilmektedir.
Rafine soda külü doymuş çözeltisinin karbonasyonu ile üretilmektedir.
Reaksiyon sürecinde, Amonyak soda işlemiyle üretilir. Bu süreçten sonra karbondioksit amonyak suyunda ortak tuz çözeltisine geçirilmektedir. Daha sonraki safhada çökeltilir. Ve Amonyum Klorür çözeltisi kireçle ısıtılır. Bu sayede amonyak yeniden üretilir ve işleme geri döndürülmektedir.
Üretimi 3 sınıf kullanım için üretilmektedir:
Gıda Sınıfı Bikarbonat
Teknik Sınıf Bikarbonat
Besin Sınıfı Bikarbonat
Fiziksel olarak kokusuz, hafif acı (Alkali) tadında bulunmaktadır. Görünüm olarak beyaz kristal toz formdadır.
Sodyum Bikarbonat pH olarak ortalama 8.3 civarındadır. pH değerini etkileyen faktörler üretimde kullanılan kimyasalların değerlerine bağlıdır.
Erime noktası 50 ° C civarındadır.
Çözünürlüğü 25 °C de 1 Lt su içerisinde 100 gr’ dır.
Yoğunluğu 2.1 gr/cm3’ tür.
Çözünürlük olarak su içerisinde çözünür. Etanol içerisinde çözünmez.
Kuru havada kararlıdır. Fakat nemli ortamlarda yavaş yavaş ayrışma eğilimi göstermektedir.
Mikropların belirli bir pH aralığında büyüdüğü tespit edilmektedir. Ortamdaki pH düzeyinin değişmesi durumunda patojenler farklı etkiler gösterebilir.
Akciğer enfeksiyonları, bakteri, mantar, virüs ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Bildiğimiz tüm mikroplar belirli bir pH aralığında ihtiyaç duyar. Enzimlerin aktifliği, reaksiyon oranı, protein stabilitesi, nükleik asitlerin yapısı gibi birçok etken biyolojik eylemi etkiler.
Sodyum Bikarbonat vantilatör, dolaşım desteği ve hiperkaleminin oluşmasından sonra kardiyopulmoner resusistasyonda sıklıkla kullanılmaktadır.Bu alanda bikarbonat’ın kullanılması ile metabolik alkoloz, pulmoner ödem, konjestif kalp yetmezliği hiprosmolar sendromu,hipervolemi ve hipertansiyon etkilerini azaltmaktadır.Sonuç olarak bu alanda kullanılması durumunda patojenlerin önemli düzeyde inhibe edildiği tespit edilmektedir.
Baca Gazlarında Kükürt Giderimi İçin kuru katkı maddesi enjeksiyonu olarak bikarbonat kullanılmaktadır. Kömür yakıtlı buhar santralleri bu sistemin uygulanması için potansiyel yerlerdir.Sodyum Bikarbonat ile SO2 reaksiyonu 650 °F sıcaklıkta Sülfata dönüşmektedir. 550 ° F sıcaklık üzerindeki sıcaklıklarda Sülfat dönüşümü için SO2 ye maruz kalma süresi öneli bir faktör oluşturmaktadır.Sodyum Bikarbonat ile SO2 giderimi reaksiyonunda kimyasalın tanecik boyutunun çok önemli olmadığı tespit edilmiştir.
İlaç sektöründe efervesan tabletler ile oral dozaj verme yöntemleri en çok tercih edilen yöntemlerdir. Efervesan tabletlerin yavaş emilim gibi dezavantajları ilacın emilimini zorlaştırmaktadır.
Efervesan tabletlerin işlevselliklerinin iyi olması için suda iyi çözünüp dağılması gerekmektedir. Suda çözüldüğünde karbondioksit salgılaması gerekmektedir.
Sodyum Bikarbonatın efervesan tablet de kullanımı ile ilgili bir reaksiyon aşağıdaki gibidir;
C6H8O7(aq) + 3NaHCO3(aq) 》Na3C6H5O7 (aq) + 4H2O + 3CO2 (g)
Ortamda çok az miktarda su olması bile bu reaksiyonda katalizör etkisi yapmaktadır. Şu varlığı bu reaksiyonun gerçekleşmesini sağlar. Bundan dolayı sodyum bi karbonat kullanılan efervesan tabletlerde suyun teması çok iyi şekilde kesilerek üretimi sağlanmalıdır.